İnternet sitesi sahibi olan kişiler, sitelerini hızlandırmak için öneriler ararken CDN kelimesini mutlaka görmüştür. Peki bu nedir, en iyi hizmeti nereden bulabilirsiniz, gelin bir bakalım.
CDN nedir?
Öncelikle CDN kelimesinin açılımı; Content Delivery Network yani İçerik Dağıtım Ağı’dır. İnternet içeriğinin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için birlikte çalışan, coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu ifade eder.
HTML sayfaları, javascript dosyaları, stil (CSS) sayfaları, resimler ve videolar dahil olmak üzere internet içeriğini yüklemek için gereken varlıkların hızlı bir şekilde aktarılmasına olanak tanır. Bu hizmetlerin popülaritesi artmaya devam ediyor ve bugün Facebook, Netflix ve Amazon gibi büyük sitelerden gelen trafik dahil olmak üzere web trafiğinin çoğunluğu bu şekilde sunuluyor.
Basitçe, sitenizin sunucusunda barındırılan sayfaları kendi sunucularında barındıralan ve farklı coğrafyalarda bulunan yerlerden dağıtılmaktadır.
Neden CDN kullanmalısınız?
- Bu sayede web barındırma (hosting) hizmetinizdeki sunucu kaynaklarını daha az tüketirsiniz.
- Sayfalarınız daha hızlı yüklenir.
- Doğru hizmetleri kullanırsanız siteniz için ek güvenlik katmanı sağlar.
- Sitenizi daha gelişmiş bir teknolojik ile sunmanızı sağlar.
- Bu hizmet sayesinde, örneğin Türkiye’de barındırılan bir siteye Amerika Birleşik Devletleri’nden bağlanacak bir kullanıcı, kullandığınız hizmetin ABD veya Kanada’da bulunan sunucusuna bağlanır ve böylece gecikme en aza inmiş olur.
En iyi CDN hizmeti
CDN denilince akla gelen en kapsamlı firma, Cloudflare’dir. Cloudflare, ücretli/ücretsiz hizmet vermesi ile en tercih edilen, çok fazla kullanışlı özellik sunan bir hizmetidir.
Cloudflare, 100 ülkede 200 şehirde bulunan sunucuları sayesinde sayfa yüklenme hızlarını mükemmel derecede kısaltmaktadır. Aynı zamanda Cloudflare, İstanbul’da da bir merkeze sahiptir.
HTML küçültme, CSS ve JS dosyaları küçültme, Cloudflare SSL, DDOS ve farklı saldırılara karşı koruma ve daha birçok ücretsiz, daha fazla da ücretli hizmeti ile en iyi hizmet olarak sayılabilir.
Alternatif Content Delivery Network hizmetleri
- Amazon CloudFront – İçerik teslimi için bir web hizmetidir. Geliştiricilere ve işletmelere, düşük gecikme süresi, yüksek veri aktarım hızları ve taahhüt olmaksızın içeriği son kullanıcılara dağıtmanın kolay bir yolunu sağlamak için diğer Amazon Web Hizmetleri ile entegre olur.
- Fastly – Önbelleğe alma hizmetlerini sağlamak, izlemek ve güncellemek için gerçek zamanlı yönetim uygulamaları edinebileceğiniz genel içerik dağıtım ağı hizmetlerini ve özel yönetilen önbellek araçlarını hızla sunar.
- Microsoft Azure CDN – Yüksek bant genişliğine sahip içerik için hızlı ve modern bir küresel dağıtım ağı.
- Imperva Cloud Application Security – Incapsula, web sitelerini daha güvenli, daha hızlı ve daha güvenilir hale getiren bulut tabanlı bir güvenlik ve hızlandırma hizmetidir.
- KeyCDN – Şeffaf, kullandıkça öde fiyatları sunan yüksek performanslı bir hizmettir.
- CDN77.com – Dünya çapında 28 PoP ile bir İçerik Dağıtım Ağı. HTTP/2 ve Let’s Encrypt desteğini dünyadaki ilk sağlayıcılarından biri olarak başlattı. Şeffaf fiyatlandırma, kesinlikle hiçbir taahhüt, talep ücreti veya diğer gizli ücretler ve web sitelerinin sayısında sınırlama yoktur.
- Sucuri – Sucuri, web siteleri için yönetilen bir güvenlik hizmeti sağlayıcısıdır. Bulut tabanlı araçları, izinsiz girişi önleme, algılama ve olay müdahalesi dahil olmak üzere eksiksiz web sitesi güvenliği sağlar.
- StackPath CDN – En yeni web hizmetleri ve bilgileri sağlayan yenilikçi İçerik Dağıtım Ağı. EdgeSSL ve DualCDN Stratejileri gibi.
Bu hizmetlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Benim en iyi önerim Cloudflare olsa da alternatif firmaları tercih edebilirsiniz. Unutmayın, sitenizi hızlandırmak, sunucu yükünüzü hafifletmek ve bir katman daha güvenlik için içerik dağıtım ağı kullanmalısınız. Tabii ki teknoloji alanında kendiniz deneyimleyerek her şeyi daha kolay öğrenebilirsiniz.
Basitçe sitenizde CDN kullanma
- Cloudflare’a kaydolun.
- Sitenizin alan adını yapıştırın.
- Alan adınızı aldığınız siteye (örneğin GoDaddy) giriş yapın. Cloudflare’in size verdiği nameserverları yapıştırın. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız yukarıdaki videoda var.
- Cloudflare, nameserver değişikliğini onaylayınca her şey hazır.
- Önce SSL kurun. SSL kurulumu da yukarıdaki videoda mevcut.
- Hızlandırma yapmak için Speed kısmına gelin.
- Optimization kısmında bulunan “Minify” kısmındakileri tikleyin.
- WordPress bağlantısı için Cloudflare eklentisini yükleyebilir, WP Rocket veya farklı hızlandırma eklentilerindeki Cloudflare bölümlerinde istenen bilgileri girebilirsiniz. Tercih tamanen size kalmış.
- Ücretli sürümünü satın alarak siteniz için gereken optimizasyonları Cloudflare’in otomatik yapmasını sağlayabilirsiniz.
- SMTP ve mail hizmetlerinde bu aksilik yaşanırsa hosting şirketiniz ile iletişime geçerek Cloudflare kullandığınız için e-posta hizmetinizde bir sorun olduğunu dile getirebilirsiniz.
1 yorum
Çok güzel bir anlatım olmuş, teşekkür ederim. Herkes öneride bulunuyordu ama anlaşılır bir makale veya yazı bulamamıştım. Çok işime yaradı.