Getting your Trinity Audio player ready...

Bugün (28 Mayıs 2023) tarihinde gerçekleşen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda, Recep Tayyip Erdoğan tekrardan seçildi. 11 seçim kazanan Erdoğan, 13. cumhurbaşkanı oldu.

Bu yazıda kısaca içimi dökmeye çalışacağım.

Neden Erdoğan seçildi

Bunun aslında basit nedeni var:

Erdoğan’a olan halkın şaşmaz bağlılığı

Halk, çeşitli nedenlerle Erdoğan’a bağlı. Bunlardan en önemlisi de seçim sürecinde çok duyduğumuz, “Ekonomi falan önemli değil, önemli olan vatanımız.” gibi söylemler olmuştur.

Peki bu ne anlam ifade ediyor?

Arkadaşlar, bu çok basit bir şey ifade ediyor: İnsanlar Erdoğan ne kadar kötü şey yaparsa yapsın ona gönülden bağlı. Onun karşısına, adeta, kimi getirirseniz getirin, yine onu seçecektir.

Şimdi diyebilirsiniz ki “Halk dediğin %52 küsur. Kalan yine Erdoğan’a karşı.

Evet, ben zaten neden onun seçildiğini anlatıyorum. Sıra neden muhalefetin seçilmediğine de gelecek.

Erdoğan’ın en büyük başarısı, ne olursa olsun halkın ona bağlı olmasıdır. Bu durum, onun bu kadar seçim kazanmasını sağladı. Biz muhalif seçmen, kısaca böyle tanımlayalım, her ne kadar tüm verilere, grafiklere, gündeme, açıklamalara vs. baksak da Erdoğan seçmeni buna bakmıyor, baksa da önemsemiyor, önemsese de seçime kadar önemsiyor.

Seçime kadar eleştirip, seçim günü geldiğinde kabine girince “Bir defa daha Erdoğan” diyor.

İşte muhalefetin görmediği bu arkadaşlar.

İnsanlar kalbine Erdoğan’ı koymuş. Çoğuna ne dersen de, ne anlatırsan anlat yine de Erdoğan’dan vazgeçmiyor. Bunu şunun için demiyorum: Hadi kepenkleri kapatıp gidelim.

Demek istediğim şu: Muhalefetin bir şekilde buna dokunması gerekiyordu.

Diyebilirsiniz ki: Kim ne yaparsa yapsın bunu değiştiremezdi.

Böyle de değil arkadaşlar. Aşağıda bunu da anlatacağım.

Muhalefetin başarısızlığı

Bu konu da sandığınızdan daha önemli.

Ben kendi adıma şunu anlatmak istiyorum: Kılıçdaroğlu’nun adaylığı kesinleşmeden önce aday olmaması gerektiğini düşünüyordum. Bunun için o zamanlar herkes eleştiri yapıyordu zaten. Ama ben kendimi aday gösterildikten sonra eleştiriden genel olarak çektim ve muhalefetin ayrışmaması için destek vermeye çalıştım. Ancak yine de aday olmaması en doğru olandır diye düşünüyordum.

Her neyse, sonuç olarak aday oldu. Kılıçdaroğlu aday olduktan sonra muhalefetten çoğu kişi onu desteklemeye başladı. Ancak yaptığı bazı yanlış hareketlere yönelik olarak yapılan eleştirilere “Bu kişi de AKP’li” denmeye başlandı.

Kategori:

Gündem,

Son Güncelleme: 28 Mayıs 2023

Etiket: