Getting your Trinity Audio player ready...

Bu yazıda, hayatımız boyunca çok sık kullanacağımız ve kullanabileceğimiz en pahalı kelime olan “keşke” kelimesini inceleyeceğiz. Tabii bunu dil bilimi olarak değil, yaşam boyutu ile ele almaya çalışacağız. O zaman ne duruyoruz, hemen başlayalım.

Keşke

Keşke kelimesi neden en pahalı kelimedir?

Keşke için en pahalı kelime dedik. Peki bunun nedeni nedir? Çünkü insan, sürekli bir yol ayrımında tercihleriyle ilerleyen, tercihlerinin sonuçlarına katlanan bir varlık olması ile yaptığı tercihlerden elde ettiği veya edemediği neticeler sonucunda “keşke” der. En pahalı kelime olmasının nedeni ise keşke dediğiniz hataların bedelini zamanla ödersiniz ve zaman asla geri gelebilecek bir şey değildir. Yapabileceğiniz tek şey geleceği de kaybetmemek için akıllanmaktır.

Keşke dememek için hiçbir şey yapmayan insan da gelecekte bunun için pişman olup yine bu kelimeyi kullanacaktır. Yani her insan farklı konularda ve zamanlarda bu kelimeyi kullanıp bedelini zamanı ile öder. Bazen de yaptığınız veya yapmadığınız tercihler öyle bir noktaya getirir ki bedelini zaman dışında sağlığınız (fiziksel veya psikolojik), kariyeriniz, paranız, belki de hayatınız ile ödeyebilirsiniz. O yüzden bu kelimeyi kullanan insan, ister büyük ister küçük bir konuda çok büyük bir bedel ödemiştir.

Keşke dememek için ne yapmak gerekir?

Bunun bir formülü veya yemek tarifi verir gibi bir anlatımı yok. Zaten ömrünüz boyunca hiç keşke dememe gibi bir durumunuz olmayacak. Ancak burada belli başlı şeyler yapılabilir. Mesela bu saatten sonra verdiğiniz kararları daha tutarlı, daha ölçüp tartıp verin. Sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek karar almaya çalışın. Ama bu kararı çok fazla geciktirip yine keşke demeyin.

Bir konuda geçmişe bakıp hayıflanıyor olabilirsiniz. Bugün çok geç olmuş da olabilir. Fakat gelecekte bugün geçmiş olunca, bugün nasıl ki geçmiş için pişmanlık yaşıyor iseniz gelecekte de o zamanın geçmişi olan bugüne bakıp pişmanlık yaşamamak adına bugün adım atın.

Fikirlerinizi, görüşlerinizi, yaptıklarınızı ve yapmadıklarınızı sorgulayın, gerekirse değiştirin. Değişimin kötü bir şey olmadığını, gerektiğinde kabuğundan çıkmak gerektiğini, hiçbir şey yapmamanın da bir tercih olduğunu unutmayın. İnsan hiçbir şey yapmayıp yine bir şey yapmış oluyor.

Gelecekte keşke dememek için gereken en büyük şey bugün yapacağınız şeyin sadece bugün için mi geçerli olduğunu düşünmektir.

Hayatınızı keşke diyerek geçirmeyin

Eğer böyle yaparsanız bir gün gelir sürekli keşke dediğiniz için pişman olursunuz. Bu nedenle insan geçmişte yaptığı hatalardan ders çıkarmalı ve yoluna böyle devam etmelidir. Kendinizi bir döngü içinde sıkıştırmak yerine ilerleyen bir rotada “Evet, ben bunu yaptım/yapmadım. Bundan pişmanlık da duyuyorum. Ama ömrümü bunun pişmanlığı ile geçirmek yerine bunu kabullenip yoluma daha iyi ve sağlam temeller üzerinde devam edeceğim.” demeniz gerekiyor.

Bu yazıda belirttiğim şeyler daha çok genel tanımlardır. Hayatta çok farklı alanlarda keşkelerimiz olduğu için sizinkine nasıl bir çözüm getiririm bilemem. Hepsine teker teker değinmek mümkün değil çünkü. Fakat eğer her şeyin farkına vardıysanız daha da geç olmadan düzeltin, dürüst olun, daha fazlasını kaybetmemek için yeni yalanlar söylemeyin veya doğruları saklamayın. Her şey için bir doğru zaman vardır. Bundan sonraki adımlarınızı daha sağlam, daha oturaklı ve güvendikleriniz ile atın. Gelecekte bugün için keşke dememek adına bugün bir adım atın. Çünkü insan, ömrünün 8 bin saatini pişman olarak harcıyor. Bunu yapmayın.

Kategori:

Psikoloji,

Son Güncelleme: 8 Nisan 2021