İnternet sitesi kurmak isteyen insanlar araştırma yaptıklarında karşılarına genellikle iki popüler seçenek çıkar: WordPress ve Wix.

Bu iki seçenekten hangisinin daha cazip geldiğini ilk başta kestirmek zordur. Ancak ben, sizin için her ikisini de tecrübe ederek aktarıyor olacağım. Yazının devamında başlıklar halinde WordPress ve Wix’in birbiriyle karşılaştırmasını görüyor olacaksınız.

Wordpress vs Wix

Kurulum konusunda WordPress mi Wix mi?

Karşılaştırmaya en başından başlamak istedim. Bir internet sitesi yapmak için WordPress veya Wix kullanacaksanız, öncelikle bunları kurmak gerekir.

WordPress’in kurulumu için bir alan adı, bir hosting almanız gerekiyor. Alan adı ve hosting hesabını bağlamanız ve daha sonra WordPress kurulumunu yapmanız gerekiyor. Ardından sitenize uygun tema, istediğiniz eklentileri ve bazı ayarları halletmeniz gerekiyor.

Wix’te durum biraz daha basit. WordPress’i istediğiniz firmanın hosting paketine kurabilirsiniz. Ancak Wix’i sadece Wix.com’dan kurabilirsiniz. İşte bu nedenle isterseniz alan adını başka bir firmadan alın, isterseniz alan adını da Wix’ten alın, yapmanız gereken sadece Wix’e ücret ödeyip, paket satın almak. Gerisini Wix sizin için halletmekte. Wix’teki kurulum adımları ise WordPress’ten çok daha kolay.

Burada puanı Wix alıyor.

Tema ve tasarım konusunda WordPress mi Wix mi?

WordPress, dünyadan herkesin katkı sağlayabileceği bir yer olduğu için tema sayısı çok fazla. Ancak bunlardan size uygun olanı seçmek oldukça zor olabiliyor. Ayrıca, geliştirilen temaların çoğu birbirine benzer. Ayrıca seçtiğiniz temanın tüm özelliklerinden faydalanmak için çoğu temanın premium sürümüne geçmeniz gerekiyor.

Wix’te ise durum farklı. Temaların hepsi Siz geliştiricileri tarafından tasarlandığı için Wix algoritması ile tamamen uyumlu. Baktığımız zaman en kötü tema bile WordPress’te bulunan çoğu temadan çok daha iyi. Özellikle özelleştirme konusunda her temada animasyon vb. pek çok özelliği kullanabilirsiniz.

Burada puan yine Wix’e gidiyor.

Eklentiler/Uygulamalar konusunda WordPress mi Wix mi?

Bir önceki başlığın altında WordPress için belirttiğimiz bir şey vardı: WordPress geliştiricilere açık bir platform. Dolayısıyla her türden eklenti mevcut oluyor. Ayrıca istediğiniz bir özelliği kendiniz ya da iş bilen birine ekleyebiliyorsunuz. Bu anlamda WordPress’te çok farklı fonksiyonlara sahip eklentiler kullanabilirsiniz. WordPress.org üzerinde mevcut otuz binden fazla eklenti bulunuyor. Bunun haricinde eklenti satan yerlerden satın alım yapabilirsiniz.

Wix bu konuda geride kalıyor. Çünkü Wix geliştiricilere o kadar da açık bir platform değil. Hatta ben şöyle bir benzetme yapıyorum: WordPress Android, Wix ise iOS gibi. Baktığımız zaman Wix üzerinde uygulamalar mevcut. Ancak bunların sayısı yüzün altında. Var olan eklentiler ile sitenize çok fazla özellik ekleyemezsiniz. O kadar da işe yarar değiller açıkçası.

Burada puan WordPress’e gidiyor.

Blog yazısı yazma konusunda WordPress mi Wix mi?

Yazı yazmak için WordPress’in kendiliğinden gelen WordPress Blok Editörü gayet yeterli. Ayrıca eklediğiniz eklentiler sayesinde daha farklı fonksiyonlara sahip eklentiler ile blok editörde daha farklı şeylerin yazınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca farklı eklentiler sayesinde (Elementor, Nimble Builder gibi) blok editör kullanmadan da sürükle bırak yöntemi ile çok değişik fonksiyonları yazınızda ve sayfanızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca WordPress’te yazınızı yazmayı bitirdikten sonra SEO eklentileri ve daha fazla eklenti sayesinde yazınızın arama motorlarında nasıl görüneceğinden tutun pek çok yazı ayarını da kullanabilirsiniz.

Wix’te yazı yazmak için sadece Wix’in editörünü kullanabilirsiniz. Burada çok fazla özellik yok. Başlık, paragraf, HTML kodu, video/fotoğraf ekleme gibi kısıtlı özellikler var. Ancak sitenizi sadece yazmak için kullanacaksanız bunlar da gayet yeterli. Yazınızı yazdıktan sonra SEO ayarlarını yapabilirsiniz. Fakat bunlar çok da kapsamlı ayarlar değil. Yazı resmi, başlığı, açıklaması gibi özellikler belirlenebiliyor. Bunlar da oldukça kısıtlı. Ancak dediğim gibi, sadece yazı yazmak amaçlı bir site kuracaksınız gayet yeterli.

Burada puan WordPress’e gidiyor.

Herhangi bir üçüncü taraf kullanmadan gelen özellikler konusunda WordPress mi Wix mi?

WordPress, herhangi bir üçüncü taraf kullanmadan çok az özellik kullandırıyor. Örneğin; animasyon, e-posta, ödeme alma gibi işlevleri herhangi bir üçüncü taraf kullanmadan sitenize eklemeniz pek de mümkün değil. Bu gibi işlevler için eklentiler kullanmanız gerekir. WordPress bir yazı editörü, varsayılan bir tema haricinde size çok fazla özellik sunmuyor. Kullanacağınız özelliklerin kodlarını ya kendiniz ekleyeceksiniz, ya birine ekleteceksiniz ya da bir eklenti kullanacaksınız. Bu da WordPress’te çok fazla eklenti kullanmanız anlamına gelebiliyor. Bu eklentilerin tüm özelliklerinden yararlanmak için de ayrı bir ücret ödemeniz gerekecektir.

Wix’te böyle bir durum söz konusu değil. Ödeme almaktan tutun, temadaki animasyon özelliklerine, ücretli ödeme almaktan tutun, forum ekleme seçeneklerine, kendiliğinden gelen üye olma seçeneklerinden tutun daha pek çok özellik Wix’te varsayılan olarak gelmekte. Bu da Wix’te çok fazla üçüncü taraf kullanmanıza engel olan pozitif bir durum. Ancak burada da şöyle bir eksik var: Wix’te varsayılan olarak gelmeyen bir özelliği sitenize kolayca eklemeniz pek de mümkün olmuyor. Çünkü eklenti (uygulama) sayısı oldukça az ve bunlar da işlevsel değil.

Ancak konu varsayılan olarak gelen özellikler olarak aldığımız için burada puan Wix’e gitmekte.

Hız konusunda WordPress mi Wix mi?

Hız konusunda WordPress, hiçbir müdahale etmezsiniz yavaş çalışan bir sistem. Ama bunu LiteSpeed, W3TotalCache gibi eklentiler kullanarak gayet iyi bir şekilde çözebilirsiniz. Kod küçültme, CSS ve JS dosyalarını birleştirme gibi işlemler sayesinde internet sitenizi hızlandırabilirsiniz. Ancak, WordPress’te varsayılan olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Herhangi bir şekilde internet sitenizi hızlandırma eklentisi veya yöntemler kullanmazsanız, sitenizin açılma süresi 10 saniyeyi geçebilir. Ancak eklentiler sayesinde siteniz çok iyi çalışır.

Wix, internet sitelerini hızlandırmak için elinden geleni yapıyor. Ancak baktığımızda Wix’in kendi internet sitesi bile çok yavaş çalışıyor. Kodlar arasında çok fazla boşluk var. Çok fazla JS ve CSS dosyası bulunuyor. Kodlar da küçültülmemiş. Bu da Wix’in sunucuları ne kadar hızlı olursa olsun, bu sunuculara çok yük biniyor. Ayrıca Wix’i herhangi bir üçüncü parti yazılımla hızlandırma imkanınız da yok.

Burada puan WordPress’e gitmekte.

Mobil uygulama konusunda WordPress mi Wix mi?

WordPress’in herhangi bir mobil uygulaması bulunmuyor. Tabii burada WordPress.org’dan bahsettiğimizi lütfen unutmayın. WordPress.com ise Jetpack eklentisi sayesinde PlayStore veya AppStore üzerinden indirebileceğiniz WordPress uygulaması ile sitenize yazı ekleyebilir, istatistikleri görüntüleyebilir, yorumları, sayfaları ve sitenizin bazı ayarlarını kontrol edebilirsiniz. Seyahat halinde iken yazı yazmak için kullanılabilecek, çok da farklı fonksiyona sahip olmayan bir uygulama.

Wix uygulaması ise oldukça kapsamlı. WordPress’te hazır olarak gelmeyen canlı sohbet özelliğini Wix’te herhangi bir üçüncü parti yazılım olmadan kullanabilirsiniz. Bu da mobil uygulama ile sitenizdeki bir kişi ile canlı olarak yazışmanızı sağlamakta. Ayrıca sitenizi birisi ziyaret ettiği anda size hangi şehirden olduğunu da yazarak mobil uygulama direkt olarak bildirim göndermekte. Wix, çoğu özelliği kendisi eklediği için WordPress uygulamasından daha fazlasını kendi uygulamasında sunmakta.

Burada puan Wix’e gitmekte.

Wordpess vs Wix karşılaştırmasının sonucu

Başlıca karşılaştırmaları yaptık. Aslında, baktığımızda Wix 4, WordPress 3 puan aldı. Baktığımızda iki sistemle de çok kolay bir biçimde internet sitesi kurabilirsiniz. Burada karşımıza şu çıkmakta: Bir blog, forum, ücretli üyelikler ile ayrıcalıklar sunma, video veya müziklerinizi satma, hatta basit bir ticaret sitesi kuracaksanız ve çok fazla özelliğe ihtiyacınız yoksa Wix yeterli olacaktır. Zira posta hizmeti, abonelik hizmeti, sitenize kayıt olma işlemleri, arka planda görebileceğiniz veriler çok iyi tasarlanmış.

Ancak eğer ki daha işlevsel bir site kurmak, gerektiğinde WordPress’te olmayan bir özelliği eklemek istemekteyseniz, kapsamlı bir projeniz varsa, kesinlikle WordPress’i kullanmanızı tavsiye etmekteyim. Şunu da belirtelim: Wix’te kodlara istediğimiz anda müdahale edemiyoruz, bir FTP seçeneği yok ancak Wix geliştiricileri ile iletişime geçerek istediğimiz özellikleri ekletebiliriz.

Bu yazımızda pek çok insanın, hatta site kurulumu ve kullanımı konusunda uzman insanların bile bazen tereddütte kaldığı bir konuyu inceledik. Aslında Wix mi WordPress mi sorusu tamamen sizin ihtiyaçlarınıza kalmış. Keşke Wix’in tasarımı ve mevcut olarak gelen muhteşem özellikleri ile WordPress’in açık kaynağı ve muhteşem özellikler ekleme imkanı birleşse. Ancak bu iPhone’un hız ve sadeliği, Android’in de inanılmaz fazla özelliği ve özgürlüğü gibi bir karşılaştırma. Birinde olan maalesef diğerinde olmuyor. Olsa da yerini tutmuyor.

Belki de en iyisi ücretsiz internet sitesi kurulumu konusundaki yazımı okuyup WordPress’i kendiniz denemeniz. Wix’in de ücretsiz sürümünü dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Demem o ki, iki sistemi de ücretsiz bir şekilde detaylıca inceleyebilirsiniz. Hangisi sizin kullanım şeklinize hitap ediyorsa onu kullanabilirsiniz. Umarız istediğiniz siteyi başarılı bir şekilde kurabilirsiniz.

0 Shares:
1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da İlginizi Çekebilir
WordPress Hızlandırma
Devamını Oku

WordPress Sitesini Hızlandırma Yöntemleri

WordPress siteleri belli bir zaman sonra yavaşlamaya başlayabiliyor. İşte bu nedenle, bir WordPress sitesi için en iyi hızlandırma önerileri bu yazımızda.