Google, dile dolanan ancak sözleri hatırlanmadığı için bir türlü bulunamayan şarkıları keşfetmeye yarayan bir özelliğini kullanıma sunduğunu duyurdu. Yeni özellik sayesinde kullanıcılar mırıldanarak ya da ıslık çalarak akıllarına takılan şarkının isimlerini bulabilecek.
Google’da mırıldanarak şarkı bulma
“Da daaaa da da daaaa na naa naa ooohh yeah” diye giden şarkıyı biliyor musunuz? Ya da gitar akorları ile başlayan “da na na naa”? Bir şarkının adını veya herhangi bir kelimeyi hatırlayamadığınızda, ancak melodinin kafanızda sıkışmasının ne kadar sinir bozucu olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün, Search On’da Google artık bunu anlamanıza yardımcı olabileceğini duyurdu.
Peki bu işlem nasıl yapılıyor? Aslında oldukça basit. Google uygulamasının son güncel sürümünü indirerek arama ekranındaki mikrofona tıklayıp “Şarkı ara” deyip aklınıza gelen şarkıyı mırıldanmak olacak. İsterseniz ıslık çalarak bazen mırıldanarak şarkı sözlerini kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Genellikle en üstte çıkan sonuç aradığınız şarkı olabilmekte.
Şirket, kullanıcıların sözlerini tam olarak hatırlayamadıkları ancak zihinlerinde çalıp duran şarkıların isimlerini bulabilmeleri için ‘Hum to Search’ (Bulmak için Mırıldan) özelliğini bugün kullanıma sundu.
‘Her ay 100 milyon kez soruluyor’
‘Hum to Search’ hakkında konuşan Google’ın Başkan Yardımcısı Aparna Chennapragada, kullanıcıların Google’a her ay yaklaşık 100 milyon kez ‘Hangi şarkı çalıyor?’ diye sorduğunu söyledi. Gelişmiş bir yapay zeka ve sinirsel hesaplamalar kullanılarak geliştirilen söz konusu teknolojinin ses kaydı analizi yapabildiği ve bunu dijital dalga biçimine dönüştürebildiği belirtildi. Daha önce benzer özelliği ses ve konuşma tanıma şirketi SoundHound da kullanıma sunmuştu.
Shazam, Musixmatch, Google uygulamaları ile şarkı tarama
Bilinmeyen şarkıları bulma için en sık kullanılan uygulamalardan biri de Shazam’dır. Ancak artık Google, bu yazının da içeriğini oluşturduğu şekilde artık sadece bir müziği dinleterek değil, ıslık çalarak veya mırıldanarak da şarkıları bulmanızı sağlayacak. Bu da Shazam ve Muzixmatch gibi adını bilmediğiniz şarkıları bulma konusunda size yardımcı olma konusunda rakiplerine göre üstünlük kurmasını sağlayacaktır.
Peki Google bilinmeyen müziği nasıl buluyor?
Bunu açıklamanın kolay bir yolu, bir şarkının melodisinin parmak izi gibi olmasıdır: Her birinin kendi benzersiz kimliği vardır. Uğultunuzu, ıslığınızı veya şarkı söylemenizi doğru “parmak iziyle” eşleştirebilecek makine öğrenimi modelleri oluşturuluyor.
Aramaya bir melodi mırıldandığınızda, makine öğrenimi modelleri sesi şarkının melodisini temsil eden sayı tabanlı bir diziye dönüştürür. Modeller, şarkı söyleyen, ıslık çalan veya uğultu yapan insanların yanı sıra stüdyo kayıtları da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklara göre şarkıları tanımlamak üzere eğitilmiştir. Algoritmalar, eşlik eden enstrümanlar ve sesin tını ve tonu gibi diğer tüm ayrıntıları da ortadan kaldırır. Elimizde kalan, şarkının sayıya dayalı sıralaması veya parmak izidir.
Algoritma, bu sekansları dünyanın dört bir yanından binlerce şarkıyla karşılaştırıyor ve olası eşleşmeleri gerçek zamanlı olarak belirliyor. Makine öğrenimi modelleri, şarkının stüdyoda kaydedilmiş versiyonunun melodisini tanır ve onu bir kişinin mırıldanan sesiyle eşleştirmek için kullanır.
Bu, Google’ın AI (yapay zeka) araştırma ekibi müzik tanıma teknolojisinin çalışmasına dayanmaktadır. Mobil cihazlara müziğin düşük güçle tanınmasını sağlamak için derin sinir ağlarını kullanarak 2017’de Pixel 2’de başlatılmıştı. 2018’de aynı teknolojiyi Google uygulamasındaki SoundSearch özelliğine getirildi ve erişimi milyonlarca şarkıdan oluşan bir kataloğa genişletildi. Bu yeni deneyim bunu bir adım daha ileri götürüyor çünkü artık şarkı sözleri veya orijinal şarkı olmadan şarkıları tanıyabiliyor. Tek ihtiyaç bir uğultu.
Adını bilmediğiniz şarkı ve müzikleri bulma
Aslında en çok kullanılan uygulama hâlen daha Shazam olsa da Google artık bu piyasada daha fazla yer almaya çalışıyor. Çünkü artık YouTube’da bulunmayan müzik neredeyse yok. Dünyanın en büyük müzik kütüphanesine sahip bile diyebiliriz. Bu kadar geniş arşive sahip olan bu şirket, yine ne iyi yapay zekalardan birine sahip olduğu için oldukça iyi bir şekilde bilmediğiniz müziği tespit etmenizi sağlayacaktır. Son gelen mırıldanarak bulma özelliği de oldukça kullanışlı.
Sanıyorum artık bir şarkı mırıldanıp “Ya, bunun adı neydi” gibi bir soru sormanız gerekmeyecektir. Günün birinde illa ki bir defa kullanma ihtiyacı duyacağımız bir özellik oldu. Bu özelliği görünce sizlere aktarmak istedik. Umarız yararlı olur.