Yıl olacak 2021, teknolojik cihaz kullanmayan olur mu? Hepimiz günün belli bir bölümünü telefon veya bilgisayar başında geçiriyoruz. Kimimiz saatlerce, kimimiz de kontrollü bir şekilde kullanıyoruz. Ancak telefon ve bilgisayar kullanırken sağlığımızı korumak adına dikkat etmemiz gerekenler de bulunuyor. Gelin bunların neler olduğuna hep birlikte bakalım.

Telefon veya bilgisayar başında sağlığımız

Telefon veya bilgisayar kullanırken sağlığımız için nelere dikkat etmeli

Öncelikle şunları belirtmemiz gerekir: Telefon ve bilgisayarın sağlığımıza en büyük etkilerini gözler, beyin ve genel olarak vücutta görürüz. Çünkü gözler ışığa maruz kalır ve zarar görür. Beyin ise gerek radyasyon, gerekse ışıktan dolayı zarar görür. Genel olarak vücudumuz ise hareketsizlikten dolayı zarar görür. İşte bu noktada, sağlığımızı korumak için gereken önlemleri size belirtelim. Başlıklar hâlinde neler yapabileceğimizi yazalım.

Telefon veya bilgisayar kullanırken göz sağlığımıza dikkat etme

  1. Telefon veya bilgisayar başında çok fazla ışığa maruz kalıyoruz. Bu da gözlere oldukça zarar veren bir durum. Bu nedenle hepimiz cihazlarımızda karanlık tema kullanmalıyız. Siyah ekran, gözlerimizi oldukça koruyor. Bu noktada cihaz genelinde ve uyumlu olan her uygulamada koyu tema kullanın. Hem şık, hem de göz koruyan bir yöntem. Saatlerce kod yazan yazılımcıların kullandıkları programlar neden kapkara sanıyorsunuz?
  2. Göz sağlığımızı korumanın bir diğer önemli önlemi ise, telefon veya bilgisayarı belli göz mesafesinde kullanmaktır. Bu neden önemli? Çünkü her ne kadar koyu tema kullansanız da cihazların ekranları belli bir ışık yayıyor. Bu nedenle size en uygun ekran uzaklığını belirleyin.
  3. Göz sağlığınızı korumak için bir diğer önemli faktör ise göz egzersizi yapmaktır. Her 30 dakika veya bir saatte bir 5 dakikalık göz egzersizleri yapabilirsiniz. En iyi göz egzersizlerinden sayılabilecek bir yöntemi izlemek için tıklayın.
  4. Göz sağlığınızı korumak için önceki maddede belirttiğimiz göz egzersizlerini yapmanın da yanında mutlaka ve mutlaka belli aralıklar ve sürelerde molalar vermeye özen gösterin. Gidip bir kahve alın, su için, balkondan bir-iki dakika dışarıya bakın.
  5. Son madde olarak da ekran parlaklığını cihazınız destekliyor ise otomatik parlaklığa alın. Eğer desteklemiyorsa da mümkün olan en alt seviyeye alın.

Telefon veya bilgisayar kullanırken beyin sağlığımıza dikkat etme

  1. Beyin sağlığımıza dikkat ederken yapmamız gerekenlerin ilk sırasında bir önceki listede belirttiğimiz her şeyi yapmalısınız.
  2. Bunun dışında kesinlikle cihazların başında uzun zaman geçirmeyin. Mutlaka molalar verin.
  3. Günün uzun bir vaktini bilgisayar veya telefon başında geçiriyorsanız beyin sağlığınız bundan ciddi zarar görecektir. Bu noktada kesinlikle gereksiz cihaz kullanımını azaltın. Uygulamalarınıza süre kısıtlamaları getirin. Bunu Android ve iOS telefonlarda çok rahat yapabilirsiniz.
  4. Özellikle oyunları günün belli saatlerinde kullanın. Oyun oynarken karanlık ortam tercih etmemeye özen gösterin.
  5. Belki de en önemli kurallardan birisi olarak aç karnınıza telefon veya bilgisayar kullanmayın.

Telefon veya bilgisayar kullanırken genel sağlığımıza dikkat etme

  1. Genel sağlıktan kasıt; kan dolaşımı, hareketsizlik gibi olgulardır. Bu noktada göz sağlığınızı koruma yöntemlerinde de olduğu gibi en önemli kurallardan biri belli bir zaman aralığında 5-10 dakika mola vermeniz gerekiyor.
  2. Bilgisayar veya telefon kullanırken ortam müsait ise oturma pozisyonunuzu belli bir zaman aralığında değiştirin. Örneğin bir laptop kullanırken koltukta oturuyorsanız, belli bir süre normal oturma pozisyonunda, belli belli bir süre uzanarak veya kendinizi nasıl daha rahat hissediyorsanız o şekilde oturun. Önemli olan ortam müsait ise yarım saatte bir oturma şeklinizi değiştirmek.
  3. Özellikle telefon kullanırken örneğin video izliyorsanız bunu evin içinde yürüyerek yapabilirsiniz. Bu sayede hem video izlemiş olursunuz, hem yürümüş olursunuz, hem de kan dolaşımınızı sağlıklı bir şekilde korumuş olursunuz. Bu sadece video izlerken değil genel mânâda telefon kullanırken yapılabilir bir şey ve oldukça yararlı.

Sonuç ve genel toparlama

Şunu kabullenmek gerekir: Bilgisayar ve telefon hayatımızın vazgeçilmez parçaları hâline gelmiş durumda. Her yeni cihazda radyasyon düşürülmeye çalışıyor. Ayrıca yeni ekran teknolojileri de ışığın göze zarar vermemesi için optimize ediliyor. Bunun en büyük örneklerinden biri siyah rengini vermek için ışık kullanmaya gerek durmayan OLED ekranlardır. Zaten OLED Ekran sayesinde koyu tema hayatımıza girmişti. Burada bilmemiz gereken şey; her ne kadar teknoloji, kendini zararsız hâle getirmeye çalışsa da sağlığımıza büyük etkileri kaçınılmaz.

İşte bu noktada hepimizin alacağı en büyük önlemler, cihazlara olabildiğince uzak mesafede durmak, mümkünse cihazı kullanırken hareket halinde olmak, bu mümkün değilse en fazla bir saatte bir 5-10 dakika ara vermek, koyu temayı kesinlikle kullanmak, göz egzersizleri yapmak ve son olarak asla ve asla aç karna teknolojik cihaz kullanmamak. Bu gibi önlemler hepimizin hayatının vazgeçilmez parçaları olan teknolojik cihazları kullanırken vazgeçilmez olması gereken önlemlerdir. Bunlara dikkat etmemiz kaçınılmazdır ve sıradan aktiviteler olmalıdır.

Sonuç olarak her gün belki de saatlerce kullandığımız bu cihazların yararları kadar zararları da olduğunun farkına vararak kullanmamız gerekiyor. Özellikle de bu cihazları eğlence amacıyla kullanıyorsak bilelim ki dışarıda gerçek bir dünya var. Eğlence amaçlı kullanıyorsak da gereken önlemleri alalım ki eğlenirken sağlığımızdan olmyalım.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da İlginizi Çekebilir
Maymun Çiçeği
Devamını Oku

Maymun Çiçeği (Mpox) Virüsü

Maymun çiçeği hastalığı nedir, Monkeypox veya Mpox nasıl tedavi edilir ve kimler risk altında, bu yazıda.