Getting your Trinity Audio player ready...

1 Ocak 2017 tarihinde kullanıma açılan yeni kimlik kartı için nasıl başvuru yapılır, randevu nasıl alınır, kaç güne gelir, merak ediyorsanız sizin için bu yazıda derliyorum. Gelin hep beraber kimlik yenilemek için neler yapmak gerekir bakalım.

Yeni kimlik

Yeni kimlik almak için neler yapılmalı?

Öncelikle adım adım yapmanız gereken şeyleri belirtip daha sonra başlıklar halinde bunların detaylarını açıklıyor olacağım. Detaylara ihtiyacınız yoksa da aşağıdaki listedeki adımları uygulayarak da kimlik yenileme işlemi yapabilirsiniz.

  1. Alo 199 veya randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu almanız gerekiyor.
  2. Kimlik kartı yenilemek için randevu aldıktan sonra, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve anlaşmalı bankalar veya PTT’den 30 TL (bu yazıyı okuduğunuz tarihte değişmiş olabilir) kimlik kartı yenileme ücretini yatırmanız gerek.
  3. Biyometrik fotoğraf çektirmelisiniz.
  4. Randevu aldığınız tarih ve saatten yarım saat önce Nüfus Müdürlüğü’nde olmalısınız.
  5. İçeri girdiğinizde T.C. kimlik numaranızı girerek sıra almalısınız. Bu işlem, randevu saatinde orada olduğunuzu gösterecektir.
  6. Nüfus Müdürlüğü’nde bulunan görevli, yapmanız gerekenleri orada anlatacaktır.

Bu işlemler ile kimlik yenilemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki başlıkların altında hepsinin detaylarını da anlatıyor olacağım.

Yeni kimlik kartı almak için nasıl randevu alınır?

Randevu alabilmek için Alo 199 veya randevu.nvi.gov.tr adresinden başvuru yapabilirsiniz. Eğer sadece randevu alacaksanız 199’u aramak yerine internet sitesinden başvuru yapmak çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü seyahat izni de 199’dan yapılmaktadır. Burayı meşgul etmemek adına siteden başvuru yapabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüğü internet sitesinden nasıl başvuru yapılır? Adrese girdikten sonra T.C. kimlik kartı seçeneğine girmeniz gerekiyor. Ardından ad, soyad, T.C. kimlik numaranızı, doğum tarihi, telefon numarası (başında sıfır olmadan) ve en son olarak resimde gördüğünüz güvenlik numarasını girdikten sonra diğer adıma geçin.

Bir sonraki adımda hangi ilden randevu almak istediğinizi seçin. Seçiminize göre o ildeki nüfus müdürlükleri yüklenecektir. Kendinize en yakın ilçe veya mahalledeki müdürlük veya temsilcilikten doluluk oranlarına göre seçim yapabilirsiniz.

Son adımda ise randevu aldığınız yerde gün ve saat seçiyorsunuz. HES kodunu da girdikten sonra randevu alma işlemini tamamlamış oluyorsunuz.

Nüfus Müdürlüğü randevuları ne zaman açılır?

Yeni kimlik kartı veya başka herhangi bir işlem için nüfus müdürlüğünden randevu alacaksanız tüm şubelerin dolu olduğunu ve her gün bakmanıza rağmen yeni randevu almanın mümkün olmadığını görebilirsiniz. Böyle bir durumda, özellikle perşembe ve cuma günleri belli aralıklarla NVİ internet sitesinin randevu alma bölümünü kontrol edebilirsiniz.

Yeni randevular neden perşembe ve cuma günleri açılıyor? Çünkü NVİ, daha önce randevuları aylık olarak açıyordu. Hemen tükendiği için de vatandaşlar, işlemleri için bir ay beklemek zorunda kalıyordu. Bunu önlemek için haftalık randevu açılıyor ve bu da perşembe öğleden sonra veya genellikle cuma sabahtan yenileniyor.

Çocuk/anne/baba için randevu almak

NVİ’den yeni kimlik kartı için sadece kendinize değil, aynı zamanda yakın akrabalarınız olan anne, baba, çocuk için de randevu alabiliyorsunuz. Bu şekilde her biri için HES kodu girmeli, kimlik yenileme ücretini de hepsi için ayrı ayrı yapmalısınız.

Nüfus Müdürlüğü’nde neler yapılıyor?

Randevu aldığınız gün ve saatten yarım saat önce orada bulundunuz. İçeri girdiğinizde kimlik numaranızı girip sıra alıyorsunuz ve de numaranız yandığını zaman yanan yere gidiyorsunuz. Eğer 18 yaşından küçükseniz velinizin de yanınıza gelmesi gerekiyor. Ardından eski kimliğinizi, fotoğrafınızı veriyorsunuz. Parmak izinizi alabilmek için karşınızdaki memurun söylediklerini yaptıktan sonra birkaç imza atmanız gerekiyor. Eski kimlik kartınız iptal oluyor ve yenisi gelene kadar kullanmanız için A4 kağıdına basılı geçici bir kimlik veriliyor. Bunu kaybetmemek için fotokopisini alabilirsiniz. İşlem bu kadar basit.

18 yaşından küçükler için yeni kimlik

Aslında çok farkı yok. Sadece (korona önlemlerine bağlı olarak bu yazıyı okuduğunuz zaman bu durum değişmiş olabilir) 13.10-15.00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz. Ayrıca yanınızda da bir velinin bulunması gerekir. 20 yaş altı sokağa çıkma izni saat 13’te başlıyor. Eğer siz randevu saatinde orada olabilmek için daha önce yola çıkmanız gerekirse yanınızda veliniz olduğu için ve nüfus müdürlüğüne gideceğiniz için herhangi bir sorun olmayacaktır.

Yeni kimlik ücreti ne kadar ve nereden yatırılır?

Daha önceki başlıklarda bahsetmiş olsam da bunu da detaylandırmak isterim. Bu işlem için anlaşmalı bankalar veya en garanti olarak Ziraat Bankası veya PTT’den randevu aldığınız kişilerin T.C. kimlik numarası ile her biri için 30 TL ücret yatırmanız gerekiyor. Dolayısıyla ortalama 30 TL de biyometrik fotoğraf olduğu düşünüldüğünde kişi başına 60 TL’ye kimlik yenileme yapabilirsiniz.

Yeni kimlik ne zaman gelir?

Kimliğin basım işlemi 1 günde halledilir ve hemen PTT Kargo’ya teslim edilir. PTT Ankara’da bulunan bir şubeden şehrinize doğru yola çıkar. Ardından da size gelir. Genellikle bu işlemin 1-2 hafta veya 5-10 gün sürebileceği söylenmektedir. Tabii bu durum hangi şubelerin elinden geçeceği ve yaşadığınız şehrinize de bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kategori:

Rastgele,

Son Güncelleme: 21 Şubat 2021