Bu yazıyı, 7 Ağustos 2024, saat 21.48’de yazdım. Herhangi bir sorun olursa sorumlusu ridvanatmaca.com’dur.

Yorumlar ile önlem alınmıyor

Google Play Yorum
Google Play Store Yorum
Kaspersky uygulamasının yorumları (uygulama adı bile doğru değil)
Play Store Yorum

Yazıya giriş yaparken kullandığım benzetmeyi aldığım yer aslında Play Store yorumları. Burada, insanlar güvenemeden indirdikleri uygulamalara saçma yorumları yazıyor ve bunun sanki hukuki bir çözüm olacağını düşünerek ekliyorlar.

Öncelikle bir açıklık getirmek lazım: Sizin yorumlara, uygulamayı ne zaman indirdiğiniz, hangi verileri kullanmamasını istediğiniz ve dışarı aktarılıp aktarılmamasını belirtmeniz hiçbir işe yaramaz.

Çünkü siz uygulamayı indirirken zaten gerekli izinleri veriyorsunuz.

Yorum yazarak Play Store’da veri korunur mu?

Yukarıdaki başlıkta belirttiğim soruyu yazarken ben bile utandım açıkçası. Bu yazıyı daha naif bir şekilde yazmayı ben de isterdim. Başlığı daha yumuşatmayı da tercih etmek isterdim ancak yıllardır Play Store üzerinde farklı uygulamalarda böyle yorumlar görüyorum. O yüzden dayanamadım.

Arkadaşlar, Google Play’de bir uygulamanın cihazınızda nelere erişeceği, verilerin nasıl işleneceği, veri silmeyi talep edip edemeyeceğiniz zaten belirtiliyor. Uygulamayı indirdiğinizde konum, dosya, mikrofon vb. erişimlere izin verip vermeyeceğiniz de soruluyor. Güncel telefonlar bu önlemler için gayet başarılı.

Ancak siz gidip de, yorum yazarak herhangi bir verinizi güvence altına ALAMAZSINIZ.

Mesela;

Bu uygulamayı 5 Ağustos 00:48’de indirip kullanmaya başladım. Kişisel veriler ve cihazımda ki tüm veriler (Tc no, herhangi bir görüntü, her türlü dosya, ses, video, mesajlar, numara vb.) kullanılması, dışarı aktarılması, paylaşılması durumuna asla razı değilim. Cihazımdaki bu verilerin paylaşılması ve dışarı aktarılması durumunda sorumluluk VPN – super Unlimited Proxy ve Play Store yetkililerine aittir. Bu durumda yetkili yerlere şikayet edeceğim.

Peki bir uygulamanın nelere eriştiğine nasıl bakarım?

Bunun basit yöntemleri var. Eğer bir uygulamaya güvenemiyorsanız, cihazda nelere eriştiğine bakabilirsiniz. Bunun için, telefondan veya bilgisayarda https://play.google.com/store/ adresinde istediğiniz bir uygulamada detaylara bakabilirsiniz. Ben bu tür yorumları sıkça gördüğüm bir VPN uygulamasının eriştiği verileri göstermek istiyorum.

Uygulamanın adı: Secure VPN – Daha Güvenli Ağ

Bu uygulamayı indirmeden önce yorumlar kısmının üstünde gizlilik ve güvenlikle ilgili bilgi veriliyor. Alt tarafta gördüğünüz ekran resminde de belli olduğu üzere verileri silemiyorsunuz bile. Yani böyle bir uygulamaya güven edemezseniz, indirmeyin zaten.

Aşağıda, her uygulamada olan “Veri güvenliği” kısmında programın nelere eriştiğini görebilirsiniz.

Play Store Gizlilik

Sonuç

Sonuç olarak, verilerini korumak isteyen kişiler, bunu yorumlarda belirtmek yerine biraz “Veri güvenliği” kısmını okuyarak bilgi edinebilirler.

Kategoriler:

Teknoloji,

Etiketler

,