Getting your Trinity Audio player ready...

Bu yazıda sağlıklı bir besin kaynağı olan ve ülkemizin de önemli simgelerinden biri olan sağlık ve lezzet dolu fındıktan bahsediyorum.

Fındık İçi

Giriş

Fındık veya Corylus avellana, huş ailesindeki küçük bir ağaçtır. Fındığın kendisi, dikenli yeşil bir kabuğun içinde büyüyen oval, kahverengi bir tohumdur. Fındık, kendine has lezzeti ve dokusu ile beğeni toplar ve hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılır. Ama hepsi bu kadar değil: Fındık sizin için inanılmaz derecede yararlıdır. İşte fındığın günlük diyetinize eklemek istemenizi sağlayacak 9 faydası.

Fındık nedir?

Fındık, bir tür ağaç yemişidir. Küçük, kahverengi ve genellikle pürüzsüz bir cilde sahiptirler. Fındık ağaçları dünyanın birçok yerinde yetişir ancak fındıklar en çok İtalya ve Türkiye ile ilişkilendirilir. Fındık iyi bir lif, protein ve C ve E vitaminleri kaynağıdır. Besleyici faydalarına ek olarak, fındık aynı zamanda bir takım sağlık yararları da sunar.

Fındığın besin değeri

Fındık, beslenme güç merkezleridir. Sağladıkları temel besinlerden bazıları şunlardır:

  • Lif: Fındık, kilo vermeye, sindirime ve sağlıklı kolesterol seviyesini korumaya yardımcı olabilecek iyi bir lif kaynağıdır.
  • Vitaminler ve mineraller: Fındık iyi bir B vitamini (özellikle tiamin ve riboflavin), E vitamini, magnezyum, potasyum ve çinko kaynağıdır.
  • Antioksidanlar: Fındık, hücreleri hasardan korumaya ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlara sahiptir.
  • Sağlıklı yağlar: Fındık, kalp sağlığını iyileştirebilen tekli doymamış yağlara sahiptir..
  • Protein: Fındık, kas gelişimi ve bakımı için önemli olan iyi bir protein kaynağıdır.

Fındığın Sağlığa Faydaları

Fındık, günlük diyetinize dahil etmek istemenizi sağlayacak sağlık yararları ile doludur. Yeni başlayanlar için, sindirim sisteminizi yolunda tutmanıza yardımcı olabilecek harika bir lif kaynağıdır. Ayrıca, serbest radikalleri temizlemeye ve hücrelerinizi hasardan korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından da yüksektir. Fındık ayrıca iyi bir E vitamini, magnezyum, potasyum ve çinko kaynağıdır. Hızlı ve sağlıklı bir kahvaltı için sabah yulaf ezmesi veya yoğurda ekleyin ya da doğrayın ve besleyici bir yemek için en sevdiğiniz salataya ekleyin.

Fındığı beslenmenize nasıl dahil edersiniz?

Fındık, diyetinize bazı sağlıklı yağlar, protein ve lif eklemenin harika bir yoludur. Ayrıca serbest radikallerle savaşmaya ve vücudu hastalıklardan korumaya yardımcı olan antioksidanlar açısından da yüksektir. Günlük rutininize fındık eklemenin birkaç kolay yolu:

  • Sabah yulaf ezmesi veya yoğurdunuza ekleyin.
  • Salataların üzerine serpin.
  • Fındıkları doğrayın ve en sevdiğiniz kurabiye veya kek tarifine ekleyin.
  • Simit veya ekmek için lezzetli bir fındık ezmesine dönüştürün.

Nasıl yemeyi seçerseniz seçin fındık, yemek konusunda kendinizi iyi hissedebileceğiniz besleyici ve lezzetli bir atıştırmalıktır.

Fındıklı Tarifler

Fındıklı Kek

Fındık, tatlı ve tuzlu tarifler için mükemmel bir malzemedir. İşte en çok güzellerinden bir kaç tanesi:

  • Fındıklı Çikolatalı Kek: Bu zengin ve lezzetli kek özel günler için idealdir. Çikolata ve fındığın muhteşem uyumunu yakalayın. Tarif için tıklayın.
  • Fındık Ezmesi: Fındık ezmesi, kremsi ve çökmekte olan bir fındığın lezzetinin tadını çıkarmanın harika bir yoludur. Tost, waffle, krep veya aklınıza gelebilecek hemen hemen her şey için mükemmeldir. Tarifi ise burada. Elbette hazır da alabilirsiniz.
  • Fındıklı Kek: Fındık, kekler için de kullanılabilir. Çikolatalı ve sade kek.
  • Fındıklı kahve: Deneyen pek çok kişinin beğendiği bir tariftir.

Daha fazla leziz ve göz alıcı tarif için tıklayın.

Kapanış

Fındık, iltihabı azaltmaktan sağlıklı bir kiloyu korumaya kadar değişen sağlık yararları ile inanılmaz bir beslenme kaynağıdır. Ayrıca lezzetlidirler ve günlük diyetinize kolayca dahil edilebilirler. Biraz ilham almak için fındık içeren bu tariflere göz atın ve sundukları birçok faydanın tadını çıkarmaya başlayın.

Kategori:

Sağlık,

Son Güncelleme: 15 Mayıs 2022