Getting your Trinity Audio player ready...

Özellikle de pandemi döneminin başından bu yana meeting yani toplantı uygulamaları oldukça popüler hâle geldi. Özellikle de uzaktan eğitim sürecinde de Zoom’un kullanılmasıyla beraber bu tür uygulamalar daha fazla insan tarafından kullanılmaya başlandı. Her ne kadar uzun zamandır kullanılıyor olsalar da hâlen daha hangi uygulamaların daha popüler olduğu merak konusu. İşte bu nedenle bu yazımızda oldukça fazla kullanılan Zoom ve benim kullanmayı çok sevdiğim fakat fazla kullanılmayan Google Meet’i karşılaştıracağız. Microsoft Teams’i bu yazıda ele almıyor olmamızın sebebi ise bu uygulamanın daha çok iş kullanımına yönelik olmasıdır.

Google Meet nedir?

Google Meet Toplantı Uygulaması

Bilindiği üzere koronavirüs sürecinde video konferans uygulamalarına ciddi rağbet gösterildi. Adı sık sık güvenlik ihlalleri ile anılsa da koronavirüs sürecinin en çok kullanılan video konferans uygulaması Zoom oldu. Zoom’un yakaladığı bu başarı başta Google olmak üzere teknoloji devlerini yeni adımlar atmaya zorladı. Google, daha önce işletmeler için sunduğu GSuit’in bir parçası olan Google Meet’i ücretsiz olarak tüm kullanıcılara açtı. 

Google Meet, 250’ye kadar kullanıcıyla görüntülü toplantı yapabileceğiniz bir hizmet. Google Meet uygulama sayfasında “Google Meet kullanan herkes güvenli şekilde, yüksek kaliteye sahip görüntülü toplantılar oluşturabilir ve toplantılara katılabilir.” iddiasında bulunuyor. Google Meet kullanıcılara Google’ın sesle yazma teknolojisiyle desteklenen, sadece İngilizce için olsa da çok iyi olarak çalışan, gerçek zamanlı altyazı hizmetini de sunuyor. 

Zoom nedir?

Zoom Toplantı Uygulaması

Zoom, aslında uzun zamandır piyasada olan fakat bu yıl oldukça popüler hâle gelen bir uygulama. Aslında Türkçe dil desteği yok ancak kullanıcılar Türkiye’de bu yazılıma oldukça büyük bir rağbet gösterdiler. Bunun sebebi nedir bilinmez ancak  Zoom, hisse değerlerinde dünyanın en büyük 7 havayolu şirketini geride bırakarak şirketin hisse değerlerini 50 milyar dolara kadar yükseltti. Aslında bu başarı diğer şirketlerin de piyasaya girme isteğini arttırdı. Zoom bu başarısı ile en iyi video konferans ve toplantı uygulamaları arasında lider oldu.

Bu başarısı ile Zoom, her ne kadar arayüzü kötü olsa da çoğu ülkede kullanıldı. Türkiye’de de özellikle okullar uzaktan eğitimde buradan canlı ders yapmaya başladı. Hatta daha da ileriye gidildi ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), EBA sistemi üzerinden gerçekleştirilen canlı derslerde Zoom altyapısı kullanmaya başladı.

Google Meet vs Zoom

Teker teker kategoriler hâlinde Google Meet ve Zoom toplantı ve konferans yazılımlarını karşılaştıracağız. Her karşılaştırma sonrasında puanı biri alacak. Sonunda puanlar toplamı ile hangisinin daha iyi olduğunu göreceğiz. Hadi başlayalım.

  • Kullanım kolaylığı konusunda Google Meet mi Zoom mu?
    Aslında kullanım kolaylığı olarak iki uygulama da çok iyi. Ancak baktığımız zaman Zoom’u kullanmak için bilgisayar veya telefonunuza bir uygulama yüklemeniz gerek. Ancak Google Meet, bilgisayarda tarayıcınızdan kolayca açılabilmekte. Telefondan ise ister Gmail uygulamasından, isterseniz de Google Meet uygulamasını yükleyerek kullanılabilir. İşte bu nedenle Google Meet, Zoom’a göre kullanım kolaylığı açısından daha önde. Ayrıca toplantıya birini eklemek iki yazılımda da oldukça kolay. Ancak baktığımızda, gerek arayüzdeki sadelik ve anlaşılırlık, gerekse de kullanmak için gereken araçlar düşünüldüğünde Google Meet, Zoom’a göre biraz daha iyi.

    Burada puan Google Meet’e gitmekte.
  • Görüntü ve ses kalitesi konusunda Google Meet mi Zoom mu?
    Google zaten yıllardır teknoloji alanında lider bir firma. Dünyadaki en iyi altyapıya sahip. Ayrıca veri iletimi konusunda da birinci şirket diyebiliriz. Bu nedenle tecrübesi sayesinde Google, Zoom’a göre çok daha iyi bir şekilde ses ve görüntü iletmekte. Bunu ekran paylaşım özelliğinde de hissedebilirsiniz. Yeter ki kullanıcının internetindeki upload hızı yüksek olsun. Ancak Zoom, internet hızınız yüksek olsa da veri iletiminde bir kısıtlama getirebiliyor.

    Bu konudaki puan yine Google’a gitmekte.
  • Katılımcı sayısı konusunda Google Meet mi Zoom mu?
    Google Meet 250 kişiye kadar destek verirken Zoom 100 kişiyi desteklemekte.

    Burada puan Google Meet’e gidiyor.
  • Kullanıcıların toplantıya katılması konusunda Google Meet mi Zoom mu?
    Google Meet’te birini toplantıya davet etmek için toplantı linkine tıklaması veya konferansın ID numarasını girmesi yeterli. Ancak, eğer çok sayıda kişiyle konferans yapacaksanız şöyle bir sıkıntı var; gelen her bir kullanıcıyı onaylamanız gerek. Yani linke tıklayınca anında katılamıyor. Sizin onay vermeniz gerekiyor. Belki de bu durumu ayarlardan değiştirebilirsiniz ancak biz böyle bir seçenek görmedik. Zoom’da ise kullanıcı ister toplantının ID numarasını ve şifresini girebilir, isterse de bağlantıya tıklayıp açabilir.

    Bu noktada puan Zoom’un oluyor.
  • Ekran paylaşımı konusunda Google Meet mi Zoom mu?
    Ekran paylaşımı konusunda aslında iki yazılım da oldukça iyi bir şekilde çalışıyor. Arada sadece ufak farklılıklar olabilir. Eğer Google Meet’i bilgisayardan kullanıyorsanız “Ekran paylaşımı” bölümüne tıkladığınızda ister sadece tarayıcı sekmesini, ister yalnızca bir programı, ister tüm ekranı paylaşabilirsiniz. Aynı şeyler Zoom için de geçerli. Ancak burada detay olarak bir fark iletmek gerekirse, bu ekranı karşıya iletmek konusunda Google daha iyi olabilir.

    Burada puan Google Meet’e gidiyor.
  • Cihaz performansı konusunda Google Meet mi Zoom mu?
    Aslında burası kritik bir konu. Eğer Google Meet’i bilgisayardan kullanıyorsanız bir tarayıcıdan açmanız gerekir. Bu da özellikle ekran paylaşımı yaptığınızda veya toplantıda çok fazla kişi olduğunda yavaşlama ve takılmalara neden olabilecek bir sorundur. Ancak Zoom uygulaması hem bilgisayarda hem de telefonda az yer kaplıyor. Bu nedenle burada daha az yavaşlama/donma/kasma meydana gelecektir.

    Burada puan Zoom’a gitmekte.

Zoom vs Google Meet karşılaştırmasının sonucu

Aslında iki yazılım da temel olarak aynı işlevlere sahip. Ancak, Google yıllardır hem ülkemizde hem de dünyada hizmet veriyor. Kullandığımız pek çok hizmeti oldukça stabil şekilde çalışmakta. Zoom ise her ne kadar çok tercih edilse de hem Türkçe dilini desteklemiyor olması hem kötü bir arayüze sahip olması hem de bazen donma/takılma/toplantıdan atma gibi problemler yaşatması nedeniyle pek de tercih edilmemeli. Google Meet, daha stabil bir şekilde çalışmakta. Ancak Zoom’da bulunan dosya gönderme, yazışma gibi işlevler de oldukça kullanışlı. Hakkını teslim etmek gerekir.

6 kategoriden Google Meet 4, Zoom ise 2 puan aldı. Tabii sizin hangisini tercih edeceğiniz kullanım sonucunda size yaşatacakları tecrübeye bağlı. İki yazılımı da gerçek ortamlarda kullanarak test edebilirsiniz. Sizin için uygun olan toplantı ve konferans uygulamasını kullanarak en iyi yazılımı kendiniz bulun.

Google Meet’e bilgisayardan ulaşmak için tıklayın. Ayrıca Google Meet’i Android cihazlara yüklemek için buraya, iOS cihazlara yüklemek için ise buraya tıklayın.
Zoom’u Android cihazınıza yüklemek için buraya, iOS cihazlarınıza yüklemek için buraya tıklayın.

Umarız bu yazı sizlere yararlı olmuştur. Sonraki yazılarda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Kategori:

Teknoloji,

Son Güncelleme: 24 Eylül 2020