Getting your Trinity Audio player ready...

Son yılların en çok konuşulan ve kullanan kitlesi en çok linçlenen sosyal medya platformu olan TikTok hakkında yapılan eleştiriler yerinde mi, benim görüşlerim nelerdir, hepsini detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

TikTok Platformu

TikTok nedir?

TikTok eski ve adıyla Musical.ly, 15, 30 ve 60 saniyelik müzikli veya kendi sesinizle (genellikle müzikli) videolar çekip akıma göre dans ettiğiniz videolar çekerek bunları yayımladığınız bir sosyal medya platformuydu. Platformuydu diyorum çünkü artık sadece dans veya hareketler yapmanın dışında canlı yayın yapabilmek ve anı zamanda bilgi verici veya pek çok farklı şekilde videolar çekmek de mümkün. Yani ille de dans edeceksiniz diye bir şey yok. Aynı zamanda ille de video çekeceksiniz diye bir şey de yok.

İzleyiciler için oluşturulan algoritma ve keşfet sistemi ile platform, kullanıcıların bazen saatlerce ekran başına kilitlenmesine olanak tanıyor. Beğendiğiniz veya tamamını izlediğiniz, özellikle de yorum yapma veya paylaşma ihtiyacı duyduğunuz video türlerini daha çok önermektedir. Böylece de uygulamada daha çok vakit geçiriyorsunuz.

TikTok’ta ünlü olmak kolay mı?

Bu çok spesifik bir soru. Milyonlarca insanın kullandığı bir yerden bahsediyoruz. Aslında soruyu “Tiktok’ta ünlü olmak, diğer platformlardan daha mı kolay?” diye sormak gerekecektir. Eğer soru böyle sorulursa cevap “evet” olacaktır. Çünkü Tiktok’un Türkiye kullanıcı sayısı 32 milyonu aşmış durumda.

Keşfet sistemi sayesinde doğru bir planlama ile videolarınızın insanlara ulaşması hiç de zor değil. Hele ki platformun videolarınızı insanlarda test ederken (belli bir kitleye önerme hâli) insanlar beğeniyor, yorum yapıyor, videoyu paylaşıyor, hesabı takibe alıyor ise daha büyük kitlelere ulaşırsınız. Bu şekilde de daha fazla takipçi, daha fazla beğeni ve canlı yayın seyircisi kazanırsınız.

Tiktok’ta para kazanmak – TikTok dilenciliği

Elbette pek çok platform gibi burada da para kazanmak mümkün. Sohbet edip kendi halinde canlı yayın yaparak para canlı yayından para kazanan insanlar olduğu gibi “dilencilik” diye tabir edilse de benim çok da tasvip etmediğim bir tabir ile adlandırılan bir kitle de var elbette. Aslında sayıları da az değil.

Tiktok’ta para kazanmanın en önemli yolu, canlı yayında belirli ücretler ile satın alınıp yayın sahibine gönderilen gül, ayıcık, araba, yat gibi pek çok hediye ile yapılıyor. Yani direkt olarak para gönderilen değil, hediye satın alarak gönderilen bir sistem mevcuttur.

  • Gül: Gönderene 25 kr. Hediyeyi alan kişi için 10 kr. ödenir.
  • Asa: Gönndericiye 17 TL’ye satılıyor. Hediyeyi alan kişiye 7 TL ödenir.
  • Para yağmuru: Gönderene 105 TL‘ye satılır. Hediyeyi alan kişi için 65 TL ödenir.
  • Yat: Gönderene 850 TL‘ye satılır. Hediyeyi alan kişi için 350 TL ödenir.
  • Spor Araba; Gönderene 3.200 TL‘ye satılır. Hediyeyi alan kişi için 1.300 TL ödenir.

Bu şekilde bir yayından izleyici sayısına göre para kazanmak mümkün hale geliyor. Elbette yayınlarda hediye gelmesi için kendinden geçen insanlar da bulunuyor. İşte bunların bitmesi için de izleyicilerin bunlara kulak vermemesi gerekiyor.

TikTok kitlesi

Kullanıcıları da içerik üreticileri de çok fazla eleştiriliyor. Ben de bu eleştirilere katılıyorum. Çünkü gördüğüm kadarıyla Tiktok’ta şöyle insanlar var;

  1. İçerik üreticisi kitlesini aptal yerine koyarak daha fazla izleyici çekmeye çalışıyor ve insanlar buna kanıyor.
  2. İçerik üreticisi fark etmeksizin yorumlarda hiçbir şeyi anlamayan, oldukça bilgisiz insan bulunuyor. Bunu hakaret olarak söylemiyorum. Maalesef durum bu. Buna biraz daha açıklık getirmek istiyorum. İnsanlar yapılan ironileri geçtim, tamamen kurgu olan şeylere bile inanabiliyor. Hem de herhangi bir gerçeklik ihtimali olmamasına rağmen.
  3. Çalıntı video yapanlar: Bu insanlar video fikri de değil, direkt olarak videoları indirip paylaşıyorlar. İzleyiciler ise orijinal videodan daha fazla beğeniyor.
  4. Oldukça cringe içerikler üreten ve bunu izleyen insanlar da var.
  5. Erkek veya kadın fark etmez, çıplaklık ve cinsellik kullanarak izlenme kazanmaya çalışanlar var.
  6. Bilgi verici videolar yapan insanlar da var. Bu insanlar aynen YouTube veya farklı yerlerdeki gibi, özel olarak araştırma yapma gereği duymadan genel kültür bilgileri veya işe yarar şeyler anlatabiliyor.
  7. Siyasi içerik üretenler: TikTok; Instagram, Twitter veya Facebook’tan daha beter bir siyasi cahelate sahip bir kitleye sahip. Bu da hakaret olarak algılanmasın çünkü durum bu.
  8. Eğlence ve kendi halinde videolar çeken insanlar da var.

Elbette milyonlarca insanın kullandığı bu platformu bu kadar az kategori ile tanımlamak yetersiz olur ama benim gördüğüm en fazla karşıma çıkan bu kadardır.

Sonuç ve toparlama

TikTok, diğer platformlarda barınamayan insanların doldurduğu ve kendilerini daha rahat hissettiği ve pek çok farklı tipten insanın bulunduğu bir yer. Kontrolsüz ve hızlı bir gelişim sağladı. Bu da sağlıksız bir yer hâline getirdi burayı. Ancak nasıl ki her mecra belli bir dönemden sonra düşüş, en azından durgunluk yaşadı ise burası da bir miktar rahatlatacaktır. En azından şimdilik bu kitle burada takılacak.

Bu kişilerin daha verimli ve yararlı içerikler üretme, izleme veya daha farklı şeyler yapmaya yönlendirilmesi gerekir ki bu sorun çözülsün. Platformu kapatmak bir çözüm değildir. Yani burası, çoğunluğu kötü, kendinizi korursanız iyi bir platform.

Velhasıl, biz ne kadar tartışırsak tartışalım, TikTok rüzgarı senelerce ilerleyecek gibi. Aşağıdan TikTok ile ilgili bazı YouTube videolarını izleyebilirsiniz.

Video bağlantısı
Video bağlantısı

Kategori:

Rastgele,

Son Güncelleme: 31 Mart 2021