Getting your Trinity Audio player ready...

Günümüzde insanların pek çoğunun sadece bir alana ilgi duyduğunu ve sohbetlerinde bile sadece bundan bahsettiğini görüyoruz. Peki çok yönlü bir insan olmak bize ne kazandırır, neden tek bir şeye değil de birden fazla şeye ilgi duymalı ve bunu nasıl yapmalıyız, gelin biraz bakalım.

Çok Yönlü Kişiler

Çok yönlü insanların özellikleri

Hayatında tek bir alana değil, birden fazla alana ilgi duyan, bunlarla uğraşan, sohbetlerinde birden fazla konuya hakim insanlar, genellikle tek bir konuda konuşan insanlarla sohbet ettiklerinde sıkılırlar. Örneğin; eğitimden konuşurken sadece eğitime ilgili biri bu alanın dışına çıkmazken aynı anda teknoloji, eğitim, sanat gibi alanlara ilgi duyan biri sadece eğitimi değil, onu geliştirmek ve sorunlarını çözmek için diğer alanlardan nasıl yararlanabilir, bunu da konuşur.

Çok yönlü insanlar, kendileri gibi kişilerle karşılaştıkları zaman sohbetlerine doyum olmaz. Zira bir konudan başlanıldığı zaman ilgili pek çok alana değilineceği için sohbet akıp gider.

Böyle kişilerin tek artısı kaliteli sohbet etmeleri değildir tabii ki. Aynı zamanda pek çok alana ilgi duymanın ötesinde kendini o alanlarda geliştirerek ileride veya bugün bir meslek yaparken ondan daha avantajlı olduğunu düşündüğü bir alana da geçiş yapabilir.

Ayrıca birden fazla alana ilgi duyan kişiler, örneğin sadece futbol, siyaset, din gibi konular konuşan insanların yanında sıkılabilir ve onlarla ilişki kurmayabilirler.

Neden tek yönlü insan olmamalısınız

Bir insanın kendini bir alanda geliştirmesi elbette güzel. Ancak özellikle bu alana etki eden diğer alanlara veya tamamen alakasız bir alana ilgi duymadan tek bir konuda kendimizi geliştirmek, o alanın modası geçtiği zaman başıboş kalmamıza neden olabilir.

Sözgelimi sadece futbola ilgi duyan biri sabah akşam bunu konuşur, vaktinin büyük bir kısmını buna harcarsa, vakit geçirmesi de sohbet etmesi de oldukça keyifli olan çok yönlü insanlarla ilişki kurmayabilirler.

Tek yönlü insanlarla sohbet ederken konuşma bir yerde tıkanacaktır. Sürekli tek bir konuda konuşmak tekrara düşürecek ve taraflar arasındaki iletişim bağını da zayıflatacaktır. İşte bu nedenle tek yönlü bir insan olmamalısınız.

Çok yönlü olmanın iş hayatına etkileri

Tek bir alana mahrum kalmıyor olmak sadece insan ilişkilerinde artılar sağlamaz. Aynı zamanda kariyerinizde de etkisi olacaktır. Gelecekte insanların belki de birbirinden alakasız meslekler yapması gerekeceği söyleniyor. Çünkü mesleklerin ömrü git gide kısalmaya başlıyor.

İleride farklı konulardaki iki mesleği birleştirip, bir harmoni oluşturup, bu alanda ilerleyecek kişiler hem daha özgün hem de daha verimli işlere sahip olacaktır.

Ayrıca tek bir alanda değil, birden fazla alanda bilgi ve tecrübe sahibi kişiler gerektiğinde iş değiştirme olanağına da sahip olabilirler. Bu da çok yönlü bir insan olmanın kazandırdığı bir diğer avantaj.

Bu konuda hazırlanmış bir videoyu izleyebilirsiniz.

Çok yönlü insan nasıl olunur

Kimse doğduğu gibi bu şekilde dünyaya gelmiyor. Çok yönlü bir insan olmak için gereken şeyler aslında oldukça basit.

  1. Sadece bir konuda konuşan insanlarla iletişime geçtiğinizde siz de sadece o konuda konuşuyorsanız, o kişi ile iletişiminizi azaltın veya onu da çok yönlü bir insan olmaya teşvik edin.
  2. Çevrenizde birden fazla alana ilgi duyan insan veya insanlar olsun.
  3. YouTube’da, sosyal medyada, internette birbirinden farklı alanlarda yayın yapan kişileri takip edin. Örneğin hem siyaset hem teknoloji hem eğitim hem psikoloji hem de futbol alanında birbirinden farklı isimleri takip edin.
  4. Yöneleneceğiniz alanları seçerken en sevdiğiniz konuya yakın konulara ağırlık verecek olsanız da bundan tamamen alakasız bir konuyu da araştırın
  5. Bir alana zorla ilgi duymaya çalışmayın. Gerçekten o alanı seviyorsanız vakit ayırın.
  6. Kendiniz gibi çok yönlü insanlarla sohbet edin.
  7. Fikirlerinizi aktarın. Bunu bir internet sitesi veya YouTube kanalı ile yapabilirsiniz.
  8. Yeni ilgi alanları keşfetmekten kaçınmayın ve kendinizi hiçbir kategoriye karşı kapatmayın. Hep açık bir kapı bırakın.

Unutmayın, çok yönlü insanların her zaman ikinci bir yolu bulunacaktır. Ancak ben böyle olacağım, deyip hiç alakanız olmayan konulara girişip de vakit kaybetmeyin. Önce nelere ilgi duyduğunuza ve duyabileceğinize bakın. Sonra da bu alanlara ilgi duyan kişilerle iletişime geçin, araştırmalar yapın, kendi ilgi duyduğunuz alanlarla ilişkilerine bakın. Farklı konuları harmanlamak, geleceğin bireyi olmayı sağlayacaktır.

Kategori:

Kişisel Gelişim,

Son Güncelleme: 31 Ocak 2021