Getting your Trinity Audio player ready...

Telefonlarımız, gün içinde en çok kullandığımız cihazlar arasındadır. Belki de çoğumuz için birinci aygıt. Telefonlarımızda ne kadar uygulama, dosya vs. varsa buna göre yavaşlama sorunları yaşayabiliyoruz. Bu da uygulamalar arası geçişten tutun, telefonu açmaya kadar pek çok yerde takılmalara yol açıyor. İşte bunların çözümüne, telefon hızlandırma yöntemlerine bir bakalım.

Telefon Hızlandırma

Telefonlardaki aşırı yavaşlık ve ısınmanın nedenleri

Aslında bunları kesin çizgilerle çizmemiz çok da mümkün değil ancak her telefon için yavaşlama ve ısınmanın belli başlı ortak nedenleri oluyor. Peki gelin telefon hızlandırma yöntemlerine geçmeden önce sorunun kaynağına bakalım.

  • Telefona çok yüklenmek: Gün içinde çok fazla telefon kullanıyorsanız, aşırı yorucu uygulamalar veya yüksek grafikli oyunlar oynuyorsanız, bu telefonunuzu yormakta ve batarya o sırada çok fazla ısındığı için belli bir süre sonra yavaşlamaya neden olmaktadır.
  • Depolama alanının dolması: Bu da yavaşlama ve ısınmaya neden olan bir diğer sebeptir. Çünkü depolama çok dolu olduğunda okuma/yazma hızlarında düşüşler yaşanabiliyor. Ayrıca telefon işlemler için yeterli alan bulamadığından takılmalar yaşıyor. Bu nedenle depolama alanınızı kontrol etmeniz, bazı resim ve videolarınızı Google Drive gibi yerlerde depolamanız, gereksiz uygulamaları silmeniz doğru bir hareket olur.
  • Telefonu çok fazla şarjdayken kullanmak: Bazıları bunun özellikle yeni model cihazlarda sorun olmayacağını savunsa da şarjda olan cihazı kullanırken özellikle de telefonu yorucu işlemler yapıyorsanız, bu şarj olan bataryanın daha da ısınmasına ve zamanla işlevini yitirmesine neden olacaktır. Telefonlardaki yavaşlıkla batarya sağlığının da doğrudan bir ilişkisi vardır.
  • Çok fazla arka plan uygulaması ve işlemi olması: Arka planda çalışan çok fazla uygulamanız varsa, ana sayfada arka planda çalışarak size bir şeyler gösteren (mesela adım sayar gibi) uygulamalar veya örneğin galerideki resimleri otomatik olarak yedekleyen varsa bunlar arka planda çok fazla işlem yapacağı için telefonda yavaşlamalar meydana gelecektir. Bu gibi uygulamalar arasında ihtiyacınız olan ve sık kullandığınız yoksa kaldırabilirsiniz.
  • Aynı anda birkaç uygulama açma: Bu da sık yapılan hatalardan biridir. Kişi, örneğin WhatsApp’ı açtıktan sonra birkaç mesaj yazmış, daha sonra YouTube’dan bir video izlerken Instagram’da birinin hikaye eklediği bildirimine tıklayıp oraya geçmiş ve oradan da çıkıp Chrome’dan hava durumuna bakmış. Bu uygulamalar tamamen kapatılmadığı için biz son işlemi yaptıktan sonra kendilerini sadece geçici olarak durdururlar. Bu nedenle bir uygulamayı tamamen kapatmak için sol alt taraftaki butona tıklayıp bütün uygulamaları kapatmalıyız. Bu, RAM kullanımını azaltacaktır.
  • Güvenli olamayan yazılım kullanmak: iOS tarafı, bu konuda biraz daha iyi. Fakat Android cihazlarda yüklenebilen APK dosyaları, özellikle de güvenli olamayan ve mod APK, hileli APK olarak tanımlanan dosyalar güvenlik açığına neden olduğu için yavaşlamanın nedenleri arasındadır.

Telefon hızlandırmak için neler yapılabilir?

Aslında önceki listede aktardığımız, yavaşlamaya neden olan şeyler listsinde yazanları yapmadığımız veya bunlara dikkat ettiğimiz zaman pek çok sorun çözülecektir. Fakat cihazınızdaki yavaşlama, bir anda ve anlamsızca olduysa bu yavaşlamanın ne zaman başlığını kestirmeye çalışıp son zamanlarda yüklediğiniz hangi uygulamadan kaynaklandığını bulmaya çalışın. Ayrıca hızlandırma için telefonuzu çok fazla yormayın. Çok fazla uygulama yüklememeye özen gösterin. Depolama alanını koruyun. Cihazınızı sade tutun. Her yerine farklı farklı özellikler eklemekten kaçının. Arka planda hangi uygulamanın ne kadar işlem yaptığını cihaz ayarlarındaki telefon bakımı sağlayan menüden tespit edip en çok işlem yapan uygulamaları kaldırın.

Elbette iOS kullanıcıları, stabil çalışma konusunda çok daha verimli kullanım sağlıyorlar. Android cihazlar çok hantal çalıyor. Örneğin Android uygulamaları çok farklı dillerde kodlanabiliyor. İşte bu kadar kodun aynı anda çözümlenmesi de zor ve telefonu yorucu bir işlem. Bu da Android’i daha hantal ve yavaş bir sistem hâline getiriyor.

Telefonları aldıktan 2 yıl sonra yavaşlıyor mu?

Bu soru bazıları tarafından şehir efsanesi, bazıları tarafından da markaların ve küresel güçlerin oyunları olarak yorumlansa da biz olaya rasyonel olarak bakacağız. Firmalar, telefonları iki yıl sonra yavaşlayacak ve bozulacak şekilde tasarlar mı, bunu bilemeyiz. Elbette pazarlama stratejisi olarak bu yapılabilir. Ancak şunu da hesaba katmamız gerekiyor: Yazının başında belirttiğimiz telefonun yavaşlamasına neden olan şeyleri yapıyorsanız, telefonu saatlerce kullanıyorsanız, çok fazla oyun oynuyorsanız zaten cihazınız 2 yıl zor dayanacaktır. Ayrıca 2 yıl önce alınan bir telefon, özellikle de amiral gemisi bir cihaz değilse, kullandığı işletim sisteminin eski sürümlerini kullanıyorsa yeni indirdiği uygulamalar, güncelleme yaktığı uygulamalar şu anki teknoloji ile kodlanıyor olduğu için 2 yıl öncesinden daha fazla yorulmaktalar.

Yani demem o ki firmalar 2 yıl sonra bozulacak şekilde tasarlıyor mu bilinmez ama öyle yapılmasa bile zaten sizin kullanımınıza bağlı olarak yavaşlama yaşanacaktır. Bu, kaçınılmaz bir durum.

Telefon hızlandırmak için hangi uygulamalar kullanılabilir?

Yazının bu kadar uzun olmasının sebebi sadece bir uygulama yükleyerek telefonların hızlanmayacağını göstermektir. Şu ana kadar söylediklerime dikkat ettikten sonra aşağıdaki uygulamaları da yüklerseniz, batarya optimizasyonu, telefondaki yavaşlık gibi sorunlara bir çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca arka plandaki işlemler ve yorucu programlar optimize edileceği için telefondaki ısınma sorununa da çözüm olabilir. iOS için herhangi bir uygulama denemedim ve o yüzden sadece Android için önerebilirim. İşte uygulamalar:

  1. CPU Cooler: 10 milyondan fazla indirmeye ve 4.6 puana sahip bu uygulama, telefondaki arka plan işlemlerini azaltarak, gereksiz dosyaları silerek, kullanım verilerine erişim izni vererek telefonunuzu gözle görülür şekilde hızlandırmaktadır. Uygulamayı indirmek için tıklayın.
  2. CPU Soğutucu – Temizleyici, Yükseltici, Hızlı Şarj: Bu uygulama da önceki ile aynı işlevlere sahip. Gözle görülür ciddi farklar yok. Bu uygulama yapacağı işlemleri biraz daha hızlı yapıyor ve daha sade bir arayüze sahip. Dilerseniz bunu yükleyebilirsiniz. Uygulamayı indirmek ve telefonunuzu hızlandırmak için tıklayın.
  3. AMC Cleaner Lite – Süper Telefon Hızlandırıcı: Bu uygulama, bilgisayar hızlandırma konusunda çok başarılı ve popüler olan IObit isimli firma tarafından yapılmıştır. Başarılı bir telefon hızlandırma programıdır. Öncekilere nazaran sadece telefon hızlandırmayı amaçlıyor ancak yine de başarılı. İndirmek için tıklayın.
  4. AMC Security – Hızlandır: Bu da Telefon hızlandırmak için ücretli programlar arasında. Elbette ücretsiz sürümü de var ancak kısıtlı. Eğer ücretli sürümünü satın alırsanız telefon hızlandırma dışında gizlilik, güvenlik gibi konularda da hizmet alabilirsiniz. Uygulamayı indirmek için lütfen tıklayın.

Unutmayın ki bunlar sadece hızlandırma konusunda size yardımcı olacak programlardır. Sizin kullanım şekliniz telefon ömrünü doğrudan etkilemektedir. Telefonunuza iyi bakın.

Kategori:

Teknoloji,

Son Güncelleme: 8 Aralık 2020