Getting your Trinity Audio player ready...

Blogger, uzun bir süre boyunca kendi bloğunu kurmak ve fikirlerini, yaptıklarını diğer insanlarla paylaşmak isteyenler için iyi bir platform olmuştur. Peki bir diğer adıyla Blogspot hâlen daha kullanılabilir mi, gelin bakmaya çalışalım.

Blogger

Blogger nedir?

Blogger’ın ilk sunulma tarihi 23 Ağustos 1999’dur. Pyra Labs tarafından Python dilinde yazılmış ve sonra Google tarafından satın alınmıştır. İsmine nazaran site oluştururken siteadi.blogspot.com şeklinde ücretsiz bir alan adında kullanıcıların kendi alt alanları oluşturarak bloglarını kurmalarına izin veren ücretsiz bir yazılımdır.

Türkçe olarak da kullanıma sunulduğu tarihten itibaren ülkemizde de aktif bir şekilde kullanılmıştır ve günümüzde de dünya genelinde 2 milyona yakın aktif günlük trafik almaktadır. Tabii artık çoğu kişinin “Şu blogda bugün ne yazılmış” diyerek baktığını düşünmüyoruz. Artık pek çoğumuz gerekli konularda arama sonuçlarından ulaşıyoruz pek çok şeye. Bazı istisnalar hariç tabii ki.

Blogger Türkiye’de neden erişime engellenmiştir?

Türkiye’de erişime kapatılması, burayı kullanarak kaçak bir şekilde LigTV yayınları yapılması olmuştur. Türkiye’de bir site, IP adresi tespit edilerek engellendiği için kaçak yayın yapan alt alan adları da burayi kullandığı için bu site engellenirken o IP adresini kullanan pek çok blog da erişim engelinden nasibini almıştır.

Site sahipleri de Digiturk’e yönelik yaptıkları suç duyuruları sonucunda tekrar erişim engelinin kalkması ile bloglarına kavuşmuş oldular.

Blogger hâlâ kullanılabilir mi?

Aslında hangi amaçla kullandığınıza bağlı. Eğer “Ben sadece kendi fikirlerimi yazmak, en azından yazarlarık hakkında deneyimim olsun” diyerek giriyorsanız kullanabilirsiniz. Teknik işlerden; hosting, domain, SEO, tema, site hızı gibi şeylerle çok uğraşmak istemiyorsanız yine kullanabilirsiniz. Ancak aşağıdaki başlıkları da okumanız gerektiğini şimdiden belirteyim.

Ancak artık bir nebze modası geçmiş ve eskisi kadar popüler değildir. Alternatif ücretli veya ücretsiz yerler daha iyidir. Zaten artık en basitinden site kurmak isteyen birisi bile ücretli bir şekilde alan adı ve hosting alarak işe başlıyor. Siz eğer sadece bir şeyler karalayayım diyorsanız, evet, uygun olabilir.

SEO açısından Blogger nasıl?

SEO, sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlar. Blogger ise maalesef hızlı index almanıza engel olmakta. SEO açısından da kendi alan adınıza sahip olmadığınız için ne kadar SEO uyumlu yazılar ve sayfalar oluştursanız da yine de üst sıralara çıkmanız pek mümkün olmayacaktır.

SEO açısından iyi kullanmak için yapabileceğiz belli şeyler var fakat bunlar da sitenizi çok çok üst sıralara çıkarmaz. Zaten temel SEO gereklilikleridir. Bunlar;

  1. Çarpıcı ve anahtar kelime içeren başlık kullanmak,
  2. Doğru alt başlıklar kullanmak,
  3. Resimler veya videolar eklemek,
  4. İçerik uzunluğuna dikkat etmek (600 kelime),
  5. Düzenli aralıklarla içerik girmek.

Dediğim gibi, bunlar sadece temel olarak sitenizi iyileştirmek içindir. Yapılan sorgularda sitenizin en üste çıkmasını beklemeyin.

Blogger’da Google AdSense reklamları almak mümkün mü?

Google AdSense, siteadi.wordpess.com, siteadi.wix.com gibi ana alan adı size ait olmayan siteler için reklam vermez. Ama siteadi.blogspot.com şeklindeki siteler için bir ayrıcalık tanıyor elbette. Bu şekilde kişisel blog siteniz için AdSense reklamlarına başvurup politikalarına uyuyorsanız reklam alabilirsiniz.

Blogger’ın diğer özellikleri

Tema açısından arkasında Google gibi bir şirket olmasına rağmen çok eksiklikler var. Bu bir sorun olabilir.

Hız konusunda herhangi bir sorun yaşamazsınız. Çünkü tamamıyla Google’ın serverları kullanıldığı için herhangi bir aksaklık meydana gelmeyecektir.

Blogger telefon uygulaması maalesef çok yetersiz. Başlık bile eklemeniz mümkün değil. Bu açından yine arkasında Google olan bir aracın bu kadar yetersiz olması hayal kırıklığı yaşayabilir.

Blogger mı WordPress gibi araçlar mı?

Dediğim gibi, eğer Blogger’ı sadece basit yazılarınızı yazmak, teknik işlerle uğraşmamak, birkaç dakikada sitenizin hazır olması, ücret ödememek, herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmamak ve reklam da alabilmek için kullanacaksanız, sizin için uygun olabilir.

WordPress.com’un veya Wix’in ücretsiz site kurma aracında bazı kısıtlamalara maruz kalabilir (teknik anlamda) ve reklam alamazsınız. Ancak Blogger bu anlamda biraz daha uygun.

Eğer “Ben teknik anlamda gereken uğraşı verebilirim; alan adı, hosting, SEO, eklenti, tema gibi şeyleri halledebilirim” diyorsanız kesinlikle WordPress’i (wordpress.org) kullanabilirsiniz. Hem SEO hem de tamamen size ait olması açısından çok daha iyi olacaktır.

Kısaca, eğer çok çok basit şeyler yapmak istemiyorsanız durmayın. Düzenli içerik girmeden sadece bir şeyler yazmak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Ama ben ciddi işler yapmak istiyorum diyorsanız alternatif kaynakları kullanın. Eskisi kadar popüler olmayan bir yerden bahsediyoruz çünkü. Önceden burayı kullanarak gerçekten iyi şeyler başaran kişiler de mutlaka oldu. Ama artık bu pek mümkün değil gibi duruyor.

Kategori:

Web,

Son Güncelleme: 30 Ocak 2021