Şüphesiz “tarayıcı” denilince akıllara ilk olarak Chrome geliyor. Google tarafından geliştirilen ve farklı çeşitleri de olan Chrome ürün yelpazesi geniş eklenti seçenekleriyle tarayıcınıza farklı fonksiyonlar kazandırmanızı sağlayabilir. Bu eklentileri yüklemek elbette Chrome’un bilgisayarınızda daha çok bellek (RAM) harcamasına neden olacaktır. Bu nedenle gereksiz eklentilerden kaçınmanız daha iyi olacaktır.

Chrome’a bir eklenti yüklemek için şu bağlantıya gidin. Bağlantıyı açtıktan sonra arama kutusuna ne ile ilgili bir eklenti aradığını yazabilirsiniz. Ayrıca doğru Google aramaları ile aradığınız fonksiyon için en uygun eklentileri bulabilirsiniz.
Bir eklenti yüklemeden önce ilk olarak buna ihtiyacınız olup olmadığını bilmeniz gerek. Eğer eklenti yüklemeden de aynı işlemleri yapabilirseniz yüklememenizi öneririz. Zira her bir eklenti daha fazla bellek tüketimi. Aşağıdaki resimden bunu anlayabilirsiniz.

Chrome Bellek Tüketimi

Görev Yöneticisi’nden alınan bu ekran görüntüsü durumu açıklamakta. Bu nedenle tekrar belirtmekte yarar var: Eğer çok ihtiyacınız yoksa eklenti yüklemekten kaçının. Örneğin bir eklenti yüklemeye karar verdiniz. Ancak o eklentiyi yapan topluluğun aynı işlevde bir internet sitesi var. İşte siz bu internet sitesini kullanarak o eklentiyi yüklemekten kaçınabilirsiniz.

Chrome eklentilerinin arka planda çalışmaları nasıl yavaşlatılır/engellenir?

Bir eklentiyi çok uzun zamanda bir kullanıyorsanız ve her sayfada çalışmasını istemiyorsanız bunun için Chrome üst çubuğunda eklentilerin listelendiği yere gidin. Her sayfada değil de sadece tıkladığınızda çalışmasını istediğiniz eklentinin üzerine sağ tık yapın ve “Bu uzantı, site verilerini okuyabilir ve değiştirebilir”in üzerine gelin. Daha sonra sol taraftan çıkan “Uzantıya tıklandığında” diyebilirsiniz. Bu sayede sadece ihtiyacınız olduğunda bellek tüketecektir.

En iyi Chorme eklentileri

  • Picture-in-Picture
    Pencere içinde pencere ya da İngilizce adıyla Picture-in-Picture eklentisiyle alakalı daha önce bir yazı eklemiştik. Ulaşmak için tıklayın. Eklenti kısaca bir internet sitesinde izliyor olduğunuz videoyu açılır pencerede (pop-up) izlemenize imkan tanıyor. Böylece bir video izlerken başka bir sekmeyi kullanmaya devam edebilirsiniz. Yazımızda daha fazla detaydan bahsettik. Eklentiyi indirmek için tıklayın.
  • Google Drive’a Kaydet
    Bu eklentiyi yüklediğinizde bir internet sitesinde gördüğünüz herhangi bir sitede gördüğünüz fotoğrafı veya videoyu direkt Google Drive hesabınıza kaydediyor. Böylece bir fotoğrafı veya videoyu indirip daha sonra eklemek yerine direkt sağ tık yapıp Drive’a eklemeyi sağlayabilirsiniz. Ulaşmak için tıklayın.
  • Evernote Web Clipper
    Bu eklenti tarayıcı üzerinde notlar almanızı ve bir sitedeki herhangi bir yazıyı notlarınıza ekleyerek daha sonra bir bütün halinde toplamanızı sağlar. Örneğin bu eklenti sizde varsa şu an okuduğunuz yazımızda önemli gördüğünüz yerleri seçip, seçimin üzerine sağ tık yaparak direkt olarak notlarınıza ekleyebilirsiniz. Kullanacağınız eklentileri notlarınız arasına alarak daha sonra hepsine tek yerden ulaşabilirsiniz. Hem de tüm cihazlarınızda eşitlenmekte. Ulaşmak için tıklayın.
  • Google Çeviri
    Her ne kadar Chrome diğer dilleri anadilinize çeviriyor olsa da yine de böyle bir eklentiye ihtiyaç oluyor. Zira bazı sitelerin Chrome tarafından otomatik olarak çevirisi yapılamıyor. Bu durumda Google Çeviri eklentisine tıkladığınızda “Bu sayfayı çevir” dediğinizde site istediğiniz dile çevriliyor. Ayrıca Google Çeviri internet sitesine gitmeden kopyaladığınız bir metni direkt olarak çevirebiliyorsunuz veya kendiniz bir metin yazarak çeviri yapabiliyorsunuz. Üstelik sayfadaki herhangi bir metni seçtikten sonra çıkan çeviri simgesine tıkladığınızda otomatik çeviri de yapılıyor ve burada sesli okuma bile yapabiliyor. Ulaşmak için tıklayın.
  • Kaspersky Protection
    Bu eklenti, arama motorlarında yaptığınız aramaların güvenliğini kontrol eder, arama sonuçlarında yanında çıkardığı “güvenli”, “belli değil” ve “güvenli değil” etiketlerinin yanında, bir siteye girdiğinizde güvenli değilse size uyarı vermektedir. Ayrıca reklam engelleme ve çerez kontrolü özellikleri de bulunmaktadır. Ulaşmak için tıklayın.
  • Dashlane (Şifre Yöneticisi)
    Dashlane, bir parola yöneticisidir. Bu program hakkında daha önce bir yazım vardı. Eğer Dashlane kullanırsanız, web sitelerinde parolalarınızı hatırlamakla uğraşmak veya Chrome’un varsayılan şifre yöneticisini kullanmak yerine hızlı ve basit şekilde ilerleyebilrsiniz.
0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da İlginizi Çekebilir
YouTube Müzik MP3 indirme
Devamını Oku

YouTube’dan Müzik İndirme Yolları

YouTube videolarını MP3 dönüştürme ve müzikleri indirme araçları hakkındaki bu yazı ile daha kolay indirmeler yapabileceksiniz.
CPU
Devamını Oku

İşlemci Öğrenme Programı

Bilgisayarınızda kullandığınız işlemcinin modelini öğrenmek için kullanacağınız ideal program.