Getting your Trinity Audio player ready...

Özellikle şu Covid sürecinde pek çoğumuz hasta olduğunda veya hasta olduğunu düşündüğü zaman internetten yaşadığı belirti veya semptomları yazarak kendine bir teşhis koymaya çalışıyor. İşte bunun neden zararlı olduğuna gelin yakından bakalım.

Hastalık Araştırmak

Hastalık Hastalığı

Sanırım bu durumu en iyi tanımlayacak söz budur. İnternetten sürekli adeta eline kıymık batsa araştıracak noktaya getirebiliyor insanı bu meret. Yaşayan biri olarak söylüyorum bunu. Bunu neden yaptığınızın altında yatan psikolojik temelden bahsedeceğim. O halde gelin sırayla gidelim.

İnternetten hastalık araştırma hastalığının nedenleri

Aslında bunun nedeni vücudumuzun savunma mekanizmasının size belirli semptomlar göndermesi ve gerek doktor ile gerekse de internetten bakarak bir şeyiniz olduğuna veya olmadığına ikna olma çabasıdır. Bunu da sizi savunduğunu göstermek için yapmaktadır. Aslında basit bir tabirle önce internetten ne hastası olduğunuza bakıp daha sonra doktora öyle olup olmadığınızı onaylatıyor ve anca öyle rahatlıyor belki de o zaman bile rahatlamıyorsunuz.

Hastalık araştırmanın zararları

  1. En ufak şeyde bile ölecek kadar hasta olduğunuzu düşünürsünüz.
  2. İstemsiz bir paranoya oluşur.
  3. Hastalıktan başka bir şey düşünemez hâle gelirsiniz.
  4. Yanlış bilgiler edinmeniz muhtemeldir.
  5. Psikolojik bir çöküntü yaşamanıza neden olabilir.
  6. Başınıza gelen her şeyi araştırma isteği uyandırabilir.
  7. Hastalığınız varsa bile bunun tedavisini olumsuz etkileyebilecektir.
  8. Sürekli panik halinde olmanıza ve rahatlayamamanıza neden olabilir.

İnternetten hastalık araştırmaktan nasıl kurtulurum?

Yapmamız gerekenler çok basit. Öncelikle vücudumuza güveneceğiz. Bedenimizin bizi korumak için gönderdiği semptomları bir süre değerlendirelim. Mesela akşam çok başınız ağrıdı. Hemen korkmayın. Uyuyun. Uyanınca geçtiyse tamam ama geçmediyse kalkıp doktora gidebilirsiniz. Elbette internetten araştırmak ne kadar yanlışsa her şeyde doktora gitmek de yanlış olabilir. Sadece vücudun size gönderdiği iletinin gerçek bir semptom olup olmadığını tespit etmeniz gerekiyor. Bunun için de belirtiye göre belli bir süre geçmesi gerekiyor.

Yani kısaca yaşadığınız şeyin psikolojik mi gerçek mi olduğunu ayırt etmeniz gerekiyor. Bunu da öncelikle sakin olarak, bir belirti geldiğinde rahatlamaya ve kısa da olsa bir süre geçmesini bekledikten sonra yapın. Vücudunuza güvenin.

Elbette kendinizi hasta olmadığınıza inandırmaya çalışırken tutup da gerçek bir hastalığın tespitinin önüne geçmeyin. Ama semptomların gösterilmesi için belli bir süre verin. Mesela ben 9 ay sonra epilepsi olduğumu öğrendim. Bu nedenle rahatlamak için bir psikolog veya psikiyatristten randevu alıp onunla da bu durumu konuşabilirsiniz.

Kategori:

Psikoloji,

Son Güncelleme: 8 Eylül 2021