Bu yazıda, sınav öncesi stresin nedenleri ve bunların nasıl çözülebileceğini göreceğiz.
Başlangıç
Öğrenciler sınavlarına hazırlanırken birçoğu stresli hissediyor. Sınavlar öğrenciler için önemli bir stres kaynağıdır. Notunuz üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve bu, hazırlanmak için sinir bozucu olabilir.
Bu yazıda, öğrencilerin sınavlardan önce strese girmesinin en önemli 6 nedenini keşfedeceğiz ve her biriyle nasıl başa çıkılacağına dair bazı ipuçlarını göreceğiz. O zaman başlayalım.
Sınavlar neden streslidir?
Sınavlar, çeşitli nedenlerle öğrenciler için stresli bir zamandır.
Birincisi, sınavlar yıl boyunca ne kadar iyi öğrendiğinizin bir ölçüsüdür. Ayrıca, istediğiniz okula veya üniversiteye girip girmeyeceğinize, istediğiniz işi alıp almayacağınıza da karar verebilirler.
Sınavlar ayrıca endişe uyandırabilir çünkü zamanları vardır ve cevabı bilmiyorsanız duraklatamaz veya geri dönemezsiniz. Öğretmeniniz tarafından yargılandığınızı ve tüm geleceğinizin bu tek teste bağlı olduğunu hissedebilirsiniz.
Tüm bu faktörler öğrencilerde stres ve kaygıya katkıda bulunabilir.
Sebep 1: Ders çalışmak için yeterli zaman yok
Öğrencilerin sınavlardan önce strese girmesinin en önemli nedenlerinden biri, çalışmak için yeterli zamanları olmadığını düşünmeleridir.
Elinizden geleni yapamıyormuş gibi hissetmek gerçekten sinir bozucu olabilir ancak istediğiniz ilerlemeyi kaydedemezsiniz. Çok çalışma ve sonuçları görememe döngüsünde sıkışıp kaldığınızı hissetmek kolaydır.
Ama şunu unutmayın: herkes böyle hisseder. Bu, zeki olmadığınız veya çok çalışmadığınız anlamına gelmez. Bu sadece farklı bir yaklaşıma ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.
Her şeyi bir anda yapmaya çalışmayın. Hedeflerinizi daha küçük adımlara bölün ve her seferinde bir adıma odaklanın. Odaklanır ve motive kalırsanız ne kadar ilerleme kaydedebileceğinize şaşıracaksınız.
Sebep 2: Öğrenilenleri unutmak
Öğrencilerin sınavlardan önce strese girmelerinin en yaygın nedenlerinden biri öğrendiklerini unutmalarıdır. Size öğretilen her şeyi hatırlamakta zorlanırken bunalmış ve endişeli hissetmek doğaldır.
Bu tür kaygılarla başa çıkmanın en iyi yolu, adım adım bir yaklaşım benimsemektir. Zorlandığınız materyali gözden geçirerek başlayın ve ardından o konuyla ilgili problem ve örnekleri uygulamaya odaklanın. Bilgileri yönetilebilir parçalara ayırın ve şimdiye kadar öğrendiklerinizi takip edin.
Kendinizi gerçekten bunalmış hissediyorsanız, çalışmaya ara vermek ve daha sonra geri dönmek yardımcı olabilir. Bu şekilde çalışmaya net bir kafa ile yaklaşabilirsiniz.
Sebep 3: Hazırlıksız hissetmek
Öğrencilerin sınavlardan önce strese girmelerinin temel nedenlerinden biri kendilerini hazırlıksız hissetmeleridir. Konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını veya soruları cevaplayamayacaklarını hissedebilirler.
Bu yaygın bir duygudur ancak herkesin sınavlardan önce böyle hissettiğini unutmamak önemlidir. Biraz endişeli ve gergin olmak doğaldır ancak bu konuda bir şeyler yapabilirsiniz.
Bu duyguyla başa çıkmanın en iyi yolu derin bir nefes alıp aylardır bu an için hazırlandığınızı kendinize hatırlatmaktır. Konuları birçok kez gözden geçirdiniz ve sizden ne beklendiğini biliyorsunuz. İşte bu nedenle bunu yapabilirsiniz.
Sebep 4: Sınav kaygısı
Sınav kaygısı, öğrencilerin sınavlardan önce strese girmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Başa çıkmak gerçekten zor olabilir ancak bunu yönetmenize yardımcı olacak bazı yollar var.
İlk önce derin bir nefes almaya ve rahatlamaya çalışın. Kendinize çalıştığınızı ve buna hazır olduğunuzu hatırlatın. İkincisi, sonuçtan ziyade eldeki göreve odaklanmayı deneyin. Bu, sakin ve kontrollü kalmanıza yardımcı olacaktır.
Kendinizi bunalmış hissediyorsanız, bir mola verin ve kitap okumak veya müzik dinlemek gibi sakinleştirici bir şeyler yapın. Son olarak, nasıl hissettiğiniz hakkında biriyle konuşun. Bir bakış açısı elde etmek ve stratejileriniz hakkında başka biriyle konuşmak gerçekten yardımcı olabilir.
Sebep 5: erteleme
Sınava çalışmayı son dakikaya ertelemek kolaydır ancak bu genellikle öğrencilerin en stresli hissetmeye başladıkları zamandır. Bunun nedeni, ertelediğinizde, kaçındığınız konular hakkında sürekli endişe duymanızdır ve bu çok bunaltıcı olabilir.
Bunalmış ve stresli hissetmekten kaçınmak için süreci daha küçük parçalara ayırmaya çalışın. Bu, daha yönetilebilir ve daha az göz korkutucu hissettirecek. Ayrıca her şeyi aynı anda yapmaya çalışmak yerine tek bir göreve odaklanmayı deneyebilirsiniz.
Kendinizi erteleme ile mücadele ederken bulursanız, tekrar rayına oturmanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Örneğin, kendinize bir zamanlayıcı ayarlayın ve belirli bir süre çalışın veya kendiniz için belirli son tarihler belirleyin ve bunlara göre çalışın.
Sebep 6: mükemmeliyetçilik
Öğrencilerin sınavlardan önce strese girmesinin büyük bir nedeni mükemmeliyetçiliktir. Her şeyi mükemmel hale getirmeleri gerektiğini düşünüyorlar ve yapmazlarsa başarısız olacaklarını düşünüyorlar.
Mükemmeliyetçilik zararlı olabilir ve sınavlar söz konusu olduğunda kesinlikle yardımcı olmaz. Risk almanızı ve yeni şeyler denemenizi engeller, kendinizden ve yeteneklerinizden şüphe duymanıza neden olabilir.
Elinden gelenin en iyisini yapmak istemekte yanlış bir şey yok ama aşırıya gittiğinde bu bir sorun haline geliyor. Bu yüzden sadece sonuçtan değil, sürecin tadını çıkarmaya odaklanmaya çalışın. Mükemmel olma ihtiyacını bir kenara bırakın ve hataların öğrenmenin bir parçası olduğunu kendinize hatırlatın.
Sınavdan önce stresle nasıl başa çıkılır?
Öğrencilerin sınavlardan önce strese girmesinin en önemli altı nedenini ele aldığımıza göre, şimdi bazı çözümler sunmanın zamanı geldi. Sınavdan önce stresle nasıl başa çıkılacağına dair bazı ipuçları:
- Bir çalışma planı yapın ve ona bağlı kalın: Bir planınız olduğunda, daha az yıldırıcı olur ve kontrolün daha fazla sizde olduğunu hissedersiniz.
- Bol bol dinlenin ve egzersiz yapın: Bu, zihninizi ve bedeninizi sağlıklı tutmanıza ve en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır.
- Molalar verin ve dinlenmek için kendinize zaman tanıyın: Odaklanarak çalışmaya devam edebilmeniz için kendinizi yeniden şarj etmek önemlidir.
- Sağlıklı ve dengeli yemekler yiyin: Öğün atlamak veya abur cubur yemek sadece kendinizi daha kötü hissetmenize neden olur.
- Düzenli kalın: Bu, herhangi bir son dakika kaygısını veya stresini azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Sınavla ilgili duygularınız veya korkularınız hakkında birisiyle konuşun: Anlayacak ve faydalı tavsiyelerde bulunacak biriyle konuşmak gerçekten yardımcı olabilir.
- Kendi kendine olumlu konuşma, sakinleşmeye ve stresi hafifletmeye yardımcı olmada gerçekten etkili olabilir. Kendiniz hakkında iyi hissetmenizi sağlayan ve güveninizi artırmaya yardımcı olan bir şeyler bulun ve bunları tekrarlayın.
Son
Stres, öğrencilerin sınavlardan önce yaşadığı yaygın bir duygudur. Öğrencilerin strese girmesinin birçok nedeni vardır ancak neyse ki bu stresle başa çıkmanın birçok yolu vardır. Bu yazıda, öğrencilerin sınavlardan önce strese girmesinin en önemli 6 nedenini tartıştık ve bu stresle nasıl başa çıkılacağına dair bazı ipuçlarına baktık. Bu bilgilerin öğrencilerin streslerini daha iyi yönetmelerine ve sınavlarda ellerinden gelenin en iyisini yapmalarına yardımcı olacağını umuyorum.
Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından yazılan detaylı yazıya ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.
Başka bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Bir yorum bırakın.