İnternet siteleri hangi alanda hizmet verirse versin önemli olan en büyük şey hızdır. Özellikle WordPress gibi çok fazla cpu harcayan bir cms kullanıyorsanız mutlaka sitenizi hızlandırmanız gerekir. Bu, hem kullanıcı deneyimi açısından hem site sahibi açısından hem arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından hem de hosting şirketinizle ilgili sorun yaşamamanız açısından önemlidir. İşte bu nedenle gelin, bir WordPress sitesi nasıl hızlandırılır bakalım.

WordPress siteleri neden yavaştır?

Öncelikle bu soruya bir yanıt vermek gerekir. Çünkü yavaşlığın nedenini bulamadan sorunu çözmek de pek mümkün değildir. WordPress, özellikle de güçlü ve fonksiyonel bir site kuruyorsanız, arka planda güçlü işlemler yapılıyorsa, kullanıcı tarafında hızlı çalışsa bile admin (yönetici) panelinde yavaşlamalara neden olacak bir sistemdir. Ayrıca yavaş olmasının bir diğer nedeni ise eklenti kullanmaktır.

WordPress sitenize istediğiniz kadar eklenti indirebilirsiniz ama beş eklentiden sonrası artık yavaşlamayı başlatacaktır. Bunun yanında yavaşlığın bir diğer nedeni ise güvenlik açıkları olabilir. Hepsi bir yana, WordPress kendi başına bile yavaş çalışan ve hantal bir sistemdir maalesef. İşte bu nedenle sizinle yazının devamında WordPress sitenize nasıl hızlandırma yapabileceğinizi anlatacağım.

Site hızlandırma neden önemlidir?

Aslında sorunun cevabı internet devi Google’da. “Ne alaka” dediğinizi duyar gibiyim. Google, 0,1 saniyelik optimizasyonların bile onlarca hatta belki binlerce kullanıcı çekmek anlamına geldiğini söylüyor. Bunun nedeni oldukça basit. Site sahipleri de aynı zamanda birer kullanıcıdır. Her kullanıcı, kullandığı ürünün hızlı ve kullanışlı olmasını ister. Bir sayfadan bir sayfaya en fazla 2 saniyede geçmek ister. İşte bu nedenle de kullanıcı çekmek açısından hız, oldukça önemlidir.

Hızın bir diğer önemi ise arama motorlarının sitenizi taraması sonucunda sayfanızı hızlı bir şekilde indekslemesidir. Google Search Console’a girdiğinizde sol taraftaki “Eski araçlar ve raporlar” bölümünde bulunan tarama istatistiklerine bakarsanız bir sayfayı indekslemek için kaç saniye harcandığını görürsünüz. Bu da arama motorlarında üst sıralara çıkmanız için önemli bir kıstas.

Ayrıca hızlandırma yapmanızın gerekliliğini ortaya koyan bir diğer durum ise şudur: Belki siteniz sadece arka planda yavaştır. Herkesin erişebildiği sayfalar hızlıyken admin paneliniz çok yavaş olabilir. Kendi deneyiminiz ve moraliniz için de hızlandırma yapmanız gerekir.

Birkaç basit adımla WordPress sitenizi hızlandırma

Şimdi her şeyi açıkladığımıza göre gelelim WordPress için hız arttırma yöntemlerine. Aşağıda bir liste ile bunları açıklayacağız. Lütfen her birine dikkat edin.

  • Mutlaka ama mutlaka bir hızlandırma eklentisi kullanın. Eğer statik, yani sizin haricinizdeki kullanıcıların da etkileşim kurduğu bir siteniz varsa, sitenizde önbellek kullanmayın.
  • Ama şu anda kullandığınız bu blog sitem gibi sadece yazı eklediğiniz bir siteniz varsa önbellek de kullanabilirsiniz. Hız optimizasyonu için benim önerdiğim eklenti LiteSpeed Cache eklentisidir. Bu eklentiyi indirip mutlaka her özelliğini deneyimlemenizi tavsiye ederim.
  • Hangi eklentiyi kullanırsanız kullanın, mutlaka sitenizin arayüzünü ve işlevini bozmuyor ise (deneme yanılma ile görebilirsiniz) css ve js dosyalarını birleştirin. Bazı temalar, eklenti de kullanıyorsanız cabası, yirmiye yakın css ve js dosyası kullanabiliyor. Yukarıda önerdiğim LiteSpeed eklentisi bunu yapıyor. Ayrıca html küçültme, resimleri webp versiyonuna çevirme, geç yüklenen resimler (lazy load) gibi işlemleri de kullanmalısınız.
  • Gereksiz eklenti kullanmayın. Sadece bir-iki sayfanızda kullandığınız ve sağladığı işlevi kendinizin bile kullanmadığı eklentiler varsa bunları mutlaka kaldırın. Mümkün olduğu kadar az eklenti kullanmaya özen gösterin. En azından 10’un altında olmasına özen gösterin. Belki de en en en önemlisi budur.
  • Sitenizin tema klasöründe sadece kullandığınız tema olsun. Diğerlerini silin.
  • Eğer bir yedekleme eklentisi kullanıyorsanız, ki kullanmanızı tavsiye ederim, yedeklemeleri gün içinde yapmamaya özen gösterin. Sitenizin en az kullanıldığı zamanlarda bunları yaparsanız çok daha iyi olacaktır.
  • Sitenizde asla sahte lisanslı tema veya eklenti kullanmayın. Bunlar sitenizde güvenlik açıkları oluşturabileceği için sorun çıkarabilir.
  • Sitenizi güçlü bir hosting şirketinde barındırın. Mümkünse paylaşımlı hosting almayın. Paylaşımlı hostinglerde bir sürü site aynı yerde barındırıldığı için bir sitedeki yavaşlama sizin sitenizi de etkileyebiliyor.
  • CDN kullanın.
  • Arka planda sitenizde işlemler yapan eklentilerden uzak durun. Mesela YouTube kanalınızdaki tüm videolarınızı sitenizde listelemek için bir eklenti kullanıyorsanız bu eklenti sürekli olarak belli aralıklarda kanalınızı tarayacaktır. Bu da crown olarak adlandırılan işlemleri arttıracağı için sitenizi yavaşlatacaktır.
  • Advanced Database Cleaner ismindeki eklentiyi kullanın. Bu eklenti, bir temayı veya eklentiyi sildiğinizde onların veritabanında bıraktığı gereksiz tabloları silerek veri tabanınızı rahatlatmayı sağlar. Ayrıca bu eklentiyi kurcalayarak çok daha iyi optimizasyonlar sağlayabilirsiniz.
  • Aynı hosting hesabında birden fazla siteyi barınmamaya çalışın.
  • Eğer Google Font kullanmayacaksanız, buraya ait kodları sitenizden silin.

Sonuç ve bonus

Yukarıdaki listede belirttiğim bu maddeler bir WordPress sitesinin hızlanması açısından oldukça önemlidir. Eğer blog, makale veya haber sitesinin dışında gerçekten güçlü bir siteniz olacaksa yukarıdaki maddelerden uygulayabildiklerinizi uygulayın ancak böyle sitelerde önemli olan sitenin barındırıldığı yerdir.

Bunlar için ise Google Cloud gibi yerler kullanabilirsiniz. Lütfen unutmayın, bir WordPress sitesi için hızlandırma yapmak oldukça önemli bir konudur. Buraya ağırlık vermeniz çok önemlidir. Gerekirse bu konuda bir profesyonelden destek de alabilirsiniz.

Burada en önemli olan şey, en minimal şekilde, tüm gereksiz şeyleri sitenizden kaldırmaktır. Diğer kod optimizasyonları ve veritabanı optimizasyonları için de önerdiğimiz iki eklentiyi kullanırsanız tüm sorun çözülecektir.

Umarım yazım sizin için yararlı olmuştur ve WordPress sitenizi optimize etmek adına bir yarar sağlar. Eğer bu adımları uygularsanız aldığınız sonuçları yorumlar kısmından iletmeyi unutmayın.

0 Shares:
1 yorum
  1. Öneriler için çok teşekkürler sonunda hızlandı sitem. Pagespeedde 20 puan falan anca alıyordum şimdi 70e falan çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da İlginizi Çekebilir
Wix vs WordPress
Devamını Oku

WordPress vs Wix

İnternet sitesi kurmak isteyenler için en tartışmalı seçimlerden olan "WordPress mi Wix mi" sorusuna yanıt aramaya çalıştık.
CDN Hizmeti
Devamını Oku

CDN Nedir? En İyi CDN Hizmeti

İnternet sitesi sahiplerinin en az bir kez duyduğu CDN nedir, en iyi CDN hizmetleri hangileridir, bu yazımda.