Getting your Trinity Audio player ready...

Günümüzde pek çok insan internet üzerinden yazılar okumakta. Her ne kadar YouTube gibi mecralar sayesinde insanlar okumak yerine izlemeye yönelse de hâlâ internet siteleri popülerliğini koruyor. Bu da insanların internet aleminde daha fazla yer edinme isteğini artıran bir durum oluyor. Peki ücretsiz internet sitesi bir şekilde kurulur mu? Bu sorunun cevabı: evet! Ancak ücretsiz bir internet sitesi kurabilmek için öncelikle alan adınızda .com uzantısı muhtemelen olmayacaktır. Örneğin bir sitede gezinirken en üstte .com görüyorsanız site %99.99 ücretlidir. İşte bu nedenle ücretsiz bir site kuracaksanız daha çok .tk veya .ml gibi pek de kullanılmayan uzantılardan kullanmanız gerekecektir. Bu sizin için bir problem değilse şimdi kuruluma geçelim. (Zor görünüyor ama bir – iki defa yapınca beş dakikada yapılabilecek bir kurulum.)

Ücretsiz internet sitesi için ücretsiz alan adı

Öncelikle Freenom isimli internet sitesine gitmemiz gerek. Siteye gitmek için tıklayın.

Freenom
  1. Site açıldıktan sonra sağ üst köşede bulunan “Oturum aç” kısmından yeni bir hesap oluşturun veya var olan hesabınıza giriş yapın. Dilerseniz Google veya Facebook hesabınız ile de bağlantı kurabilirsiniz.
  2. Oturum açtıktan sonra üst kısımda yazan “Hizmetler” veya “Services” bölümüne tıklayın. “Yeni etki alanı kaydı” veya “Register a new domain” yazacaktır. Buraya tıklamanız gerekiyor.
  3. Daha sonra sizden bir alan adı yazmanızı isteyecek. Ben örneğin, “ucretsizalanadi” ismini denemek istiyorum.
Ücretsiz internet sitesi Freenom

Sonuçlar listelenmiş durumda. Buradan bana istediğim uzantıyı soruyor. Herhangi birini seçebilirim. Seçimim yaptıktan sonra “Şimdi sahip ol” veya “Get in now” yazan butona tıklıyoruz. Kontrol yapıldıktan sonra da listenin üzerinde bulunan “Alışveriş” veya “Checkout” butonuna tıklıyoruz.

4.  Daha sonra bizi alışverişimizi bitirmek üzere bir sayfaya yönlendiriyor. Burada sitemiz üç aylık olara gözüküyor. Bizim bunu bedava olarak kullanabileceğimiz en uzun süreye, yani 12 aya çıkarmamız daha iyi olur. Bunun için de “Ücretsiz 3 ay” veya “3 months @ Free” yazan yere tıklayıp 12 ayı seçmemiz gerek. Daha sonra “Devam et” veya “Continue” seçeneği ile açılan yerde şartları kabul edip alışverişimizi tamamladık. Daha sonra ise müşteri alanına tekrar geçiş yaptık. Hiçbir kart bilgisi girmedik farkındaysanız.

Ücretsiz internet sitesi için ücretsiz hosting

Şimdi sıra karmaşık bir işi halletmeye geldi: Ad sunucusu. Ne olduğunu okumak için tıklayın.

  1. Freenom sitesine tekrar gidiyoruz. “Hizmetler (Services)> Etki alanlarım (My domains)” diyoruz. Burada ilgili alan adımızın yanındaki “Etki alanını yönet (Manage domain)” seçeneğine tıklıyoruz.
  2. Daha sonra “Yönetim araçları (Management Tools)> Ad sunucuları (Nameserves)” diyoruz. Ardından “Özel ad sunucuları kullanın (aşağıya girin) (Use custom nameservers (enter below))” diyoruz.
  3. Çıkan kutucuklara sırasıyla; ns1.epizy.com, ns2.epizy.com, ns3.epizy.com, ns4.epizy.com, ns5.epizy.com yazıyoruz.
Freenom

4.  Sitemize ad sunucusu ekleyerek sitemizin trafiğini ve dosyalarını başka bir şirket aracılığı ile yönetiriz. Ad sunucusu olmazsa sitemizi düzenleyemeyiz. Alan adını ücretsiz aldıysak ücretsiz de bir ad sunucusu alalım. Bunun için İnfinityFree isminde bir şirketten yararlanacağız. Siteye gitmek için tıklayın. Siteye gittikten sonra “Register” butonuna tıklayıp ardından üyelik yapıyoruz.

5.  Üyelik tamamlandıktan sonra ise bizi panelimize yönlendiriyor. Buradan bizim “New account” dememiz gerekli.

6.  Burada ise “Use a custom domain” diyerek daha önce belirlediğimiz alan adını yazıyoruz.

7.  Daha sonra hiçbir şeye dokunmadan robot olmadığımızı belirtmek üzere reCAPTCHA’yı işaretliyoruz. Yeşil tik geldiğine göre “Create Account” diyebiliriz.

8.  Hesabımız oluşturuldu. Şimdi “Open control panel” dememiz gerek. Çıkan mesajı okuduktan sonra ister onaylayın ister onaylamayın. Bu tamamen size kalmış. Şimdi Cpanel’e yönlendirilmiş olduk.

9.  Burada siteniz için pek çok ayar yapabilirsiniz ancak bizim için en önemlisi sitemizin görünümü, yazı eklenmesi. Yani kısacası düzenlenmesidir. Bunun için dünyanın en çok tercih edilen ve dünyadaki sitelerin %30’undan fazlasının kullandığı WordPress ile sitenizi bağlanamınızı tavsiye ediyorum. Bunun için Cpanel’de aşağı kaydırıp “Softaculous apps installer” bağlantısına tıklamalıyız. 

cPanel

10.  Açılan pencereden ilk başta bulunan WordPress’in üzerine gelip “Install” dememiz gerekecektir.

11.  Biraz aşağıya kaydırınca sizden bir Site Name istemekte. Buraya sitenizin ismini yazın. Şu anda ziyaret etmiş olduğunuz sitenin adı “Rıdvan Atmaca”dır. Sizde istediğiniz bir ismi yazın. Hemen altında bulunan Site Description bölümüne slogan veya kısa bir açıklama yazabilirsiniz. Yine ziyaret etmiş olduğunuz bu sitenin açıklaması “Kişisel Yazı Bloğum”dur. Siz de kendiniz belirleyebilirsiniz. Hemen alt tarafta bulunan Admin Username bölümüne WordPress kullanıcı adı girmeniz gerek. Bu isminiz olabilir. Sadece boşluk bırakmamalı ve küçük harfle yazmalısınız

Tamamen size kalmış. Hemen altında ise Admin Password bulunmakta. Buraya kendi şifrenizi yazın. Bu sitenizi düzenlerken giriş yapmak için kullanacağınız şifredir. Zor ama unutulmayacak bir şifre olmalı. Admin e-mail kısmına da aktif kullandığınız bir posta adresi yazın. Dili Türkçe olarak ayarlayın. Daha sonra başka bir şeye dokunmadan Install deyin. Şimdi sadece bekleyin ve sayfayı kapatmayın

12. Sıra sitemizin ilk düzenlemesini yapmaya geldi. Bunun için site alan adınızın yanına /wp-admin yazmanız ve az önce belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyi girin. Gerisi Google’da yaptığınız araştırmalar ve sizin deneme yanılma ile edineceğiniz deneyim ile gelecektir. Kurulum bu şekilde.

wp-admin

Kategori:

Web,

Son Güncelleme: 21 Kasım 2019