İngilizce dünyada en çok kullanılan ikinci dil. Bunun yanı sıra artık dünyada İngilizce ikinci ana diliniz değilse pek de önemsenmezsiniz. Zira yurt dışına çıktığınızda veya bir turistle karşılaştığınızda, bir işe girdiğinizde İngilizce bilmeniz gerekir. Hatta durum öyle bir yere geldi ki, mülakatlarda İngilizce bilip bilmediğiniz sorulmamakta, daha başka bir dil bilip bilmediğiniz sorulmakta. İşte bu nedenle sadece kelime bilmek ya da cümle kurabilmek bazen yeterli olmuyor. Önemli olan akıcı ve düzgün bir telaffuz ile İngilizce ya da başka bir dil konuşmak önemli. İşte bu yazıda başta İngilizce olmak üzere, diğer dillerde nasıl telaffuz geliştirebiliriz, buna bakacağız. Bu yöntem tamamen ücretsiz ve bilgisayar veya telefon sahibi olmak yeterli. Bunun için iki yöntem var. Hangisi kolayınıza gelirse onu yapın. Hazırsanız başlayalım.
İngilizce telaffuzu geliştirmek için 1. yöntem
Bunun için bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Tarayıcınızda Google Dokümanlar’a gitmeniz gerek. Siteye gitmek için tıklayın. Siteye gittikten sonra yeni bir doküman oluşturmak için + işaretine tıklayın. Yeni bir doküman oluşmuş oldu. Daha sonra üst panelden “Araçlar”ı bulmanız gerek. Buraya tıkladıktan sonra karşınıza “Sesle yazma” şeklinde bir seçenek gelecek. Buna da tıklayınca sol tarafta bir mikrofon çıktığını göreceksiniz. Eğer İngilizce dışında başka bir dil yazıyorsa üzerine tıklayıp “English (United States)”i seçmeniz gerek. Daha sonra ise internetten veya sitemizden bulabileceğiniz birkaç hikayeyi başka bir sekmede açın. Şimdi hem Google Dokümanlar hem de hikayeniz tarayıcıda açık. Bunları resimdeki gibi açık tutmanız daha iyi olacaktır.
Bu sayede hem metni okuyabilir hem de Dokümanlar’da olabilirsiniz. İsterseniz bilgisayarda iki farklı pencere ile uğraşmak yerine İngilizce metni telefonunuzdan açarak metni telefondan okuyun ve daha sonra da bilgisayarınızda Dokümanlar bunu sesli olarak aktarsın. İşte olay bu kadar basit.
İngilizce telaffuzunuzu geliştirmek adına 2. yöntem
İkinci yönteme bakacak olursak bu da metni bilgisayarda açıp dinleme işini telefona yaptırmaktır. Android telefonunuza indirebileceğiniz Canlı Altyazı uygulaması sayesinde bu işi rahatlıkla yapabilirsiniz. Uygulamayı indirmek için tıklayın. Bu uygulama Google’ın desteklediği bütün dillerde söylenen cümleleri yazıya döküyor. Aslında işitme engelliler için erişilebilirlik uygulaması olsa da bu yöntem için kullanılabilir. Bilgisayardan açtığınız herhangi bir metni uygulamayı açtıktan sonra okumanız yeterli. Sadece yükledikten sonra alt taraftaki ayarlar sekmesine basıp birincil ve ikincil dilleri seçmek gerek. Birinci dili Türkçe, ikinci dili English (United States) yapmanız iyi olacaktır. Daha sonra ise uygulamanın ana ekranına dönün. Alt kısımda “Türkçe” yazıyorsa buna tıklayın ve İngilizce olmasını sağlayın. İngilizce olduktan sonra bilgisayarınızdan açtığınız metni ortalama bir hızda okumaya başlayın.
Peki, bunun size sağladıkları ne olacak?
Çoğumuzun ana dili İngilizce olan birisiyle sesli konuşma imkanı yok. Bazılarımız kurslara gidemiyor. Veya insanlarla değil de tek başına telaffuzunu geliştirmek istiyor. Ancak, evde tek başımıza İngilizce konuşursak telaffuzumuzun nasıl olduğunu bilemeyiz. Birinin bizi anlayıp anlamadığını bilmeye ihtiyacımız var. İşte cebimizde ve masamızda duran cihazlarımız bunun için biçilmiş kaftan gibidir. Sizin okuduğunuz kelimeleri yapay zeka doğru anlıyorsa, kuvvetle muhtemel bir insan da iyi bir şekilde anlayacaktır. Ancak bir kelimeyi doğru telaffuz edemediğinizde bunu tekrar tekrar okumayı deneyin. Eğer o kelimeyi yapay zeka tekrar anlamazsa ya kötü telaffuz ediyorsunuzdur, ya da gerçekten yapay zekanın suçudur. Eğer bir kelimenin nasıl telaffuz edildiğini bilmiyorsanız bunun için Google Çeviri kullanabilirsiniz.
Unutmayın! Bu yöntemi Türkçe de dahil olmak üzere Google’ın anladığı her dilde uygulayabilirsiniz. Sadece bir bilgisayar, telefon ve bir hikaye ya da herhangi bir metne ihtiyacınız olacak. Başarılar dilerim.
2 yorum
Gerçekten yararlı olmuş. İşe yararsa buraya yazarım.
Umarım yararı olur. Ben kendim de denedim. Gerçekten iyi olacaktır. İngilizce bilmek, kelime ezberinizin iyi olması, cümle yapılarını iyi bilmeniz, hatta iyi cümle kuruyor olmanız yetmez. İyi bir telaffuzunuz olması gerek. Bir uygulama çok fonksiyonlu olabilir. Ama görünümü iyi olmazsa geliştirici de uygulamadan zevk almaz kullanıcı da. Burada uygulamayı İngilizce, geliştiriciyi kendiniz, kullanıcıyı da İngilizce konuştuğunuz kişi zannedin. İyi bir örnek olduğunu düşünüyorum.