Merhaba! Bu yazıda, yazılıma neden başladığımı ve sonrasında bıraktığımı ve bu serüveni anlatmaya çalışacağım. Belki sizler için de bir fikir oluşturabilir.
Yazılıma başlama nedenim
Yazılım elbette oldukça önemli bir alan. Ben de bu alana oldukça eski bir tarihte başladım. 2018 yıllarının sonuna doğru, yani 15 yaşındayken, ilk adımlarımı atmış oldum.
Kullandığımız programların arka planını öğrenmek, kendi işlerimi yapmak ve geleceğimi buna göre şekillendirmek istedim. Aslında bu gerçekten önemliydi, çünkü geçmişte buna dair çok bir fikrim yoktu. Hatta daha öncesinde bir teknoloji cahiliydim ancak bahsettiğim yaşta bu doğal olabilir.
Gerçekten araştırmalarım sonucu ilgimi çekti ve bu alana girmeye ve bir şeyler yapmaya yönelik bir istek oluştu içimde.
Yazılım serüvenim
İlk ilgi duyamaya başladığım zamanlarda, İngilizce kaynaklar çoktu elbette. Ancak, biraz yaşlı gibi konuşalım, o zamanlar ChatGPT veya Türkçe olarak bu kadar geniş kaynak yoktu. İngilizce olarak elbette dolu kaynak vardı ancak zamanla bunlar daha da arttı.
Ben ise kaynak araştırmaları yaptıktan sonra, ne yapabileceğime dair okulumdaki rehberlik öğretmenimle bir konuşma yaptım. 2019 yıllarının başlarında geçen bu konuşmada, öğretmen neden başlamak istediğimi sordu. Ben ise; oldukça merak ettiğimi, geçen süreçte imkanlarım dahilinde araştırmalar yaptığımı, özellikle internet sitelerinin kaynak kodlarını, kendimce, incelemeye çalıştığımı ve bu alanda ilerlemek istediğimi söyledim.
Kendisi ise bu alanla ilgili çok bilgisi olmayacak ki çok bir yorum yapmadı.
Sonrasındaki süreçte, iyice araştırmalarımı yaptım ve ilk videoları izledim. Tabii bunlar, daha çok nereden başlamam gerektiğiyle ilgiliydi.
Öncesinde bu videoları izledikten sonra, Java ile mobil uygulamalar yapmayı öğrenmeye gayret gösterdim. Firebase de kullanarak bu uygulamanın arka planını yapmaya çalıştım.
Sonraki süreçte, burada bir şeyler yapmak zor geldiği zaman, farklı alanlar da aramaya başladım. Burada, Python benim için ilgi çekici geldi. Ancak Python öğrenmeye çalışırken de bilgisayarımda çıkan bir problem sonrası yazılıma ara vermek durumunda kaldım.
İlerleyen zamanlara doğru, yeniden bilgisayar edinince Python ile yapay zeka projeleri yapmayı denedim. Öncelikle, YouTube üzerinde, ismini hatırlayamadığım, bir kanalda örnek projeler inceleyip yapmaya çalıştım. Sonrasında kendim bir şeyler yapmayı denedim. Burada, bir harita uygulaması yapmayı denemiştik. Sonraları bu videoları arasam da bulamadım.
Sonrasında çok kısa bir süre ara verince, döndüğümde Flutter ile mobil uygulama geliştirmeye geçtim. Bu süreçte, de iki güzel uygulama çıkardıktan sonra, bunları yayınlamadım, daha çok yazı üretmeye ve internet sitemle YouTube kanalımla ilgilenmeye başladım.
Pandemi dönemi ve yazılım
Yazılım, biliyorsunuz ki pandemi döneminde iyice ünlü oldu. İnsanlar bu alanı geleceğin mesleği, kesin iş bulunacak bir yer olarak gördü. Bunun tartışması ayrı olarak yapılabilir.
Ben de bu söylemlere kapılıp, zaten eskiden gelen bilgime de dayanarak, tekrardan giriştim ve hem okulumu, hem internet sitemi hem de diğer işlerimi aynı anda yürütebileceğimi düşündüm.
Değişik projeler, araştırmalar yapmaya başladım ancak halen daha istediğim yazılım dili veya mobil, web, yapay zeka vb. alanları tam olarak belirleyemedim kendim için. Bu da sürekli ara vermelere neden oldu.
Pandemide gelen herkesin yazılım ve evden çalışma tutkusu nedeniyle kendimi hızlandırmaya çalıştım ve bir an evvel bir yönde kendimi ilerletmek istedim.
Üniversite süreci
Mezuna kaldıktan sonra geçtiğim üniversite döneminde, Uşak Üniversitesi’nde Bilgisayar Programcılığı bölümünü okurken, farklı şehirlerdeki arkadaşlarımla ve bireysel olarak da başka işler yapmaya çalıştım.
Üniversitenin ilk dönemlerinde çok bir şey yapamadık zaten. Teorik işlendi çoğu şey. Zaten ikinci dönemde deprem dolayısıyla verilen bir ara vardı. Üçüncü dönemde ise (2023-2024 döneminin ilk dönemi) bir üniversite bitirme projesi yaptık iki kişilik bir ekiple. Bu proje bir sosyal sorumluluk projesini içeriyordu.
Sonrasında zaten staj dönemi geldi. İşler biraz da orada kopmuş oldu, ki en son ona da değineceğim.
ChatGPT ve yazılım
ChatGPT’nin çıkması dolayısıyla işler, kendi adıma söylemek gerekirse, daha da kolaylaştı. Ancak bu biraz da tembelliği getirdi. İlk zamanlarda daha temel şeyler için kullanırken, ilerleyen dönemlerde, internetten bulamadığım bilgileri oradan araştırmam gerekti.
Çünkü GPT gibi yapay zekaların güzelliğinden bir tanesi de, siz Türkçe veya İngilizce yaptığınız aramada çıkmayan, belki başka dilde, belki de Türkçe veya İngilizce sayfalarda olan ama derinlerde kalan bilgileri çıkarabiliyor ve öğrenmesi sayesinde yorumlayarak size sunması. Öğrenme amaçlı olarak daha çok kullanmaya başladım. Elbette bu da sıkıntısız bir şey ancak bu da kötü hissettirdi.
Staj dönemi
Staj dönemindeki firmamla olan durumdan değil, çünkü bir sıkıntı olmadı, bana yazılım sürecinde neler yaşattı bu staj deneyimi, ondan bahsetmek istiyorum.
Bu süreçte, Ubuntu’da PyQT5 kullanarak yapay zeka ile çalışan bir robotik makine için arayüz ve işlevsellik sağlayan birkaç program geliştirmesi yapıldı.
Aslında söyleyebileceğim bu kadar. Ancak burada bir sorun var: Staj bittikten sonra baktığım iş ilanlarında PyQT5 ile yapılan bir iş ilanı yoktu. Çünkü PyQT5 çok fazla kullanılan bir GUI aracı değil, en azından iş ilanlarında. Ben de kendime çalışmaya karar verdim.
Ancak yaklaşık dört ayım neredeyse her gün PyQT ile geçti ve onun öncesinde elle tutulur sadece hiçbir şey olmadı.
Bırakma nedenim
Elle tutulur Flutter ve Firebase vardı. PHP, Python, Java, JavaScript, ve birkaç daha dile girişmişliğim vardı.. Ancak, herhangi birinde tam olarak ilerleyemedim. Bu da can sıkıcı oldu. Flutter’dan sonra React Native ve Kotlin de kullansam da buralarda da hangisini tercih etsem bilemedim.
Buradaki asıl problem: kararsızlık. Kararsızlık ve belli süre önce başlamış olmak, çok fazla seçeneğin olması, en sonunda o kadar seçenekten ve işten sonra tekrardan sektörde aranan ve benim için kendimi belli bir süre ilerletebileceğim ve gerekirse yanında bir şeyler edinebileceğim bir alan bulamadım. Daha doğrusu buldum, stajdan sonra buldum.
Ancak bu sefer de tekrardan bir şeyler öğrenme ve neredeyse sıfırdan girmeye girişemedim. Bu da son dönemde benim için uygun olmadığına dair kanaat getirmeme sebep oldu.
Tavsiyeler
Size diyebileceğim şunlar;
Bir alana girerken sağlam sebepleriniz ve planlarınız olsun. Elbette her şey için tamamen ince eleyip sık dokumak mümkün değil belki. Bu da bir tercih meselesi tabii. Unutulmaması gereken bazı şeyleri oturtmak lazım. Bu olmadığı zaman, sürekli yalpalayıp durursunuz. Bu da benim yaşadığım duruma neden olabilir.
Size de belki yazılım ve belki başka alanda bir giriş yaparsanız, mutlaka belli bir müddet deneyin. Kendi alanınızı bulmak için denemelisiniz tabii ki. Ancak bir yerde de kendinizi ilerletin. Bu olmadıkça sürekli sağa sola gider ve en sonunda bir şey elde etmeden çıkarsınız.
Belki bir şekilde bir şeyler elde edersiniz ancak o alan kendiniz için önemliyse doğru bir adım atın ve plan yapın.
Sonuç
Ben zaman kaybettiğimi veya uzun bir zamanın harap olduğunu düşünmüyorum. Bu da benim için oldukça güzel bir deneyimdi. Bazı şeyleri öğrenmiş oldum, size bu yazıyı yazabilmemi sağladı ve hatta ileriye dönük olarak başka işler yaparken, bu hangi alanda olursa olsun, daha sağlam adımlar atmam gerektiğini anlamama vesile oldu.
Benim için keyifliydi. Belki keyifli olur diye kendim için vesaire hatırladıklarımla bir şeyler yapar eski günleri yad ederim.
Tabii bu durum, bir teknoloji tutkunu olmamı değiştirmeyecek.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda tartışalım.