Getting your Trinity Audio player ready...

Yapay zeka (AI), insanlar gibi düşünmek ve eylemlerini taklit etmek için programlanmış makinelerde insan zekasının simülasyonunu ifade eder.

Yapay Zeka (AI)

Bu terim, öğrenme ve problem çözme gibi insan zihniyle ilişkili özellikler sergileyen herhangi bir makineye de uygulanabilir. Yapay zekanın ideal özelliği, belirli bir hedefe ulaşma şansı en yüksek olan eylemleri rasyonelleştirme ve gerçekleştirme yeteneğidir. Yapay zekanın bir alt kümesi, bilgisayar programlarının insanlar tarafından yardım edilmeden otomatik olarak yeni verilerden öğrenebileceği ve yeni verilere adapte olabileceği kavramını ifade eden makine öğrenimidir.

Derin öğrenme teknikleri, metin, görüntü veya video gibi çok büyük miktarda yapılandırılmamış verinin emilmesi yoluyla bu otomatik öğrenmeyi sağlar. Yapay zekanın hedefleri arasında öğrenme, akıl yürütme ve algılama yer alır.

Yapay zekanın kullanım alanları

AI, finans ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere farklı endüstrilerde kullanılmaktadır. Zayıf AI, basit ve tek görev odaklı olma eğilimindedir. Güçlü AI ise daha karmaşık ve insana benzer görevleri yerine getirir.

Artificial intelligence’ı (AI) anlamak

Çoğu insan yapay zeka terimini duyduğunda, genellikle ilk düşündükleri şey robotlardır. Bunun nedeni, büyük bütçeli filmlerin ve romanların Dünya’yı kasıp kavuran insan benzeri makinelerle ilgili hikayeler örtmesidir. Ancak hiçbir şey gerçeklerden daha fazla olamaz. Yapay zeka, insan zekasının bir makinenin kolayca taklit edebileceği ve en basitinden daha karmaşık olanlara kadar görevleri yerine getirebileceği şekilde tanımlanabileceği ilkesine dayanmaktadır.

Yapay zekanın hedefleri arasında öğrenme, akıl yürütme ve algılama yer alır. Teknoloji ilerledikçe, yapay zekayı tanımlayan önceki kriterler modası geçmiş hale geliyor. Örneğin, temel işlevleri hesaplayan veya metni optik karakter tanıma yoluyla tanıyan makinelerin artık yapay zekayı içerdiği düşünülmüyor, çünkü bu işlev artık doğal bir bilgisayar işlevi olarak kabul ediliyor. AI, birçok farklı sektöre fayda sağlamak için sürekli olarak gelişmektedir.

Makineler, matematik, bilgisayar bilimi, dilbilim, psikoloji ve daha fazlasına dayanan disiplinler arası bir yaklaşım kullanılarak kablolanmıştır. Algoritmalar, basit uygulamalarda basit algoritmaların kullanıldığı yapay zeka yapısında genellikle çok önemli bir rol oynar, daha karmaşık olanlar ise güçlü yapay zekayı çerçevelemeye yardımcı olur.

Yapay zeka uygulamaları

Yapay zeka uygulamaları sonsuzdur. Teknoloji birçok farklı sektöre ve uygulanabilir. AI, sağlık sektöründe, hastalara ilaç dozajı ve farklı tedaviler için ve ameliyathanede cerrahi prosedürler için test edilmekte ve kullanılmaktadır. Yapay zekaya sahip makinelerin diğer örnekleri arasında satranç oynayan bilgisayarlar ve sürücüsüz arabaları sayabiliriz. Bu makinelerin her biri, yaptıkları her eylemin sonuçlarını tartmalıdır, çünkü her eylem nihai sonucu etkileyecektir. Satrançta nihai sonuç oyunu kazanmaktır. Kendi kendine giden otomobiller için, bilgisayar sistemi tüm harici verileri hesaba katmalı ve bir çarpışmayı önleyecek şekilde davranacak şekilde hesaplamalıdır.

Yapay zeka, finans endüstrisinde, sıra dışı banka kartı kullanımı ve büyük hesap mevduatları gibi bankacılık ve finans faaliyetlerini tespit etmek ve işaretlemek için kullanıldığı ve bunların tümü bir bankanın dolandırıcılık departmanına yardımcı olan uygulamalara da sahiptir. AI uygulamaları, ticareti kolaylaştırmak ve kolaylaştırmak için de kullanılıyor. Bu, menkul kıymetlerin arz, talep ve fiyatlandırmasının tahmin edilmesini kolaylaştırarak yapılır.

Yapay zekanın sınıflandırılması

Yapay zeka iki farklı kategoriye ayrılabilir: zayıf ve güçlü. Zayıf yapay zeka, belirli bir işi gerçekleştirmek için tasarlanmış bir sistemi bünyesinde barındırır. Zayıf AI sistemleri, yukarıdaki satranç örneği gibi video oyunlarını ve Amazon’un Alexa’sı ve Apple’ın Siri’si gibi kişisel asistanları içerir. Asistana bir soru sorarsınız, o sizin için cevaplar.

Güçlü yapay zeka sistemleri, insan benzeri olduğu düşünülen görevleri yerine getiren sistemlerdir. Bunlar daha karmaşık ve karmaşık sistemler olma eğilimindedir. Bir kişinin müdahale etmesine gerek kalmadan problem çözmeleri gerekebilecek durumları ele alacak şekilde programlanmışlardır. Bu tür sistemler, sürücüsüz arabalar gibi uygulamalarda veya hastane ameliyathanelerinde bulunabilir.

Özel hususlar

Yapay zeka, başlangıcından bu yana bilim adamları ve benzer şekilde halk tarafından incelemeye alınmıştır. Ortak bir tema, makinelerin o kadar gelişmiş hale geleceği ki, insanların buna ayak uyduramayacağı ve üstel bir hızla kendilerini yeniden tasarlayacakları fikridir. Bir diğeri ise, makinelerin insanların mahremiyetine girebilmesi ve hatta silah haline getirilebilmesidir. Diğer argümanlar, yapay zekanın etiğini ve robotlar gibi akıllı sistemlere insanlarla aynı haklarla muamele edilmesi gerekip gerekmediğini tartışıyor. Kendi kendine giden arabalar, makineleri olası en düşük risk ve en az zayiat için tasarlanma eğiliminde olduğundan, oldukça tartışmalı olmuştur. Aynı anda bir kişiyle veya diğeriyle çarpışma senaryosu sunulursa, bu arabalar en az hasara neden olacak seçeneği hesaplayacaktır. Yapay zeka konusunda birçok insanın sahip olduğu bir diğer tartışmalı konu, insan istihdamını nasıl etkileyebileceğidir. Akıllı makineler kullanarak belirli işleri otomatikleştirmek isteyen pek çok sektörde, insanların işgücünün dışına itileceği endişesi var. Kendi kendine giden arabalar taksi ve araba paylaşım programlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilirken, üreticiler insan emeğini makinelerle kolayca değiştirebilir ve bu da insanların becerilerini daha eski hale getirebilir.

Bazı yapay zeka örnekleri

Basit bir makine öğrenme örneği olarak aşağıdaki Samsung’un yaptığı yüz hareketlendirme örneğini görebilirsiniz. Bu uygulamalar, yıllar önce oldukça önemli olurken, yapılan çalışmalar neticesinde son kullanıcıya kadar inerek çok basit şeyler oluyorlar. Bunu da unutmamak gerek.

Videoyu altyazı bölümünden Türkçe olarak izleyebilirsiniz. (Video bağlantısı)

Kategori:

Teknoloji,

Son Güncelleme: 4 Mart 2021