Gece modu, diğer adları ile koyu tema, karanlık tema, koyu mod veya karanlık mod, artık pek çok insan tarafından biliniyor. Fakat bu yazıda, neden bunları kullanmanız gerektiğini ve yararlarını, nasıl daha fazla yerde kullanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Öyleyse gelin bakalım.
Gece modu, karanlık tema nedir?
Gece modu, özellikle de OLED ekranlarda, gözlerin daha az yorulması amacıyla beyaz veya diğer renkler yerine kullandığı zaman daha az ışık yaydığı için gözü korumaktadır. Neden OLED ekranlarda olduğunu söyleyecek olursak: Bu ekranlar siyah rengi olduğu gibi, pikselleri kullanmadan verdiği için ışık yaymıyor ve böylece göze daha az ışık gelince gözler korunmuş oluyor.
Karanlık mod yıllardır hayatımızda var ve pek çok internet sitesi, uygulama ve bütün işletim sistemleri bunlara uygun yazılımlar, cihaz üreticileri ise bunlara uygun ekranlar üretmektedir.
Koyu tema (gece modu) kullanmak neden yararlıdır?
Yukarıdaki paragrafta da dediğim gibi göze daha az (uyumlu ekranlarda) ışık geldiği için göz sağlığını korumakta. Daha önce telefon veya bilgisayar başında iken sağlığımızı korumak adına yazdığım yazıda bundan bahsetmiştim.
Bunun tek yararı bu da değil. Bu şekilde aynı zamanda kullanım deneyiminiz de iyileşir. Gözleriniz daha korunaklı olduğu için ekrana daha iyi odaklanabilir ve yaptığınız işi daha sağlıklı ve daha uzun bir süre durabilecek şekilde halledebilirsiniz. Yani tek yararı göze değil. Aynı zamanda kullanım iştahı da kazandırıyor.
Ayrıca bu sayede (ışık kullanımını azaltma işlemi), daha az batarya tüketimi sağlıyor ve cihazın şarj süresini de uzatıyor.
Bütün sitelerde koyu tema kullanmak
Bunu yapmak için gereken şey oldukça basit. Chrome kullanan herkes bunu yapabilir. Chrome’da bütün siteleri karanlık tema ile kullanmak için en üstteki adres satırına chrome://flags/#enable-force-dark yazdıktan sonra, çıkan yerdeki “Default” seçeneğine tıklayıp “Enabled” yaptıktan sonra altta çıkan “Relounch”a tıklarsanız girdiğiniz bütün sitelerde gece modu kullanmış olursunuz.
Bu yöntem elbette ki beraberinde bir sorunu meydana getirecektir. Koyu temayı desteklemeyen sitelerde bu seçeneği kullanmak, otomatik olarak karanlık modu uygulamak bazen görünüm olarak çok da iyi sonuçlar veremeyebiliyor. Fakat bu sorun için Chorme dışında bir tarayıcı daha kullanmak, sorunu çözebilecektir.
Ayrıca Samsung Internet Browser, menüde (sağ alttaki üç çizgiye basınca çıkan yerde) bulunan “Karanlık Modu” seçeneğine tıklandığında bütün sitelerde hoş bir koyu tema görünümü sağlıyor. Bu da Chrome’dan daha kolay bir işlem olduğu için Samsung Internet Browser’ı bir adım öne taşıyor.
Chrome tarayıcı arayüzünde koyu tema kullanmak için bu makaleye bakabilirsiniz.
Telefon ve bilgisayarın cihaz genelinde gece modu kullanma
Android, iOS, Windows ve diğer işletim sistemleri koyu temayı desteklemektedir. Telefonlarda bildirim panelini kaydırınca “gece modu” yazan yere tıklayarak veya ayarlarda bunu aratarak, Windows’ta ayarlarda bunu etkinleştirerek yapabilirsiniz.
Uygulamaların pek çoğu artık karanlık modu destekler hâl almışken maalesef bazıları hâlen daha kullanmayabiliyor. İnternet sitelerini tarayıcı ile otomatik olarak desteklemese bile gece modundaymışçasına kullanabilirken, işletim sistemleri uygulamalar için bunu otomatik olarak yapamıyor.
Yine de siz destekleyen her uygulamada gece modunu kullanın. İlk başlarda kullanım deneyimi açısından garip gelecek olsa da ilerleyen zamanlarda normal ışık modunu kullanmak garip gelecektir.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Bir yorum bırakın.