Yılın belli dönemlerinde, döneme göre son zamanlara nazaran daha ekstrem hava olayları yaşanınca hava durumunu daha sık takip etmeye başlıyoruz. Ayrıca günlük takipler yapmak da önemli olabiliyor. Peki en güvenilir, farklı işlevlere sahip hava tahmin uygulama ve siteleri hangileridir, gelin bakalım.
Hava durumu tahmin uygulama ve siteleri
Vereceğimiz tahmin uygulama ve siteleri, hem popüler olanlar hem farklı işlevler sunanlar hem de doğru tahmin yapabilenler olacak. Ancak şunu unutmamak gerekir: Tahmin uygulamaları birbirlerinden farklılıklar gösterebilir ve havanın durumuna göre, örneğin kar yağışı tahminleri yapılırken, belli süre geçtikçe güncellenebilir ve birkaç saat önce yapılan tahmin, o an geçerli olmayabilir.
Bu durumu da akıllardan çıkarmadan, belki birbirinden oldukça fark gösterecek birkaç uygulama ve siteyi aşağıda listeliyorum. Bunlardan birkaçını kullanıp, yaptıkları tahminler size göre daha doğru olanı kullanabilirsiniz. Şimdi listemize geçelim.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)
Elbette Türkiye için nispeten en güvenilir ve doğru tahminleri, MGM’den alabiliriz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, uzun vadeli tahminler de yapsa da internet sitesinde de mobil uygulamasında da 5 günlük hava durumu tahmini yapmakta. Bu da ilerleyen tarihler için bilgi almanız adına eksiklik yaşatabilir.
MGM mobil uygulaması, içinde barındırdığı MGM radyo ile, ana ekrana widget olarak tablo ekleme özelliği ile, internet sitesine göre daha şık bir arayüzü ile tercihleriniz arasında yer alabilir.
MGM internet sitesi, Google Play Store, App Store
Forecast7.com
Forecast7.com, çok duyulmayan bir hava durumu tahmin sitesidir. Mobil uygulaması bulunmamaktadır. Yaptığı tahminler, hava sıcaklığı açısından doğru olmasa da kar ve yağmur yağışı açısından doğru tahminler yapmaktadır. Ayrıca internet sitenize hava tahmin kodu eklemek istediğinizde bunu ücretsiz olarak yapan weatherwidget.io da bu siteyi kullanmakta ve verileri oradan almaktadır.
Sitenin ana sayfasında bir konum arama imkanı bulunmuyor. Bu nedenle Google’da (veya farklı arama motorlarında), şehrinizi yazdıktan sonra yanına forecast7.com yazarsanız ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu arama sorgusuna tıkladığınızda sadece İstanbul kısmını değiştirip bulabilirsiniz.
The Weather Channel (weather.com)
IBM destekli The Weather Channel, Google’da “hava durumu” aramaları yaptığınızda çıkan sonuçların da kaynağıdır. Yani Google da oradaki tahminleri weather.com’dan almaktadır.
Nispeten tutarsız tahminler yapabilmekte olan bu araç, telefonunuza indirebileceğiniz uygulamaları ile de radar analizleri sunmaktadır. Belli bir süre deneyerek doğru olup olmadığını deneyimleyebilirsiniz.
The Weather Channel internet sitesi, Google Play Store, App Store
Windy
Windy, oldukça detaylı hazırlanmış ve harita üzerinden yağış, rüzgar, kar, ozon, bulut, CO2, dalga, deniz sıcaklığı gibi pek çok bilgiyi tek bir haritada sunmaktadır. Tabii bilye olması, özellikle de ilerleyen tarihlere ait radar görüntülerini slayt benzeri ilerletmek, uygulamanın biraz hantal çalışmasına neden olabiliyor.
Oldukça detaylı çalışan bu hava durumu tahmin uygulaması ve internet sitesi, kesinlikle en az bir defa deneyimlemeniz gereken bir hizmettir. Ayrıca Windy, sitesinde de embed kodu ile hava tahmin hizmetini kendi sitenizde sunmanıza imkan tanır.
Windy internet sitesi, Google Play Store, App Store
Yandex Hava
Sonlarda yazmış olmam, Yandex hava durumunun yanlış tahminleri yaptığı anlamına gelmez. Zira Yandex, işin içine yapay zeka da katarak uzun süreler için tahminler yapabilmekte. Ayrıca internet sitesinde çok kaliteli harita görüntüleri sunmaktadır.
Bu anlamda Yandex, nispeten doğru tahminlerin yanı sıra oldukça işlevsel özellikler de sunmaktadır. Yine bu tahmin uygulamasını da deneyerek, doğru sonuç verip vermediğine bakarak fikir edinebilirsiniz.
Yandex hava internet sitesi, Google Play Store, App Store
Hava durumu tahminleri neden bazen yanlış çıkar
Atmosferin kaotik yapısı nedeniyle, okyanustaki küçük gelişmeler bile karaya ulaştığında bir hava sisteminin konumu ve gücü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Atmosfer geniş ve karmaşıktır ve her parçasını doğru bir şekilde izlemek imkansızdır. Bu nedenle bu gözlemlerde kaçınılmaz olarak boşluklar vardır. Sonuç olarak, bir şeyler gözden kaçabilir veya yeterince gözlemlenmeyebilir.
Şu andan itibaren yedi günlük bir tahmin muhtemelen o gün gelmeden önce değişecektir.
Ancak, atmosfer anlayışımız geliştikçe, bilgisayar teknolojisindeki ilerlemelerin yanı sıra, geleceğe yönelik tahminler de daha doğru hale geliyor.
Met Office, dört günlük tahminin artık 30 yıl önceki bir günlük tahmin kadar doğru olduğunu söylüyor.
Daha uzun tahminler, ortalamadan daha ıslak mı yoksa daha kuru mu olacağı gibi genel eğilimler konusunda hala iyi bir yön verebilir.
Günlük hava durumundan ziyade iklimimizin onlarca yıl geleceğe nasıl görüneceğini modellemek için bilgisayarları da kullanabiliriz