Getting your Trinity Audio player ready...

YouTube, Türkçe dili için yıllardır beklenen bir özelliği sonunda beta olarak test ediyor. Sonunda YouTube otomatik altyazı dilleri arasına Türkçe’yi de ekledi. Bu seçenek yıllardır bir sürür dil için kullanılıyordu.

YouTube otomatik altyazı seçenekleri arasına Türkçe’yi de getiriyor

Uzun süredir beklenen bu özellik sonunda geliyor. Zira YouTube videolarına altyazı eklemek çok zahmetli bir iş. Bir YouTube videosunda altyazı olması, hem erişilebilirlik (işitme engelli vatandaşlar için) önemli, hem de videodaki seslerin yazıya dönüştürülmesi, yani videoda ne olduğunun yazısal olarak belli olması, arama motorları ve YouTube arama sıralamaları açısından da önemli. Zira bu sayede YouTube ve arama motorları algoritmaları video içeriğini okuyabildiği için daha iyi sonuçlar verebiliyor. Bu amaçla YouTube belli bir süredir Almanca, Felemenkçe, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce ve Rusça dillerinde otomatik altyazı seçeneği sunuyordu. YouTube sonunda Türkçe dili için de beta olarak otomatik altyazı seçeneğini sunmaya başladı. Henüz ne YouTube Studio‘da ne de tüm Türkçe videolarda bu seçenek aktif olmasa da belli canlı yayınlarda otomatik olarak Türkçe altyazı seçeneği gözüküyor. Bunun yanında YouTube Studio’da videonuz için otomatik Türkçe altyazı seçeneğini aktif edemeseniz de bu siz videonuzu oynattığınızda YouTube otomatik altyazıyı oynatıyor.

YouTube Otomatik Altyazı - Türkçe

YouTube otomatik altyazı Türkçe için nasıl kullanılır?

Henüz YouTube bu özelliği beta olarak test ediyor. Dolayısıyla YouTube üzerinde bulunan tüm Türkçe videolarda bu özellik şimdilik kullanılamıyor. Ancak bazı videolardan test ettiğimiz kadarıyla beta olsa bile Türkçe dili için diğer dillerden farksız bir şekilde altyazı seçeneği sunuluyor. Üstelik bu seçenek canlı yayınlarda bile kullanılabiliyor. Zaten biz de bu özelliği bugün bir canlı yayın videosunda keşfettik. Henüz çok yeni olan bu özellik gitgide yaygınlaşacak ve tüm videolarda kullanılacaktır. Bir canlı yayındaki otomatik altyazının ekran görüntüsünü aşağıda bulabilirsiniz.

YouTube Otomatik Altyazı (Türkçe-Beta)
4

YouTube otomatik altyazı özelliği Türkiye’de ne zaman kullanılır?

YouTube otomatik altyazı özelliği için Türkçe’yi henüz ekledi. Bu yazının yayımlandığı tarih olan 12 Mayıs itibariyle sunulan bir özellik. Dolayısıyla henüz test edilmesi gerekir. Resmî bir açıklama olmasa da bu özelliğin YouTube Studio’da da kullanılabilmesi ve tüm canlı ve normal videolar için aktive edilebilmesi için biraz daha beklemek gerekebilir. Ancak bu özelliğin 2020 yılı içerisinde kullanıcılara sunulması muhtemel. Zaten YouTube bu özelliği beta olarak test ediyorsa, herkese açık hâle gelmesi çok da uzun sürmez. Ayrıca çok iyi bir şekilde de çalışıyor. Yani herkese açık bir şekilde kullanılmasının önünde hiçbir engel yok.

YouTube otomatik altyazı özelliğinin yararları neler?

Otomatik altyazı özelliğinin işitme engelliler için erişilebilirlik sağlaması ve videonun aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlamasının yanısıra bu özelliğe sahip bütün diller Google’ın çevrimdışı ses algılamasına sahip. Bu özellik için YouTube’da bulunan otomatik altyazıların oluşturulması için kullanılan sistemden yararlanıldığı belirtiliyor. Yani Google’da bulunan çevrimdışı ses algılamasına özelliği için bir miktar YouTube’daki otomatik ses algılamadan ve otomatik altyazıdan da yararlanıldığı belirtiliyor. Zira çevrimdışı ses algılama için o dilde çok farklı tonda bir sürü ses dinlenmesi gerekiyor. Bunun için YouTube harika bir kaynak. Bu da demek oluyor ki, ilerleyen dönemlerde Google uygulamasında, klavyenizde internete bağlı olmadan sesli bir şekilde yazılar yazabilirsiniz. Ayrıca Google Asistan’ın bazı komutları (örneğin; arama yapma, mesaj yazma, müzik çalma, uygulama açma, cihaz kilidini açma gibi) çevrimdış yerine getirmesini sağlayabilir. İşte bunun için YouTube harika bir kaynak ve Türkçe dili için bu özelliğin gelmesi sadece altyazı kullanmak için değil, bir sürü yararı olacaktır. Gelecek yeni güncellemeler ile her videoda kullanılması olası olacaktır.

Kategori:

Teknoloji,

Son Güncelleme: 12 Mayıs 2020