Hepimiz bir sürü internet sitesine, uygulamaya, sosyal medya platformlarına üyelik gerçekleştirebiliyoruz. Ancak hesaplarımızın ne kadar güvende olduğu her zaman tartışma konusudur. Zira eğer sık kullandığımız bir e-posta hesabıyla üyeliklerimizi gerçekleştiriyorsak ve kolay bir şifre kullanıyorsak hesabımızın çalınma ihtimali artabiliyor. Ancak bir yöntem var ki; hesabınıza saldıranlar şifrenizi öğrense dahi bu sistem sayesinde hesabınız çok iyi bir şekilde korunacaktır.
İki faktörlü kimlik doğrulama ile hesaplarınızın güvenliğini sağlayın
İki faktörlü kimlik doğrulamadan, İngilizce adıyla two factor authentication, bahsediyoruz. İki faktörlü kimlik doğrulama ikiye ayrılır. SMS ile ve kimlik doğrulama uygulamasındaki kodlarla. SMS ile kimlik doğrulamanın ne olduğunu tahmin edebilirsiniz. Örneğin Facebook hesabınız için SMS doğrulamasını aktif ettiniz. Başka bir zaman hesabınıza erişmek için e-posta adresinizi ve şifrenizi yazdıktan sonra yeni bir adıma gelirsiniz. Burada belirlediğiniz telefon numarasına bir kısa mesaj gelir. Burada bulunan altı haneli kodu yazmanızı ister. Bu kod olmadan hesabınıza kimse giriş yapamaz.
İkinci yöntem ise telefon uygulaması ile kimlik doğrulama. Hesabınız için bunu aktif ettiğinizde bilgisayar ekranınızda bir karekod gözükür. Bu karekodu iki faktörlü kimlik doğrulama uygulamasına gösterdiğinizde size altı haneli kod verir. Siz de bunu istenen yere yazdıktan sonra hesabınız için kimlik doğrulama aktif edilmiş olur. Bundan sonra o uygulama kodlarınızı 30 saniyede bir yeniler. Bunlar olmadan hesabınızın şifresini kim bilirse bilsin, asla giriş yapamazlar. Ancak dikkat edin. Çünkü size verilen yedek kodları mutlaka bir yere yazmalısınız. Çünkü telefonunuz sıfırlanır, kaybolur veya çalınırsa bu kodlara erişim imkanınız olmaz. Ayrıca yanlışlıkla uygulamayı kaldırırsanız bir daha kodlara erişemezsiniz. Çünkü bu kodlar güvenlik açısından yedeklenmez. Sadece cihazınızda bulunur. Bu nedenle size verilen yedek kodların ekran görüntüsünü mutlaka alın.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nasıl Yapılır?
Şimdi adım adım bunu açıklamanın vakti. Biz örnek olarak bir Twitter hesabının nasıl iki faktörlü kimlik doğrulamaya açılacağını anlatacağız. Bunun için bir bilgisayar kullanmanız gerekli.
- İlk olarak hesabımıza giriş yapıyoruz.
- Daha sonra sol alt taraftan “Daha Fazla” deyip “Hesap”a geliyoruz.
- Sonra “Güvelik” deyip “İki Faktörlü Yetkilendirme”ye geçiyoruz
Burada siz isterseniz kısa mesajlı olanı seçip devam edebilirsiniz. Ben kimlik doğrulama uygulaması ile olanı anlatacağım. - Daha sonra ise “Kimlik Doğrulama Uygulaması”nı seçip “Başla” dedikten sonra şifremizi giriyoruz.
- Ardından kimlik doğrulama uygulamamızı telefondan açıp + işaretine tıklıyoruz ve “Barkod Tarayın” deyip ekrandaki karekodu taratıyoruz. Eğer istersek “Can’t scan QR code?” seçeneği ile sağlanan bir anahtarı uygulamaya yazarak da uygulamadan kod alabiliriz.
- Bu işlemden sonra uygulamanın verdiği kodu Twitter’a yazıyoruz.
İki faktörlü kimlik doğrulamayı hangi site ve uygulamalar destekliyor?
Bu liste çok uzun ancak biz en çok kullandıklarımızı listeleyelim.
- Microsoft
- GoDaddy
- Amazon
- Yahoo
- Snapchat
Bu firmalar kullanıcılarının hesaplarını korumak için iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemini aktif olarak kullanmaktadır. Ayrıca tam listeye ulaşmak için tıklayın.
En iyi kimlik doğrulama uygulamaları hangileridir?
En çok kullanılan uygulamaların başında Google Authenticator (Google Şifrematik) gelmektedir.Bunun yanı sıra Authy 2-Factor Authentication uygulaması da popüler. Microsoft Authenticator uygulamasını da unutmamak gerekir. Aslında hepsi temelde aynı işleve sahiptir. Hangisini kullanmak isterseniz yükleyebilirsiniz. Linkleri aşağıdadır.
Google Authenticator
Microsoft Authenticator
Authy 2-Factor Authentication
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Bir yorum bırakın.