HTML, her ne kadar bir programlama dili olarak tanımlanmasa da yazılım dillerinin yapısını kavramak amacıyla bizlere oldukça iyi bir kakı sağlar. Ayrıca internet sitesi kurulumu ve yazılıma girişte motivasyon sağlaması anlamında da oldukça kıymetli bir yapı. Bu nedenle HTML öğrenmek, yazılıma girişte sizlere bir motivasyon sağlamanın yanında, internet ortamında da bilgi sahibi olmanızı sağlar. Gelin hep beraber HTML nasıl öğrenilir buna bir göz atalım.
HTML öğrenmek için en iyi site
Bu dili öğrenmek için tavsiye edebileceğim, benim oldukça yararını gördüğüm bir internet sitesi var: W3Scools. Bu sitenin sadece İngilizce dilinde olması sizi zorlamayacaktır. Metinler, Google Çeviri ile çevirseniz bile oldukça anlaşılır durumda. Zaten burada belirtilen HTML eğitim bölümünde gösterilen her bir kodun yanında/aşağısında bulunan “Try it” seçeneği ile kodları çalıştırıp çıktısını görebiliyorsunuz. Bu sayede, belki de metni okumadan “Try it” seçeneği sayesinde ne anlatılmak istediğini öğrenebilirsiniz. W3Scools internet sitesinde bulunan eğitime sıfırdan başlamak için tıklayın. Bu siteyi kullandıkça mantığını kavrayacak, mantığını kavradıkça da sadece HTML değil, CSS, JavaScript, PHP gibi bölümlere de geçiş yapabileceksiniz. Hatta ve hatta sitenin mantığını kavradıktan sonra belki de hiç bilmediğiniz İngilizce kavramları da öğrenmenize yardımı olacaktır.
W3Scools’ta da görebileceğiniz temel HTML elemanları
Buradaki size öğretilecek ilk kod örneğini biz açıklayalım isterseniz.
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Page Title</title>
</head>
<body>
<h1>My First Heading</h1>
<p>My first paragraph.</p>
</body>
</html>
Burada bulunan <!DOCTYPE html>
HTML5 ile kodlama yaptığınızı göstermektedir. <html>
etiketi ise kodların başlangıç </html>
kısmı ise bitişi ifade eder. Bir etiket <etiket>
şeklinde ise başlangıcı </etiket>
şeklinde ise bitişi ifade etmektedir. <head> </head>
etiketleri arasına stil özellikleri ve bazı özellikler tanımlanır. <title> </title>
bölümünde sayfanızın adı yazılıdır. Mesela “Hakkında” gibi.
<body> </body>
etiketleri arasına site sayfasının görünen elemanları eklenir. Yazılar, resimler gibi ögeler burada yazılır. Body, zaten gövde demek. Dolayısıyla görünen her şey burada. Head kafa demek, yani burası da beyin gibi düşünülebilir. İşte bu etiketlerin arasına yazacağınız diğer etiketler ise sizlerin sayfasında görünecek şeyleri belirler. <h1> </h1>
arasına yazılanlar en büyük başlıklardır. h2, h3, h4, h5, h6 gibi elamanlar daha küçük başlıklardır. <p> </p>
arasına yazılanlar ise ana metinlerdir. Buradaki p, paragraf anlamındadır. Geri kalanı da çok rahat bir şekilde deneye deneye öğrenebilirsiniz.
YouTube’daki ücretsiz HTML öğretici videolar
Lisemize YouTube üzerinde bulunan videolarla başlıyoruz. Elbette YouTube üzerinde de iyi içerikler var ancak buradaki içerikler genellikle biraz eski ve üzerinde çok uğraşılmamış. Biz YouTube’da bulunan oynatma listelerini ekledikten sonra Udemy platformu üzerindeki çok kaliteli eğitimleri de göstereceğiz. Sizlere ilk önerdiğim YouTube oynatma listesi aşağıdadır. Buradaki eğitim hem yeni, hem de diğerlerine nazaran daha kaliteli duruyor. Bu eğitim ile HTML bilginizi iyi bir düzeye getirebilirsiniz.
İkinci eğitim önerimiz ise aşağıdadır. Buradaki eğitim size sadece HTML değil, aynı zamanda CSS öğreteceği için oldukça iyi bir şekilde web programlama konusunda size bir bilgi birikimi sağlayacaktır. Aldığınız eğitimi uygulayınca da bu konuda tecrübe kazanacağınız için kaydettiğiniz ilerlemeyi kendiniz de görebileceksiniz.
Son oynatma listesindeki eğitim biraz daha sade ve üsttekilere nazaran eski olmasına rağmen yine de sizlere temel oluşturmak anlamında oldukça güzel bir katkı sağlayacaktır. Sağladığı bu katkı ile de öğrenme motivasyonunuzu arttıracaktır. O nedenle önceki iki oynatma listesindeki videolardan memnun kalmadıysanız, bu oynatma listesindeki eğitime de kullanabilirsiniz.
HTML öğretici ücretli/ücretsiz Udemy eğitimleri
Udemy, özellike de programlama anlamında oldukça iyi içeriklerin olduğu ve eğitmenine göre oldukça aktif bir platform. Bazı eğitmenler içeriklerini sürekli güncellemekte ve soru-cevap bölümünü oldukça iyi bir biçimde kullanmakta. Şimdi sizlere benim de faydasını gördüğüm HTML eğitimini, altında da alabileceğiniz diğer eğitimleri sıralayalım.
Eğer kapsamlı bir eğitim arıyorsanız, buraya tıklayın. Bu eğitim gerçekten faydalı ve 110 saatten fazla bir süreye sahip. Oldukça kaliteli bu eğitimi Sadık Turan isimli eğitmen hazırladı. Kesinlikle memnun kalacağınız bu eğitim 35.000 kişiden fazla öğrenciye sahip.
Bu eğitim de sizlere oldukça iyi bir şekilde eğitim sağlayacaktır. Bu eğitim de yine bu konudaki uzman biri tarafından hazırlanmış ve Udemy üzerindeki en popüler web geliştirme eğitimlerinden biri. 9.500’e yakın kişi tarafından tercih edilen bu eğitimi incelemek ve satın almak için lütfen tıklayın.
Bunun dışında eğer ücretsiz Udemy HTML kursu arıyorsanız, bu eğitim tam size göre. 8.000’den fazla öğrenciye sahip bu içerik de sizlere iyi bir düzeyde bilgi sağlayacaktır. İçeriğe bakmak için tıklayın.
Bunların dışında ücretsiz Udemy kursları bulmak isterseniz bunu nasıl yapabileceğinizi YouTube kanalımdaki bir videoda göstermiştim. Aşağıdan izleyebilir veya YouTube’da açmak için videonun altındaki bağlantıya da tıklayabilirsiniz.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Bir yorum bırakın.