Geçtiğimiz birkaç hafta önce WhatsApp’in gizlilik politikasını değiştireceğini söylemesi üzerine, insanlar farklı mesajlaşma uygulaması aramaya başlamıştı. Peki bunların içinden Telegram’ın özellikleri, güzel yanları, eksikleri ve hataları nedir, bunlara biraz bakalım.
Telegram nedir?
Telegram, aslında uzun zamandır kullanılan ve diğer mesajlaşma uygulamalarına nazaran sunucu tabanlı çalışması ile diğerlerinden ayrılan bir sohbet platformudur. Aslında Facebook Messenger gibi düşünülebilir.
Telegram’ın bazı kötü niyetli kullanıcılar tarafından adı çıkmış olsa da aslında kullanım kolaylığı açısından WhatsApp, Bip, Signal gibi sohbet uygulamalarından daha fazla özellik sunmaktadır. Elbette eksik ve hatalı yönleri de var ve hepsine bakacağız.
Telegram’ın bazı özellikleri
- WhatsApp ve bazı diğer uygulamaların sohbet geçmişini/mesajlarını Telegrama aktarma özelliği. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için WhatsApp mesajlarını/sohbet geçmişini Telegrama aktarma yazımı okuyabilirsiniz.
- Sunucu tabanlı olması sayesinde depolama alanında daha az yer kaplıyor. Ayrıca uygulamanın kapladığı yeri silmek için gereken adımları bir sonraki başlıkta yazacağım.
- Kullanıcı adı belirleyerek numaranızı paylaşmadan da sohbet edebilme imkanı.
- Katıldığınız gruplardaki insanların numaranızı göremiyor olması.
- Kanallara katılma özelliği sayesinde, sadece kanal yöneticilerinin yaptığı paylaşımları görebilme.
- Görüntü kalitesini düşürmeden 2GB boyuta kadar video veya dosya yollayabilme.
- Resim veya video yollarken kontrast, ışık gibi ayarlar yapabilme.
- İlerleyen bir tarihte gönderilmek üzere mesaj planlayabilme.
- Yakınımdaki kişiler özelliği.
- Bot kullanabilme. Bunu biraz açacak olursak; uygulamanın ana sayfasında üst tarafta bulunan arama ikonunu kullanarak ve biraz araştırma yaparak oyun botları veya farklı botları kullanabilirsiniz.
- Mesajları klasörlere ayrıma imkanı. Bu sayede grupları, kanalları ve normal mesajlaşmaları ayrı ayrı görebilirsiniz.
Telegram’ın telefonda kapladığı alan nasıl azaltılır?
Bunun için yapabileceğiniz iki işlem var.
- Sol üst köşede bulunan üç çizgiye dokunduktan sonra “Ayarlar”> “Veri ve Depolama”> “Depolama Kullanımı” adımlarını takip ettikten sonra, “Medyayı Sakla” seçeneğini “3 gün” olarak belirleyin. Bu işlem, sizin gönderdiğiniz veya size gelen dosyaları otomatik olarak 3 gün sonra silecektir. Ayrıca belli aralıklarla yine aynı yerde bulunan “Telegram önbelleğini temizle” seçeneği ile kullanılan alanı silebilirsiniz.
- Diğer yöntem ise “Veri ve Depolama” alanında bulunan otomatik medya indirme seçeneklerini kapatarak size gelen dosyaları sadece siz dokunduğunuzda indirebilirsiniz. Bu da depolama alanından tasarruf sağlayacaktır.
Telegram güvenli bir uygulama mı?
Güvenli olup olmadığı konusunda her uygulamada sorun vardır. Telegram sunucu tabanlı olduğu için uçtan uca şifreleme bulunmuyor. Verilerinizin tamamı kendi sunucularında barındırılıyor. Eğer Telegram’ı güvenlik için kullanacaksanız, Signal’e geçmenizi öneririm. Ama diğer uygulamalarda bulunmayan özellikler için indirmek daha mantıklı. Daha fazlası için Telegram sıkça sorulan sorular bölümünü okuyabilirsiniz.
Telegram’ın eksik yanları
- WhatsApp üzerinde olduğu gibi durum paylaşma özelliği bulunmuyor.
- Kullanıcı adınız olduğu için insanlar bunu tahmin edip size mesaj gönderirse hiç bilmediğiniz kişilerden mesaj gelebilir.
- Eğer sadece rehberdeki kişilerle sohbet etmek istiyorsanız ama farklı gruplara da giriyorsanız insanlar size numaranızı bilmese bile mesaj gönderebilir.
- Yakınımdakiler bölümünde kendinizi görünür yaparsanız insanlar sizin tahmini olarak nerede olduğunuzu da görerek mesaj yazabilir. Bu da kötü niyetli kişilerle karşılaşmanıza neden olabilir. Neyse ki Telegram bu özelliği varsayılan olarak kapatmış.
- Mesaj arayüzü biraz alışılmışın dışında. WhatsApp kadar sade olamadığını söyleyebilirim.
- Gönderdiğiniz mesaj veya dosyanın karşı tarafa ne zaman iletildiğini veya ne zaman okuduğunu görmüyorsunuz.
- Arayüz biraz dağınık ve kullanışsız gelebilir bazılarımız için.
Cihat
Telegram gerçekten mükemmel bir şey. Keşke bu özellikler WhatsApp’da da olsa. Veya en azından Telegram daha popüler olsa. İşlerimizi WhatsApp yerine Telegram’dan hallederdik.
rideo
Evet, bu doğru. WhatsApp özellik bakımından çok eksik Telegram’a göre. Ama kimi için de bu iyi olabilir. İnsanlar fazla özellik istemiyor olabilirler de. Ama Telegram gibi özellikleri olsa fena olmazdı gerçekten.