Kişisel verilerinizi korumak her birimiz için önemlidir. İnternet devi olan Google’ın pek çok ürününü kullanıyoruz. Gerek arama gerekse de pek çok uygulama ve sitesini, pek çok aracını kullanıyoruz. Peki Google bizimle ilgili neler biliyor, gelin hep beraber bakalım.
Google, hakkımızda nasıl bilgi sahibi olur?
İnternet devi Google’ın hakkımızda neler bildiğinden önce, bu bilgileri nasıl elde ettiğini bilmek gerekir. YouTube, Google arama motorundaki aramalar, Chrome ile girdiğiniz siteler, Google hesabınız ile bağlandığınız site veya uygulamalar, pek çok kendine ait uygulama ve site, cihazın işletim sistemi olan Android, kategoriler halinde ilgi alanı duyduğunuz yerler ile Google, sizin hakkınızda bilgiler edinmektedir.
Bu verilerin işlenmesini ise gizlilik politikasını kabul ederek izin veriyoruz. Bu veriler ise günümüzde teknolojinin en büyük geçim kaynağı olan verilerin kıymeti ile reklam aracılığıyla milyar dolarları bulan kazanca evrilmektedir.
Google bilgilerimizle ne yapar?
Bu sorunun cevabı oldukça basittir. En büyük kullanım alanı ise tahmin edebileceğiniz gibi reklamlardır. Google’ın reklam ağı ikiye ayrılır. Birincisi reklam veren, ikincisi ise reklam alandır. Reklam alanlar ise siteler, uygulamalar, Google arama sonuçları ve YouTube olarak ayrılmaktadır. Reklam verme Google Ads, reklam alma ise AdSense aracılığıyla yapılmaktadır.
Reklam verenler, ürünlerini, belli ilgi alanlarında olan kişilere gösterilmesini istemektedirler. Örneğin, makyaj ürünleri ile ilgili reklam vermek isteyen bir şirket, belli yaş aralığında, bir cinsiyete, belli ilgi alanlarına ilgi duyan kişilere bunların gösterilmesini seçer. Google ise AdSense aracılığıyla sitesine veya yukarıda bahsettiğim kanallardan birine reklam alan kişilerin aracılığıyla ziyaretçiler kendi ilgi alanlarındaki reklamları görür.
Böylece reklam veren de kazanır, reklam alan da kazanır, reklamı görüp buna tıklayan kişiler de ihtiyaçları olan veya ilgi alanlarına dayalı şeyleri daha kolay bulabilir. Burada maddi anlamda kazançlı çıkan birinci taraf Google, ikinci taraf reklam alan, üçüncü taraf ise reklamına geri dönüşten kazanç sağlayan reklam verendir.
Google hakkımda hangi bilgilere sahip, neler biliyor?
Bunu görmenin en kolay yolu, Ads Settings ismindeki sayfayı ziyaret etmektir. Bu sayfada, Google’ın bugüne kadar hakkınızda bildiği tüm bilgileri; yaşınız, ilgi alanlarınız gibi, listelemektedir. Bazen alakasız bilgiler olabilse de gördüğünüz şeyler hayret verici olabilir.
Google’ın hakkımda bildiklerini nasıl silebilirim?
Aslında bunun kesin bir yöntemi yoktur. Ama yine de yukarıdaki paragrafta verdiğim Ads Settings sayfasına geldiğinizde de görüşünüz Reklam kişiselleştirme butonunu kapatabilirsiniz. Böylece de kişisel ilgi alanlarınıza dayalı değil, rastgele reklamlar görürsünüz.
Bunun haricinde de maalesef her ne kadar tarayıcı çerezlerini kapatsanız da Google, bir şekilde hakkınızda bilgi edinmektedir. Başka bir tarayıcı, arama motoru vs. kullanılabilir elbette. Ancak Chrome vb. Google ürünleri veya Google araçlarını kullanarak çalışan ürünleri kullanırken maalesef korunmanız çok da mümkün değil.
Bu şekilde en azından kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Umarım yararlı olmuştur.
Bilal Keskin
Yazının sonundaki ads setting kısmına gittim. Yaklaşık 6 yıldır kullandığım google hesabım var hakkımda bir sürü bilgi toplamışlar. Beni benden daha iyi biliyorlar.
Demir Aksoy
Dagin gorunmeyen tarafinda kim bilir neler vardir…
Rıdvan Atmaca
Kesinlikle öyle Demir Bey. Özellikle Google’ın hakkımızda bilmediği şey yok diyebiliriz.