Bugün getirilen Instagram erişim kısıtlaması hakkında bilinenlere değinelim. O halde gelin bu konuya bakalım.

Instagram’a erişim engeli

Bugün gelen erişim engeli nedeniyle kullanıcılar Instagram’a giremediler. İlk girdikleri sırada bazı reels videolarını ve hikayelerini görseler de bunlar, önbelleğe alınmış içeriklerdi. Bu nedenle, Instagram’da kullanıcının cihazına daha önce kaydedilen içerikler kullanıcı tarafından görüldü ancak sayfa yenilenmeye çalışıldığında herhangi bir karşılık alamadılar.

Erişim engeline dair haberler peşi sıra geldi ve insanlar bu konuda araştırmalar yapmaya başladı.

Erişim engelinin nedenleri

Bu konuda İbrahim Haskoloğlu ve bazı haber siteleri, gazeteciler tarafından söylenen iddialara göre, aşağıdaki gönderilerdeki nedenlerden dolayı olabilecek gibiydi.

CNBC-e tarafından edinilen bilgiye göre BTK Başkanlığı, Instagram’ı erişime engellerken re’sen kapatma yetkisini kullandı. BTK Başkanlığı Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle bu kararı aldı. Re’sen kapatma kararlarında 24-48 saat arasında mahkeme kararı alınması gerekiyor. CNBC-e’ye bilgi veren BTK kaynakları “Mahkemeden kararın bugün alınmasının beklendiğini” ifade etti.
Kaynak: https://www.cnbce.com/haberler/instagrama-erisim-engeli-getirildi-btknin-sebebi-belli-oldu-h2396

Anayasa Mahkemesi olayı

Anayasa Mahkemesi, bu konuda aşağıdaki gibi bir açıklamada bulunduğu gönderi paylaştı.

AYM Açıklama

Bu açıklama, yapıldıktan yaklaşık 20 dakika sonra X’ten (Twitter) kaldırıldı ve bu büyük bir sansasyon yarattı.

Ardından kullanıcılar AYM’nin sitesine ulaşamadı. Bunun nedeni olarak, aşağıdaki gönderi gösterilerek açıklama yapan AYM, resmi sitenin yoğunluktan dolayı hata verdiğini belirtti.

Ancak vatandaşlar, internet sitesinin erişiminde problem yaşanmasının yanında, haberin neden silindiğine dair duydukları sinirleri dile getirdiler.

Yaklaşık saat 12.48 civarlarında da sitenin erişime açık olduğu görüldü.

Halkın tepkisi

Bu engelleme sonrası, maalesef ki, insanlar yeterli tepkiyi ortaya koymadılar. Hatta bazı kişiler bu durumla dalga geçti ve üstüne üstlük, Instagram’ın hiç açılmaması gerektiğini savunanlar bile oldu. Erişim engeli, hak ve özgürlüklerden haberleri olmayan bu kişiler, keyfi şekilde yapılan engellemelerden bihaber veya kötü niyetle bu kararları destekliyorlar, en azından dalga geçiyorlar. X üzerinde bu konuda tepkiler de var.

Ayrıca insanlar, gerekli tepkiyi ana muhalefetten de göremiyorlar. Yine belli başlı liderler bu konuda tepki veriyor ancak onlar da ateşe su taşıyan karıncalar misali, niyetleri iyi ve desteklenecek şekilde tepki veriyorlar, olsalar da yine de yeterli desteği alamıyorlar.

Engel geri çekilir mi?

Bu konuda net bir bilgi olmasa da bir süre bu durum devam edebilir gibi duruyor.

YouTube

  • 2007 Mart – 2010 Ekim’e kadar.
  • 2014 Mart – 2014 Mayıs

Twitter

  • 2014 Mart – 2015’in 2. yarısı
  • 2023’te depremden dolayı

Wikipedia

  • 2017 Nisan – 2020 Ocak

arası erişim kısıtlaması almıştı.

Instagram’a getirilen erişim engeli bu kadar uzun soluklu sürmez gibi gözükse de yine de can sıkıcı bir durum.

Kategoriler:

Gündem,