Getting your Trinity Audio player ready...

AMP nedir, nasıl kullanılır, WordPress için eklentileri var mıdır ve hangisi daha iyidir, avantajları nedir, hepsini bu yazıda elimden geldiğince kapsamlı ve anlaşılır bir şekilde sizlere aktarmak istiyorum. O halde gelin yazımıza geçelim.

AMP yazılımı

AMP yazılımı nedir?

AMP, açılımı: Accelerated Mobile Pages, Türkçesi: Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, web sitelerindeki sayfaları özel bir kod tarzı ile Google arama motorunda önbelleğe alınmış şekilde, normal sayfalara nazaran kat ve kat hızlı yüklenecek şekilde hazırlanan özel sayfalardır.

Bir internet sitesinde bulunan sayfayı genellikle site.com/amp/ornek-sayfa veya site.com/ornek-sayfa/amp şeklinde ayrı bir sayfa olarak kullanılmasını ve bu şekilde sadece Google arama motorunda indekslenecek şekilde, Google botları sitenizi tararken eğer hızlandırılmış mobil sayfalar kullanıyorsanız 1 saniyeden daha hızlı yüklenecek şekilde arama sonuçlarına ekler. Bu da kullanıcıların yazılara ve sayfalara daha hızlı ulaşmasına yardımcı olur.

Bir sayfanın AMP sürümü, Google’da indexlenen hali ile açılırsa çok hızlı olur. Bunun haricinde, eğer sitenin içinde bu sayfaları kullanırsanız biraz daha yavaş olabilir.

AMP kullanmak SEO için iyi midir?

Elbette. Eğer normal sürüm SEO için iyi planlanmışsa bunun AMP sürümü de SEO açısından iyi olacaktır. Çünkü daha hızlı açılacak, mobil sürüm için daha iyi olacak ve kullanıcıların Google’da yaptığı mobil aramaların artık oldukça büyük bir kısmı hızlandırılmış mobil sayfalar sürümünü kullandığı için kullanıcılar tarafında bir aşinalık oluyor.

Google AMP
Google’da bir arama sonucunda AMP sürümünün görünümü

Ayrıca Google, Accelerated Mobile Pages projesinin kendine ait olması ile bunu kullanan site sahipleri için ayrı bir pozitif puan verecektir. Bu anlamda eğer siteniz uygunsa hızlandırılmış mobil sayfaları kesinlikle kullanmalısınız.

AMP nasıl kullanılır?

Sitenizi nasıl yaptığınıza bağlıdır. Eğer WordPress ile yaptıysanız, ki aşağıdaki başlık altında WordPress için uygun eklentileri de yazacağım, oldukça kolaydır. Ancak eğer WordPress harici bir site yapma aracı veya kendiniz kodlayarak yaptıysanız işte orada işler karışıyor. Her biri için ayrı ayrı bunları anlatmaktansa doğru Google aramaları yaparak kendiniz için en uygun olanı nasıl yapacağınızı bulmanız gerekir.

Ancak en azından size yardımcı olması adına Accelerated Mobile Pages projesinin kendi internet sitesine bakabilirsiniz.

WordPress için en iyi AMP eklentileri

WordPress AMP yazılım eklentilerini kullanmak, sitenizin geneli için hızlandırılmış mobil sayfaları entegre etmek adına oldukça basit ve hızlı bir adımdır. Bu anlamda WordPress’te kullanabileceğiniz eklentiler;

Yukarıdaki eklentilerden herhangi birini kullanarak WordPress siteniz için basit bir biçimde hızlandırılmış mobil sayfalar yazılımını kullanabilirsiniz. İçlerinden sizin için en uygun olanı, deneyimleyerek bulabilirsiniz.

Kategori:

Web,

Son Güncelleme: 28 Mart 2021