Getting your Trinity Audio player ready...

Koronavirüs önlemleri dolayısıyla hepimiz evlerimizdeyiz. Evde kaldığımız süreçte aklımıza bazen virüs bitince, hayatlarımız normale dönünce gezebileceğimiz yerler gelebilir. İşte bu yazımızda Türkiye’deki en iyi 10 müzeyi derliyor olacağız. Bu müzeleri kesinlikle seyahat defterinize not etmenizi ve müzenin bulunduğu şehirdeyseniz kesinlikle ziyaret etmenizi, aynı şehirde değilseniz de bir gün yolunuzun mutlaka oraya düşmesini tavsiye ederiz.

1. Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, çağımızın en önemli arkeolojik keşiflerinden olan Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan, toplam olarak 2 bin 500 metrekarelik alanı kaplayan ve bu dönemde sanatın ulaştığı zirve noktasının örneklerini meydana getiren mozaiklerin haricinde yine Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmeleri de müzede görebilmek mümkündür. Savaş Tanrısı Ares’in heykeli, müzenin asıl olarak mozaikler için ziyaret edildiğini unutturacak güzellikte olarak değerlendirilmektedir.

İşte bu nedenle kesinlikle ziyaret etmeniz gereken müzelerden birisi olan Zeugma Antik Kenti’nin internet sitesine ulaşmak için tıklayın. Ayrıca müzeyi 360° sanal tur ile gezmek için tıklayın.

2. Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19’uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir. Topkapı Sarayı, Osmanlı monarşisi 1922’de kaldırıldıktan sonra, 3 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür.

Prof. Dr. İlber Ortaylı Topkapı Sarayı için “Herkesin, yoğun bir tarih bölgesi olan Tarihi Yarımada’daki Topkapı Sarayı ve Ayasofya’yı mutlaka görmesi gerekir” demiştir.

Müze hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayın. Ayrıca Topkapı Sarayı’nı 360° sanal tur ile ziyaret etmek için tıklayın.

3. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın sonlarında ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından İmparatorluk Müzesi olarak kurulmuştur ve 13 Haziran 1891’de ziyarete açılmıştır.

İçinde pek çok eser barındıran ve ziyaret edilmesi gereken yerler arasında olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, içerisinde Kuzey Afrika, Balkanlar, Mezopotamya, Anadolu ve Arap Yarımadası’ndan eserler barındırmakta. İşte bu nedenle kesinlikle ziyaret edilmeli.

Müze hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayın. Müzeyi Google Street View ile 360° görüntülemek için tıklayın.

4. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarih ve arkeoloji müzesidir. Müzede, Anadolu’nun arkeolojik eserleri kronolojik olarak sergilenmektedir.

Müze, Ankara Kalesi’nin dış duvarının güneydoğu kıyısında, yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı yapısında yer alır. Bu yapılardan biri Veli Mahmud Paşa tarafından yaptırılan Mahmut Paşa Bedesteni diğeri ise Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han’dır. Necmi Karul burası için, “Anadolu’da yaşayan tüm medeniyetleri gördüğü için mutlaka görülmeli” demiştir.

Müze hakkında daha fazla detaya ulaşmak için tıklayın. Müzeyi 360° sanal turda gezmek için tıklayın.

5. Ayasofya Camii

Ayasofya Camii

Ayasofya Camii‘nin tarihi Doğu Roma İmparatorluğu’na dayanmaktadır. M.S. 360 yılında İmparator Konstantios tarafından yapılmıştır. İlk olarak Magale Ekklesia yani “Büyük Kilise” olarak adlandırılan Ayasofya Müzesi 5. yüzyıldan 1453 Osmanlı fethine dek Hagia Sophia yani “Kutsal Bilgelik” adı kullanılmıştır.

1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesi ile beraber kilise olan Ayasofya camiye dönüştürülmüştü. Ayasofya 1935 yılında cami statüsünü kaybetmiş ve müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2020 yılında ise tekrar camiye çevrilmiştir.

Ayasofya Camii hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayın. Ayrıca sanal tur ile gezmek için tıklayın.

6. Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından I. Dünya Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kurulmuştur. Antalya Müzesi bugün 30 bin metrekarelik bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır. Antalya Bölgesi’nin sınırları içerisinde yer alan üç antik kültür bölgesi Likya, Pamfilya ve Pisidya’nın önemli bir bölümü Antalya Müzesi’nin sorumluluk alanını oluşturur.

Akdeniz’in incisi Antalya’da bulunan ve Türkiye’nin en iyi müzeleri arasına girmeyi hak eden, kuruluş amacı da ayrı bir öneme sahip Antalya Arkeoloji Müzesi’ni kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Müze hakkındaki bilgilere ulaşmak için tıklayın. Müzeyi 360° sanal tur ile gezmek için tıklayın.

7. Çorum Müzesi

Çorum Müzesi

1968 yılında açılan Çorum Müzesi, 2000 yılında yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. 1914 yılında hastane olarak yapılan ve günümüzde müze olarak hizmet veren binada, Arkeoloji ve Etnografya salonları birbirinden bağımsız olarak düzenlenmiştir.

Arkeoloji salonu kronolojik ve tematik sergileme sistemine göre düzenlenmiştir. Kalkolitik Çağa tarihlenen Kuşsaray Höyüğü, Tunç Çağına ait Resuloğlu Höyük ve Alacahöyük eserleri kronolojik olarak sergilenmektedir.

Müze hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayın. Çorum müzesini sanal turda gezmek için tıklayın.

8. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Cumhuriyet’in ilanından sonra, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi adını alan “Evkâf-ı İslâmiye” (İslâm Vakıfları Müzesi) ilk kez 1914 yılında Süleymaniye İmaret Binası’nda ziyarete açıldı. Müze daha sonra, 15. yüzyıl sonunda inşa edilen ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde tamir edilip sadrazam sarayı olarak kullanılmak üzere İbrahim Paşa’ya tahsis edilen İbrahim Paşa Sarayı’na taşındı. Müzenin dünyanın en zengin İslam sanatı koleksiyonuna sahip olduğu söylenmektedir.

Müze hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıkalyın. 360° sanat tur için buraya tıklayın.

9. Panorama 1326

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Bursa, tarihimiz açısından çok önemli bir yere sahip. Uzun bir dönem Osmanlı’ya başkentlik yapan Bursa’nın her köşesine sinen Osmanlı medeniyetinin izlerinin nasıl ve ne şekilde gün yüzüne çıktığını aktaran Panorama 1326 müzesi, fetihten şehrin Müslüman bir Osmanlı kentine dönüşümünü yaşatıyor. Burayı önemli kılan farklı detaylar da var. Mesela, dünyanın en büyük panoramik görüntülerine ev sahipliği yapan bir sanat yeri.

Panorama 1326 Bursa fetih müzesi hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmek için tıklayın. Google Street View ile müzenin 160° sanal fotoğraflarına ulaşmak için tıklayın.

10. Panorama 1453 Fetih Müzesi

Panorama 1453 Fetih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi olarak bilinen İstanbul-Topkapı’da bulunan bu müze, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethedişinin, bir odada top sesleri, Mehter Takımı’nın ve Osmanlı atlarının kişnemesinin efekt olarak verildiği panoramik bir müzedir. Topkapı Parkı içerisinde yer almaktadır.

31 Ocak 2009 tarihinde açılan müzenin tasarımı ve projelendirmesi 2003’te, uygulama çalışmaları ise 2005 yılında başlamıştır. Müze, 2008 yılında 5 milyon dolarlık bir maliyetle tamamlanmıştır ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk panoramik müzesi olma özelliğine sahiptir. Müzenin fikir sahibi ve projenin koordinatörü ressam Haşim Vatandaş’tır.

Müze hakkındaki detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın. Ayrıca sanal tur ile gezmek için buraya tıklayın.

Kategori:

Rastgele,

Son Güncelleme: 27 Nisan 2020