Getting your Trinity Audio player ready...

Bilgisayarda yazı yazarken genellikle hepimiz iki elimizin de işaret parmaklarını kullanıyoruz. Aslında, insan buna alıştıktan sonra bu yöntemle hızlı yazabilir. Ancak bu şekilde ortalama hızınız en fazla dakikada 60 kelime gibi olacaktır. İşte bu nedenle klavye yazışınızı hızlandırmak ve daha pratik hâle getirmek için on parmak klavye yöntemini kullanmaya başlamalısınız. Aslında bilgisayar kullanmaya başladığımız ilk zaman bizlere bu yöntem öğretilmeli ve bu yöntemle yazılarımızı yazmalıydık. Ancak, hâlâ bunun için geç değil.

On parmakta dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle bunun için sizlere kullanmanızı tavsiye ettiğim bir site var. İsmi: M5 Bilişim. Sitesine ulaşmak için tıklayın. Siteye ulaştıktan sonra sol tarafta sizler için “On Parmak Uygulamaları” bölümü bulunmakta. Buradan kullandığınız klavyeyi seçin. Klavyenizin üst kısmında sol tarafta ilk hangi harf varsa klavyeniz o harfe göre adlandırılır. Türkiye’de genellikle Q klavye kullanımı yaygın. Ancak aslında Q klavye Türkçe için pek de uygun değil. Türkçe için uygun olan F klavyedir. Çünkü Q klavyede erişmesi kolay yerlerde Türkçe’de pek de kullanılmayan harfler bulunmakta.

Gelelim siteye. Genellikle Q klavye olduğu için biz Q klavyeyi seçtiğinizi düşündük. Site, sizi yeni bir yere yönlendirecektir. Burada sizin başlangıç derslerinden birinci dersi seçerek başlamanız gerek. Başlamadan önce parmaklarınız aşağıdaki fotoğrafa uygun olmalıdır.

On Parmak

Sol işaret parmağınız “F”, sağ işaret parmağınız ise “J” harfine gelecek şekilde parmaklarınızı yerleştirin. Eğitime girin ve ilk başta klavyeye ve ekrandaki hangi parmağınızı ve elinizi kullanmanız gerektiğini gösteren el işaretlerine dikkatlice bakın. Parmaklarınızdan özellikle sağ serçe parmağınız bu eğitim süresince çokça yorulacaktır.

On parmak klavyede parmaklar nasıl konumlanmalı?

Bunu nedeni ise daha önce on parmak klavye ve serçe parmağınızı çok fazla kullanmamanız olabilir. Elleriniz eğer şu an klavyede olması gerektiği gibiyse fark etmiş olmalısınız ki sağ işaret parmağınızla kullanacağınız çok fazla harf var. Bu nedenle de yorulması çok olasıdır.

Hangi parmakla hangi tuşu kullanacağınızın listesi:

Sol serçe parmağı: Q, A, Z
Sol yüzük parmağı: W, S, X
Sol orta parmağı: E, D, C
Sol işaret parmağı: R, T, F, G, V, B

Sağ serçe parmağı: Ü, Ğ, P, İ, Ş, Ç, ve nokta (.)
Sağ yüzük parmağı: O, L, Ö
Sağ orta parmağı: I, K, M
Sağ işaret parmağı: Y, U, H, J, N, M

Kategori:

Kişisel Gelişim,

Son Güncelleme: 24 Şubat 2020