Getting your Trinity Audio player ready...

Bu yazıda, çocuklukta veya ergenlik, gençlik döneminde maruz kalınabilen akran zorbalığı hakkında konuşacağız. Bunun yetişkinlikte bile etkili olabildiğinden bahsedeceğim. Gelin başlayalım.

Akran Zorbalığı

Giriş

Zorbalık, ne yazık ki birçok çocuk ve ergen için yaygın bir deneyimdir. Kısa ve uzun vadede ciddi etkileri olsa da zorbalığın etkisi burada bitmiyor. Ayrıca yetişkin olarak mağdurlar üzerinde kalıcı bir etkisi olabilir.

Bu yazıda, çocuklukta ve ergenlikte akran zorbalığına maruz kalmanın yetişkin olarak mağdurları nasıl etkileyebileceğini keşfedeceğiz. Geçmişte zorbalıktan etkilendiyseniz, bununla başa çıkmanın ve yardım aramanın yollarına da bakacağız.

Akran zorbalığı nedir?

Akran zorbalığı, aynı sosyal grubun parçası olduğu düşünülen kişiler tarafından gerçekleştirilen taciz edici, tehdit edici veya küçük düşürücü davranışlardır.

Fiziksel şiddet, sözlü saldırılar veya sosyal dışlanma gibi birçok farklı biçim alabilir. Akran zorbalığı her yerde olabilir: Okulda, iş yerinde ve hatta internette.

Çoğu zaman, aşırı kilolu, engelli veya bir azınlık grubuna ait olanlar gibi, bir şekilde farklı olduğu düşünülen insanlara yöneliktir.

Akran zorbalığının etkileri nelerdir?

Zorbalık

Çocukluk ve ergenlik döneminde akran zorbalığına maruz kalmanın ruh sağlığı üzerinde ciddi, uzun vadeli sonuçları olabilir.

Zorbalık, yetişkinliğe kadar devam eden fiziksel ve duygusal hasara neden olabilir. Zorbalık kurbanlarının kaygı, depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunlarından muztarip olma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca madde ve alkol kullanımı gibi kendine zarar veren davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksektir.

Bu uzun vadeli etkiler, yetişkinlikte ilişki kurmada zorluk, işte sorunlar ve hatta intihar gibi bir dizi soruna yol açabilir. Zorbalık kurbanı olduysanız yardım almanız ve zorbalığa maruz kalan çocuklarınız için destek aramanız önemlidir.

Akran zorbalığı çocukları ve ergenleri nasıl etkiler?

Çocuklukta Zorbalık

Akran zorbalığının çocukları ve ergenleri etkilemesinin birkaç yolu vardır. İlk olarak, kendilerini izole ve yalnız hissetmelerine neden olabilir. Bunu yaşayan tek kişi onlarmış gibi hissedebilirler ve kimse onların neler yaşadığını anlamıyordur. Bu, onların depresif hissetmelerine ve hatta intihara meyilli olmalarına neden olabilir.

İkincisi, akran zorbalığı fiziksel sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocuk veya ergen baş ağrısı, mide ağrısı ve hatta göğüs ağrısı gibi fiziksel semptomlardan şikayet etmeye başlayabilir. Bunun nedeni, sürekli stres altında olmaları ve vücutlarının bir savaş halinde olmasıdır.

Son olarak, akran zorbalığının bir çocuk veya ergenin akademik performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Okulda mücadele etmeye başlayabilir ve hiçbir şeyi doğru yapamayacaklarını hissedebilirler. Bunun nedeni, odaklarının artık derslerine değil, zorbalık üzerine olmasıdır.

Akran zorbalığı yetişkinleri nasıl etkiler?

Araştırmalara göre, çocukken veya ergenken zorbalığa uğrayan yetişkinlerin kaygı, depresyon ve sosyal ilişkilerde sorunlar yaşama olasılığı, zorbalığa uğramayanlara göre daha fazladır.

Zorbalık, kurbanlarının hem zihinsel hem de fiziksel sağlığına uzun vadeli zarar verebilir. Zorbalığın etkileri yetişkinlikte de devam edebilir, bu da çocukken zorbalığa uğrayan yetişkinlerin, eğer hala zorlanıyorlarsa profesyonel yardım almalarını önemli hale getirir. Çocukken veya ergenken zorbalığa maruz kalmış bir yetişkinseniz, bir terapistle konuşmanızı öneririm.

Akran zorbalığını önlemek için neler yapılabilir?

Gençlikte Zorbalık

Çocuğunuzun okulunda akran zorbalığının yaşanmasını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Birincisi proaktif olmak ve evde çocuğunuzun hayatında olup bitenler hakkında rahatça konuşabileceği destekleyici bir ortam yaratmaktır. Çocuğunuzun okul hayatına dahil olmak, öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla tanışmak da önemlidir.

Çocuğunuzun zorbalığa maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, yardım almak için beklemeyin. Okul yönetimiyle konuşun ve durumu çözmek için yardımlarını isteyin. Ayrıca, zorbalığa uğrayan diğer çocukların ebeveynlerinden veya zorbalığın önlenmesiyle ilgilenen uzmanlardan destek isteyebilirsiniz.

Akran zorbalığını durdurmak için ne yapılabilir?

Ne yazık ki, akran zorbalığının olmasını durduracak tek bir çözüm yok. Ancak, deneyimi mağdurlar için daha az zararlı hale getirmek için yapılabilecek birkaç şey var.

Her şeyden önce, başkalarına zorbalık etmenin kabul edilemez olduğu bir kültür yaratmak önemlidir. Bu, öğretmenlerin ve velilerden sınıf arkadaşlarına kadar herkesin, zorbalığı başlamadan önce durdurma konusunda gemide olması gerektiği anlamına gelir.

İkincisi, mağdurlara destek verilmesi gerekiyor. Bu, okulda güvenli bir alan sağlamaktan danışmanlık hizmetlerine erişimlerini sağlamaya kadar her şeyi içerebilir.

Son olarak, zorbalardan hesap sorulmalıdır. Bu, uygun şekilde disipline edilmeleri ve eylemlerinin sonuçları olduğu öğretilmeleri gerektiği anlamına gelir.

Son

Zorbalığın sadece okuldan ayrıldığınızda kaybolmadığını hatırlamak önemlidir. Sizi yetişkin yaşamınıza kadar takip edebilir ve zihinsel sağlığınız üzerinde ciddi bir etkisi olabilir. Çocuk veya ergen olarak zorbalığa maruz kaldıysanız bunun neden olabileceği duygusal zararı gidermek için profesyonel yardım alın. Yalnız değilsiniz. Bunu atlatmanıza yardım edebilecek pek çok insan var. Bu nedenle kendinizi savunma mekanizmanızı geliştirin ve bu süreçten güçlü çıkmanın yollarına bakın.

Daha detaylı bir yazı için tıklayın.

Umarım yararlı olmuştur. Başka bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın.

Kategori:

Psikoloji,

Son Güncelleme: 21 Mayıs 2022