Getting your Trinity Audio player ready...

İnsanoğlunun belki de en büyük problemlerinden biri, sorunların ve çözümlerin biliniyor olmasına rağmen herhangi bir adım atmayarak problemleri daha da yokuşa tırmandırmasıdır. Peki gelin bu durum neden kaynaklanıyor ve nasıl çözülebilir, biraz bakalım.

Sorunları Çözmek

Sorunlar neden çözülmüyor

Herhangi bir konuda; politik, ailevi, iki insan ilişkisi (evlilik, sevgililik, arkadaşlık, anne-çocuk vb.) ve daha pek çok durumda, kısacası iki veya daha fazla tarafın bulunduğu, hatta insanın kendi içinde yaşadığı problemler genellikle çözüme kavuşmuyor. Peki buradaki tıkanıklığın nedeni ne? Belki de bazı konularda doğruyu yanlışı keskin sınırlar ile ayırt edemiyor oluşumuz bu durumun yaşanmasına neden oluyor olabilir.

Çözümler biliniyor olmasına rağmen sorunlar neden devam eder

Bu soruya cevabı konudan konuya değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, her alanda genel bir değerlendirme yapacak olursak, bu durumun yaşanmasına neden olan faktörler şunlar olabilir;

  • Çözümlerin yetersiz olması,
  • Taraflardan birinin uzlaşmak istemiyor olması,
  • Çözümlerin iki tarafı da eşit şekilde memnun etmiyor olması,
  • Sorunun taraflardan değil, dışarıdan kaynaklanıyor olması,
  • Yaşanan problemin, aslında gerçek bir problem olmaması. Yani aslında önemli bir mesele olmaması ve tarafların bunu büyümesi,
  • Tarafların problemin çözümü için sadece bir arada konuşup dışarıdan, üçüncü bir gözden fikir almaması,
  • İletişim problemlerinin olması,
  • Taraflardan birinin diğeri kadar problemin çözümü için eşit derecede güç harcamaması,
  • Tarafların problemin çözümünde sadece kendini önemsemesi ve karşı tarafa yetersiz ölçüde önem vermesi.

Burada görülüyor ki eğer ortada bir problem varsa bunun çözülebilmesi için önce iletişimsel problemlerin çözülmesi gerekir.

Sorunları çözmenin yolu

  1. Tarafların sadece kendi çıkarlarını düşünmeden ortak bir hedef belirlemesi,
  2. Problemleri kabul etmek ve burada kendi payına düşeni kabullenmek, özeleştiri yapmak,
  3. Sürekli kendini haklı görmekten çıkmak, hatta haklı ve haksız aramaktan ziyade gerçekleri konuşmak,
  4. Problemleri gerçekten çözmek istemek. Eğer taraflardan biri problemleri çözmek istemiyorsa burada uzlaşmaya varılamaz.
  5. Geçmişte yaşananlar unutulmadan, gelecekte aynısı yaşanabilir ihtimalini gözeterek geçmişe bir sünger çekerek tarafların birbirine aynı şeyleri yaşatmayacak olmasında uzlaşmak,
  6. Sakinleşmek. Çünkü sürekli birbirini suçlayan taraflar sorunları çözemez.
  7. Empati yapmak. Karşı taraf bakış açısı ve yaşam tarzı ile diğer tarafın empati yapması,
  8. Beraber, ortak bir hedef belirlemek,
  9. Sorunları çözmek için bazen başka şeylerden fedakarlık yapmak gerekir. Bu noktada ise çözüm, fedakarlık yapmanız gereken şeylerden daha mı önemli, şeklinde bir tartma işlemi yapmanız gerekir.
  10. Problemi çözeceğiniz tarafın sizin için ne kadar önemli olduğunu düşünün. Eğer sorun yaşamanız sebebi ondan daha önemi bir şey ise ona hak ettiği değeri verin.

Problemleri çözmek için gereken ilk şey dinlemeyi bilmek. Karşıdaki ile aynı hissedebilmek. Unutmayın, bir şeyi anlamak yetmez. Aynı şekilde hissetmek gerekir. Sözgelimi, bir öğrenci bir konuyu anlayabilir ama aynı konuda çıkan bir soruyu çözemezse konuyu anlamış olmasının hiçbir anlamı kalmaz.

Bu noktada karşınızdaki ile aynı hissetmeden, sadece karşı tarafın hatalarını düşünerek çözüm bulamazsınız. Önce Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim edin.

Hiçbir zaman kendinizi haklı görmeden, geçmişte onların tekrar olacağı korkusuna kapılmadan şans verin. Eğer geçmişte verdiğiniz şans boşa çıktı ise belki de siz yanlış bir yöntem ile şans veriyorsunuzdur.

Kategori:

Psikoloji,

Son Güncelleme: 3 Şubat 2021